Tuesday, August 18, 2015

RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH



Homemade playdough... siapa mengidam nak beli dan main playdough masa kecil-kecil dulu??? SILA ANGKAT TANGAN!!

kalaulah masa kecil-kecil dulu ada teknologi macam ni, confirm suruh ibu Google dan buatkan..tak adalah asyik terigau dalam mimpi. yelah..harganya boleh tahan ehem ehem.. kan kan ^^

ok.. sejak dah jadi Work At Home Mother ni ada la juga masa nak search semua bagai...kata nak jadi Ummi serba boleh.. ahax!

ok.. di hari mulia ini, Ummi Azra nak share resepi, bukan 1, bukan 2, bukan 3, malah 6 RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH... Harapnya dapatlah membantu mommies untuk menghiburkan anak tersayang tanpa kos yang besar..

