Wednesday, December 30, 2015

SOLID FOOD FOR BABY


Semalam tengah sibuk mencari barangan Ikea untuk customer, tiba-tiba dapat Whatsapp dari kawan sekolah. Kecoh dalam group Whatsapp kejap. Line kat Ikea pula macam Chipsmore, kejap ada, kejap ghaib. Sabar jelah..

Tunggu punya tunggu gambar loading...........................
Allahuakbar!
Dah keluar dah ye?
hihi..



Tiba-tiba rasa macam, hahahhaahha..so lawak!

Patutlah dari minggu lepas, ramai yang Add Friends di FB. Terima kasih semua.. Ummi Azra ni masih belajar dan sentiasa mencari-cari ilmu. Kita sama-sama berkongsi apa-apa yang patut ye.. Bi iznillah... InsyaAllah

Ok!
Ummi Azra kena lebih rajin, istiqomah dan jadi lebih kreatif. Doakan ye semua! Ameen

 

Wednesday, December 23, 2015

GIVEAWAY POCKET CALENDAR

GIVEAWAY POCKET CALENDAR NEW YEAR 2016 
by www.nooratikahramli.com


nak join juga?
mudah je caranya...

anda hanya perlu klik SINI

atau

klik banner di bawah ni ye..

http://www.nooratikahramli.com/2015/12/giveaway-pocket-calendar-new-year-2016.html?m=1

Monday, November 23, 2015

PERSONAL SHOPPER IKEA

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah..
Misi kami sebagai Personal Shopper Ikea bermula pada 19 November yang lalu
Fuh!!!

Memang mencabar!
sebab yang nak dibeli ni barangan promosi
Jangan haraplah nak dapat dengan mudah
Orang lain pun pakat berebut
Dasyat sungguh
Inilah pengalaman pertama Ummi Azra menyelit-nyelit masa tengah sales
hahahaha...

By the way, selepas 4 hari straight menerjah Ikea seawal pagi sebelum Ikea tu buka
Beratur panjang tunggu nak masuk tu
Hari ini, isnin kami rehatkan diri
Esok insyaAllah kami akan menjalankan tugasan sebagai Personal Shopper Ikea kembali

So, kalau ada yang berminat bolehlah WhatsApp Isma 0173733012
Bagaimana cara untuk memesan barangan Ikea?
Mudah sahaja;

CARA 1

1) Buka website ini  IKEA MALAYSIA
2) Pilih barang yang dikehendaki dengan Klik - Save To List
3) Setelah selesai memilih barang, pergi ke capaian - My Shopping List
4) Klik - E-mail , dan masukkan email - isma.ap@gmail.com dan klik Send
5) WhatsApp Isma 0173733012 untuk maklumkan order tersebut

CARA 2

1) Buka website ini  IKEA MALAYSIA
2) Pilih barang yang dikehendaki dan Screenshot produk tersebut (berserta nama dan harganya)
3) WhatsApp Isma 0173733012
4) Kami akan maklumkan harga barangan berserta upah dan butiran lain


Senang je kan :)
Selamat berShopping dengan Ikea menggunakan perkhidmatan Personal Shopper kami  :)


 Ni antara barangan yang kami dapatkan untuk customer kami sempena Sale Pembukaan Ikea Cheras 19 - 22 November 2015









Tuesday, November 17, 2015

BABY SOLID FOOD : CARROT PASTA WITH PUMPKIN GRAVY

Assalamualaikum mommies yang hebat ^^
Moga sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah swt insyaAllah

kali ni, Ummi perkenalkan Azra dengan western food, tapi ada la juga rasa kemelayuannya..ececeh..

let's get started  :)



CARROT PASTA WITH PUMPKIN GRAVY

Bahan2;


Labu *

Lobak Merah *

Bawang Putih *

Isi Ayam *

Carrot Organic Pasta (celur)



Cara2;


- Rebuskan bahan2 bertanda * dengan sedikit air sehingga empuk.



-Kisar dengan air rebusan setelah sedikit sejuk.



-Hidangkan bersama pasta yang telah dicelur. Taburkan sedikit Mixed Herbs dan juga parutan keju jika suka.


YUmmy!

serious sedap..Lemak manis gitu!!

Monday, November 16, 2015

BABY SOLID FOOD : CORN IN A CUP

ha....
siapa bilang tak nikmat hidup anak2 bila tak makan garam gula dan penambah rasa semua tu?
meh Ummi Azra tunjuk

sedap lahai.....

Resepi ringkas, cepat dan dijamin SEDAP!!!
Tapi AWAS!!!
Nanti bila anak poo poo...ha...faham faham la ye  ^^


CORN IN A CUP
 
Kukus butiran jagung
Gaul dengan unsalted butter
Siap!

disebabkan letak dalam bowl, maka kenalah tukar nama ye dak?

Sunday, November 15, 2015

BABY SOLID FOOD : TAUFUFAH

Taufufah
Biasanya kita mesti nak mencari bila tiba bulan Ramadhan kan?

Dulu, kalau ummi azra beli taufufah, cuma nak hirup air gula tu je..
ceh! tak senonoh sungguh kan ^^

ok..meh Ummi Azra kongsikan resepi taufufah untuk baby, yang pastinya, maknya pun tumpang suap ke mulut sendiri juga

haha..

jom! alakazam!


 Taufufah Baby Version

Bahan2;

Tauhu Organik
Puri Kurma/Kismis (atau apa shj)

Cara2;

Potong tauhu
Kukus dlm 3-5 minit
Curah dengan puri pilihan
Siap!

 



ha.........mudah ke senang? sempoi je kan? selamat mencuba mommies

Saturday, November 14, 2015

BABY SOLID FOOD : DONUT

Ha..tudia..
siapa kata bila kita kawal pemakanan anak tanpa gula dan garam mereka tak dapat menikmati makanan macam2

hihi..
tipsnya mommies kena jadi lebih kreatif ye :)
Ummi Azra idak la kreatif sangat
tapi, sebabnya menung mikir, nak bagi Azra makan apa?
so..kenalah usahakan..

ha..dah mulalah dah bebel..
jom jom!
siap sedia dengan menu seterusnya :)



DONUT

 Bahan2;

Unbleached Flour (Faiza/Ros/Intisar)
Unsalted Butter/Olive oil (salah satu)
Puree Kurma/Kismis (ikut citarasa)
Yis
Habbatussauda'
Air
Olive Oil (utk menggoreng)

Cara2;

-Masukkan semua bahan
-Uli sebati
-Rehatkan adunan dlm 10-15 minit
-Uli semula
-Canai dan terap
-Goreng dgn olive oil
-Siap! Buat extra utk Frozen Donut






TIPS;
-boleh letak fresh milk/fm/ebm jika mahu

-seeloknya cari alternatif yis segera spt sour dough atau yis organik, jika tiada bolehlah guna yis segera

-utk FROZEN DONUT, sebelum penyimpanan, goreng separa masak utk elakkan donut melekat antara satu sama lain (semua jenis kuih boleh guna cara ini)

Friday, November 13, 2015

BABY SOLID FOOD : CHICKEN NUGGET

Siapa suka makan nugget?
Siapa suka beli nugget?
ececeh...

apa kata, mulai hari ni, kita pasang niat
tak payah pandang2 dah dalam ice box kat supermarket tu
kita buat je semua nak?

hihi..
dijamin bersih, suci dan semestinya penuh kasih sayang dan zikrullah
gittu..

jom jom!
intai resepi, senaraikan bahan, berdesup pi buat ye..


CHICKEN NUGGET
 
Bahan2;

Isi ayam dikisar
Tauhu dicincang
Bawang besar dicincang
Bawang putih dicincang
Sayuran (lobak/brokoli etc) dicincang
Mixed Herbs
Garam (utk 2thn ke atas/dewasa)
Lada Putih (dewasa)
Tepung Gandum
Telur (sy x guna)
Minyak Zaitun
Habbatussauda (jika mahu)
Bread Crumbs (Homemade / Putih / Oren)

Cara2;

  1. Satukan isi ayam, tauhu, bawang besar, bawang putih, telur. Sebatikan.
  2. Masukkan beberapa sudu tepung jika mahu/perlu (jika adunan terlalu lembik).
  3. Masukkan habbatussauda dan mixed herbs (utk dewasa boleh letak garam dan lada putih). Adunan siap untuk dibentuk.
  4. Ambil minyak zaitun dan sapu pada tangan utk membentuk adunan (ikut suka bentuk yg digemari)
  5. Salutkan dengan bread crumbs. Bekukan sekurang kurangnya 30 minit sebelum digoreng.

Selamat mencuba ^^










 





TIPS:

Ummi Azra boh je apa yang ada kat rumah. Yang tak ada tu skip je.

Boleh kisar isi ayam dengan blender biasa. Cuma rendam seketika isi ayam agar benar2 lembut. Kisar dgn sedikit sahaja air dan beberapa titis minyak zaitun.

Have fun!
Masak dengan kasih sayang ye. Sambil selawat dan 'jampi'






Ni pula antara produk Baby Frozen Food yang Ummi Azra jual. Pre order ye, sebab nk pastikan kualiti dan mutunya terjamin. So, mommies yang nak order boleh roger.




Ummi Azra buat bila ada yang buat tempahan, dan hantar ke lokasi berikut;
PickUp point; Putrajaya, Shah Alam, Puchong

Boleh terus whatsApp Isma 0173733012
Alhamdulillah dah ramai dah yang beli :) 

Thursday, November 12, 2015

BABY SOLID FOOD : BERGEDIL

Assalamualaikum semua ^^

Untuk kali ini, Ummi Azra kongsikan pula resepi Bergedil..
Kalau dah ummi ayah suka, mestilah anak pun suka..kentang kan?

ok..siap sedia semua!!!


Bergedil Baby Version

Bahan2;
Kentang
Isi Ayam
Daun Sup/Ketumbar (cincang halus)
Mix Herbs
Keju (sagat)
Olive Oil/Unsalted Butter

Cara2;
Rebus/Kukus Kentang dan Isi Ayam hingga empuk
Lenyek kentang
Cincang halus isi ayam
Masukkan semua bahan2 dalam mangkuk. Gaul rata.
Goreng dgn olive oil (sedikit)
Sedia utk dihidang.

anak2 kebiasaannya suka makan nasi dan sup kan? apa kata, sertakan bergedil dalam hidangan mereka? lagilah mereka suka  :)

Wednesday, November 11, 2015

BABY SOLID FOOD : TEETHING COOKIES (ROTI KERAS)

Baby solid food la nilah baru Ummi Azra sempat nak up entry kali ni..
InsyaAllah akan menyusul banyak lagi ye lepas ni.

Ummi Azra kongsikan serba sedikit resepi dan tips yang berkaitan menu untuk si manja tersayang.

Ni semua koleksi menu santapan Azra. Ummi tak terror masak, so simple simple je la ye..

Jom!
kita mulakan dengan kudapan


Teething Cookies
 (sesuai buat gigit2 si budak comel)

Bahan2;

Roti Keping
Unsalted Butter
Acuan

Cara2;

-sapu roti dengan Unsalted Butter
-terap menggunakan acuan
-bakar roti sehingga garing

Masa ni lupa nak ambil gambar lepas dibakar. Yang pastinya bila dah sejuk, tekstur roti ni bertukar jadi rangup gitu. Sedap!

Tuesday, November 3, 2015

BUSYBOOK

Busybook.

Siapa tak tahu apa itu Busybook? Ada juga yang panggil Quiet Book. Biar apapun nama timangan yang diberi, motifnya tetap sama. Nak bagi anak-anak dok diam, leka, tapi belajar sambil bermain. Gitu!

Demam Busybook memang memberi impak yang besar akhir-akhir ini. Rata-rata, semua mak-mak pun serbu MR DIY, Daiso, Kedai Kraf dan Barang Jahitan. Wah!!! mesti sales depa melonjak naik kan? hiihiii..

Well, macam Ummi Azra dah lama aim nak buat, punyalah kumpul idea lama, sebelum lahirkan azra lagi. Dek kerana masa lapang yang kurang nak ada, sekarang nilah baru berkesempatan buat.

Sekali nak buat untuk Azra, ada pula nak tumpang order. Hihi..maka Ummi Azra layankan jela. Untuk 1st batch ni, Ummi Azra buat simple je. 8 halaman aktiviti. Untuk 2nd batch 10 halaman aktiviti pula, dan banyak aktiviti baru yang baru dilakarkan. Macam biasa la, idea semua Tok Puan Seri Google kan hado!

hihi..meh tengok sikit Busybook Batch 1 yang sempoi baq hang!

Sempoi je kan...yang pasti objektif untuk pembelajaran menyeronokkan ada di situ  :)

Ok...bagi yang nak membuat tempahan boleh WhatsApp Isma 0173733012. Tapi Busybook ni Pre Order ye, ambil masa nak buat. Pre Order dengan Full Payment, aah la...Ummi Azra nak kena beli bahan semua tu kan. Almaklumlah, surirumah, mana ada gaji..kihkih..

ok WhatsApp Isma 0173733012 ok muah!

HOMEMADE BABY FROZEN FOOD @ FINGER FOOD

Homemade Baby Frozen kami Alhamdulillah dapat sambutan yang baik daripada ibu-ibu. Allahuakbar! Happy sangat kita.

Mula-mula idea keluar 3 menu sahaja, Potato Cheesy Ball, Chicken Nugget dan Chicken Sausage. Bila menjelang petang, tiba-tiba dapat idea nak buat ala-ala popia, maka terjadilah Sausage Roll.

Alhamdulillah, stok untuk minggu ini dah habis. Kita berhenti sebentar bagi memberi laluan kepada Baby Cookies pula.

Yang sebenarnya, semua ni bermula daripada minat. Yelah, alang-alang buat untuk Azra, apa salahnya kita mudahkan kaum-kaum ibu yang lain. Ecewah gitu! Moga mengalir-alirlah pahala ye...

Ameen..
So, sesiapa yang nak dapatkan Homemade Baby Frozen Food bolehlah whatsapp Isma 0173733012
Tapi, kita hanya COD di Putrajaya dan Shah Alam sahaja ye. Untuk Puchong pun boleh. 

Ok..selamat mencuci mata dengan menu kami. InsyaAllah 2nd batch kami akan persembahkan menu-menu yang baru dan pastinya sedap!

Doakan kami ye :)

Inilah 4 menu kami :)





Ini sahabat Blogger saya borong, Nina

Ini masa nak menghantar di PickUp Point Putrajaya Sabtu minggu lepas.

Yang ini pula dah dibawa pulang ke Ipoh :)

Boleh juga jejak kami di FB Page kami KLIK SINI

Monday, October 26, 2015

HOMEMADE BABY FROZEN FOOD @ FINGER FOOD

Homemade Frozen Food ni selalunya untuk kita-kita orang dewasa kan?
Susah dan jarang jumpa yang khas untuk anak-anak yang mana ibubapanya pentingkan penjagaan pemakanan, lebih-lebih lagi yang bebas garam, gula, pengawet, perasa semua kan?

InsyaAllah, hari ini Ummi Azra akan lancarkan produk terbaru kami, Baby Frozen Food dan semestinya homemade. Ahaa!

Seronoklah mak-mak lepas ini. Beli, goreng dan terus hidang untuk anak-anak. InsyaAllah semua produk ini adalah kegemaran Azra dan Ummi..hihi...

InsyaAllah nanti petang atau malam Ummi Azra akan kongsikan di sini. Kalau nak terjah FB kami pun dialu-alukan, dan jangan lupa like FB Page M2Mv_BakeMe juga ye. KLIK SINI

Muah!!!

Sayang uolzz :)

Monday, September 14, 2015

Mommy To Bee Lagi (Laman 2)

Assalamualaikum semua bloggers ^^

pagi ni dapat up entry sebab Azra dah tidur semula lepas subuh, selalunya Ummi pun lena sekali. Tapi hari ni Ummi terlebih energy..hihi.. (haha..dan dan je dengar suara Azra merengek dalam bilik..hahha..nasiblah Ummi)

Pagi ni mencari info tentang Morning Sickness...
sebenarnya..kali ni bukan setakat Morning Sickness, tapi lebih kepada All Day Sickness hahah.. dahsyat kali ni dan agak mencabar...Sangat berbeza pengalaman yang Ummi lalui berbanding fasa kehamilan pertama (masa Azra). Benarlah bagai dikatakan orang, setiap kehamilan memang berbeza.

Apa yang beza?
Wallahi! masa Azra dulu memang tak ada sebarang alahan, badan pun cergas je selalu. Cuma waktu lepas maghrib je akan loya, dan muntah, lepas tu ok dah. Tapi kali ni MENCABAR! SANGAT MENCABAR bagi diri ini...

Badan rasa lemah, selalu sakit bagai sengal di bahagian bawah abdomen (bawah pusat), loya TAPI TAK MUNTAH MUNTAH T__T ...sampaikan suami runsing dan tanya, tak ada ke ubat bagi elok? punyalah dia risau. Dahlah kena jadi tukang urut sepenuh masa, kesian ayah Azra.. hihihi

Tiba2, Ummi Azra teringat, entah2 elok kot Pati Delima. Dah beli, tapi tak mula makan lagi..google dululah, buat simple research, naiklah pula blog Cik Sue INI . Semakin berkeyakinanlah nak cuba. Moga adalah hasil positif ye, Ameen.

Adik Baby Stay Strong my dear...Ummi, Ayah dan Kaklong Azra saaaaaaaaayang Adik Baby ^^

Mohon doa semua ya...

ni last time memborong kat Mahnaz..hihi..tapi tak guna lagi Pati Delima tu..hihi

ini antara info yang Ummi Azra jumpa ye..

Friday, September 11, 2015

Mommy To Bee Lagi (Laman 1)

eh? awat sampai dua?

Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..
Syukur.. Allah masih sudi menganugerahkan rezeki dan nikmat pada hambaNya yang penuh dosa ini
hukhuk..
sebak rasa...

Alkisahnya,
Ummi Azra macam masih dalam mimpi lagi ni
hihi..tapi tadi dah scan kali ke-2, syukur..
dah nampak dah, clear sangat heart beat Adik Azra.. Alhamdulillah

Perasaan?
Allahuakbar!
rasa macam 1st time pregnant je... macam tak ada pengalaman hihi

Tapi memang benar, orang kata setiap kehamilan kita akan rasai situasi berbeza
BENAR!!!
benar ya amat..  T_T

Ummi Azra dapat rasakan kelainannya..
Masa Azra dulu, Ummi cergas..berjoget sana sini dengan students tadika
Tak ada alahan, cuma muntah2 lepas maghrib, itu pun tak lama tempohnya

TETAPI..................
Uhuk uhuk.. awal-awal hari tu, ummi siap demam
Lembik...Nafsu makan kalahkan MONSTER (agagag..lepas makan..lapar..lepas makan..lapar...)
Loya jangan cakap...dari pagi sampai nak tidur pun loya
Berat pun dah turun..

Tak apalah Adik Baby.. Ummi bertahan
Risau juga bila kerap sakit-sakit bahagian bawah pusat (perut)
sebab masa Azra tak ada simptom ni, tapi tadi checkup dan beritahu doktor, doktor kata normal

In fact, bila scan, uri dan air ketuban pun ok alhamdulillah
Syukur..moga Allah permudahkan segala urusan sekaliannya



Adik Baby sila kuat ye..

Thursday, August 20, 2015

GENAP SETAHUN USIAMU; AZRA NUR ILYANI

Alhamdulillah segala pujian selayaknya kepadaMu Sang Pencipta Seluruh Alam ^^

Alhamdulillah, dipanjangkan jodoh bersama-sama yang disayangi dan menyayangi..
Ummi Azra ni lama dah teruja lepas tengok Instagram FaraLee (Isteri Ally Iskandar). Diorang sambut birthday Eam (Maryam) dengan picnic, santai seh!

Sejak itu, Ummi berazam nak buat macam tu juga..tapi apakan daya, disebabkan kekangan masa menyiapkan Produk M2Mv_Craft, makanya persediaan semua last minute, dan belasah je apa yang ummi dapat cekau!

tapi...malamnya balik rumah, ummi puas! Alhamdulillah..Ummi harap Azra adalah kenangan indah ini. Nanti Azra dah besar sikit, Azra bolehlah tengok gambar ni. Alhamdulillah juga, pakngah sudi luangkan masa melayan kemengadaan ummi ni dari dulu sampai dah ada Azra.

Ummi doakan pakngah tak akan jemu melayan Ummi sampai ke adik2 Azra semualah ye! hahha..
ok..sedang berkira2 untuk cuci dan framekan gambar ni.. insyaAllah..

Kalau ada yang tahu harga dan juga kualiti terbaik untuk frame lawa2 canvas ke, bagitahu ye ^^ muah!

meh, Ummi Azra kongsi sikit.. ada je yang dah tengok kat FB kan.. takpe..nak tepek juga kat sini..hihi













 

BERJALAN DI BUMI ALLAH


Bertatih la kau pada mulanya
Kemudian berjalan dan melangkahlah
Dan tiba saatnya nanti kau akan berlari anakku 

Moga saja, tiap langkahmu diiringi doa dan lindungan malaikat kiriman Allah...
Hidup duniawi penuh ranjau
Salah langkah, tersadung, jangan kau patah hati, hilang diri
Allah itu ada...dan PASTI ada untukmu

Kau kuatlah anakku
Quran jangan dibiarkan terhias indah diceruk sana
Baca, tadabburlah ia
Kelak kita berkumpul di mahsyar
Moga saja kita disatukan semula
Selepas hisab amal kita

Kita bahagia bersama lagi di Jannatul Firdaus hendakNya
Ameen...

Tinta Ilya Maisara @ Ummi Azra 
19 August 2015 @ 11 Malam


Tuesday, August 18, 2015

5 Sebab Kenapa Wanita Cantik Suka ESP

5 Sebab Wanita Cantik Suka ESP;
1) Kulit gebu, mulus
2) Hilang rasa nak makan benda manis2 je
3) Milk Booster terbaik
4) Tiada lagi gastrik
5) Langsing secara sihat dan selamat

Anda pun wanita cantik kan kan??

SEGERA!!!

Whatsapp/SMS Isma 0173733012
SID 1081111

Sedia membantu insyaAllah ^^


RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH



Homemade playdough... siapa mengidam nak beli dan main playdough masa kecil-kecil dulu??? SILA ANGKAT TANGAN!!

kalaulah masa kecil-kecil dulu ada teknologi macam ni, confirm suruh ibu Google dan buatkan..tak adalah asyik terigau dalam mimpi. yelah..harganya boleh tahan ehem ehem.. kan kan ^^

ok.. sejak dah jadi Work At Home Mother ni ada la juga masa nak search semua bagai...kata nak jadi Ummi serba boleh.. ahax!

ok.. di hari mulia ini, Ummi Azra nak share resepi, bukan 1, bukan 2, bukan 3, malah 6 RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH... Harapnya dapatlah membantu mommies untuk menghiburkan anak tersayang tanpa kos yang besar..

semua hasil carian encik Google je, jom kita semak bahan ada ke idok kat gobok? kalau takde boleh la pi cari iye ^^



************************************


1-Colored Playdough
 

Materials

1 cup water
1 tablespoon vegetable oil
1/2 cup salt
1 tablespoon cream of tartar
Food coloring
Saucepan
1 cup flour

Directions 

 
Combine water, oil, salt, cream of tartar, and food coloring in a saucepan and heat until warm.


Remove from heat and add flour.


Stir, then knead until smooth. The cream of tartar makes this dough last 6 months or longer, so resist the temptation to omit this ingredient if you don't have it on hand.


Store this dough in an airtight container or a Ziploc freezer bag.

 



cantik kan ^^ tergoda rasa hati..tapi kat rumah warna x banyak sangat :(




 

 



2-Kool-Aid Playdough
 
Materials

1/2 cup salt
2 cups water
Saucepan
Food coloring, tempera powder, or Kool-Aid powder for color
2 tablespoons vegetable oil
2 cups sifted flour
2 tablespoons alum

Directions 

 
Combine salt and water in saucepan and boil until salt dissolves.


Remove from heat and tint with food coloring, tempera powder, or Kool-Aid.


Add oil, flour, and alum.


Knead until smooth.


This dough will last 2 months or longer.


                              dah macam tangan Azra la pula...hihi




3-Salt Playdough
 

Materials

1 cup salt
1 cup water
1/2 cup flour plus additional flour
Saucepan

Directions

 
Mix salt, water, and flour in saucepan and cook over medium heat.


Remove from heat when mixture is thick and rubbery.


As the mixture cools, knead in enough flour to make the dough workable.







4-Basic Uncooked Playdough
 

Materials

Bowl
1 cup cold water
1 cup salt
2 teaspoons vegetable oil
Tempera paint or food coloring
3 cups flour
2 tablespoons cornstarch

Directions 

 
In bowl, mix water, salt, oil, and enough tempera paint or food coloring to make a bright color.


Gradually add flour and cornstarch until the mixture reaches the consistency of bread dough.


Store covered


5-Oatmeal Playdough
 

Materials

1 part flour
1 part water
2 parts oatmeal
Bowl

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl; mix well and knead until smooth.


This playdough is not intended to be eaten, but it will not hurt a child who decides to taste it.


Store covered in refrigerator.


Your child can make this playdough without help; however, it doesn't last as long as cooked playdough.



6-Peanut Butter Playdough
 

Materials

2 cups peanut butter
6 tablespoons honey
Nonfat dry milk or milk plus flour
Cocoa or carob for chocolate flavor (optional)
Edible treats for decoration

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl and mix, adding enough dry milk or milk plus flour to reach the consistency of bread dough.


Add cocoa or carob, if desired.


Shape, decorate with edible treats, and eat!




*********************


TIPS: Ummi Azra suka dan guna resepi no 1, sebab ada teacher tadika hari tu guna resepi ni memang sama sebiji macam playdough, dan CREAM OF TARTAR tu kalau anda tak letak, dikhuatiri, beberapa hari lepas buat, akan muncul kulat la pula....EUW!


So, Ummi Azra sarankan jangan tak bubuh ye CREAM OF TARTAR tu ^^


Selamat Mencuba SuperMommies!!! 



Rujukan

Friday, August 7, 2015

POS LAJU MALAYSIA... SAYA KECEWA :(







 poslaju Malaysia....

KECEWA!!!
dan.......................
MENGECEWAKAN!!!
dah banyak kali mengomel pasal pos laju..
tak dapat bersabar dan redha begitu sahaja..
lalu...lajulah tangan ni menaip report...
 ******************************
    
Assalamualaikum wbt/ Salam sejahtera,
Saya, Isma Ilya Binti Ahmad Puad (861130************) ingin membuat aduan kepada pihak pengurusan poslaju.
Untuk makluman, saya menghuni rumah apartment tingkat 3. Ianya AMAT MENDUKACITAKAN apabila petugas poslaju seringkali tidak menjalankan tugasannya dengan baik dan penuh integriti. Saya seorang ibu yang berkerja di rumah dan seringkali menggunakan perkhidmatan poslaju bagi tujuan penghantaran barang sama ada keluar ataupun masuk (termasuk pickup service).
Berikut saya senaraikan kegagalan dalam tugasan daripada pihak poslaju yang saya alami;

1) Meninggalkan notis pemberitahuan di dalam peti surat (tingkat bawah) TANPA NAIK ke rumah bagi tujuan penghantaran barang (masalah ini sudah saya alami 3 kali)
2) Membuat panggilan dan meminta saya turun dan mengambil barang di pagar (saya terpaksa mendukung bayi saya berusia bawah 1 tahun turun naik tangga untuk mengambil barangan tersebut)
3) Membuat panggilan dan meminta saya/wakil turun mengambil barang di tingkat bawah blok kami
4) Tidak menerima sebarang notis pemberitahuan, tetapi mujur dapat tracking no dari penjual, bila trace, memang barang gagal diserahkan :( (masalah apa pula ini?)

Insiden-insiden ini amat mengecawakan saya, dan saya AMAT BERHARAP kejadian sebegini tidak berulang lagi sama ada pada saya mahupun pada orang lain.
Sekian, terima kasih,
Umat Islam, Warga Malaysia yang sangat kecewa.


*******************

bila dah sent email report ni, tahu apa yang saya terima???



jadi? apakah kesudahannya????????

Thursday, August 6, 2015

PATAH. OPERATION. DAN SHAKLEE

Patah tangan?
Patah kaki?
Patah hati??  hihi...yang ini kes lain ye...

Assalamualaikum wbt, alkisah..bila buka cerita pasala patah riuk, patah tangan la..patah kaki la.... saya teringatlah kat adik (angah) yang seorang ini. Masa sekolah rendah main bola sepak, patah tangan. Naik sekolah menengah patah kaki pula.

Masa ni tak kenal lagi Shaklee.. hihi

Allahuakbar! masa tu macam kelakar pun ada..sebab badan dia masa tu macam dipam pam... tapi dia jenis cepat naik cepat turun (untunglah...) 

*******

Nak dijadikan cerita minggu lepas mendapat perkhabaran yang kurang sedap. Abang ipar terlibat dengan kemalangan jalanraya... Allahuakbar! Teruk juga patah kaki. Bila orang hospital nak angkat kaki dia nak sangkut, ADUHAI!! saya lah yang seriau..


******* 

Shaklee?
Produk apa yang boleh membantu dalam proses penyembuhan bagi pesakit yang mengalami patah tangan kaki bagai ni?


Berikut saya senaraikan cadangan Supplement Shaklee. Setiap satu ada fungsi tersendiri. Untuk sebarang pertanyaan dan konsultasi selepas pembelian boleh terus WhatsApp Isma la ye, 0173733012.



1. ESP



ESP merupakan sumber protein terbaik yang dihasilkan tanpa perasa tiruan, pewarna dan pengawet. Protein amat penting diperlukan bagi membina semula tulang yang patah atau retak. Protein juga diperlukan bagi pertumbuhan sel-sel baru yang tercedera atau mungkin sudah mati. 




2. OSTEMATRIX


Ostematrix merupakan suplemen Kalsium Shaklee yang membantu menguatkan tulang, membantu fungsi saraf dan mengelakkan kekejangan otot akibat kemalangan. Ostematrix Shaklee ini dirumus dengan kandungan :






3. OMEGA GUARD


Omega Guard boleh melambatkan degradasi tulang rawan pada sendi, membaiki sendi yang tercedera akibat patah. Omega Guard juga bertindak sebagai pelincir dan membantu untuk bergerak dengan lebih senang. Sebagai bonus juga, Omega Guard bertindak memelihara kesihatan jantung serta mampu mengawal kolestrol dalam darah.

4. ZINC COMPLEX



Dan, jika anda ada menjalani pembedahan bagi merawat masalah tulang patah ini, saya sarankan anda mengambil Zinc Complex sebagai tambahan. Ini kerana Zinc Complex mampu membantu dalam mempercepat proses baik luka. Zinc Complex membantu mengekalkan integriti kulit dan mukosa membran. Zinc penting untuk sintesis DNA, pembahagian sel, pembentukan kolagen, sintesis protein, dan fungsi imun - semua proses yang perlu untuk pertumbuhan semula tisu dan pembaikan luka. 

Sebab itu orang ambil pati ikan haruan, mahupun makan ikan haruan lepas pembedahan lagi2 orang dalam pantang . Saya..sepanjang pantang tak makan langsung ikan haruan..tapi Zinc ni ambil setiap hari. Hasilnya, seminggu dah sembuh luka, doktor cek siap cakap, dah cantik dah :) Alhamdulillah..


**************

Untuk keterangan lanjut dan mendapatkan produk Shaklee boleh terus hubungi Isma menerusi WhatsApp 0173733012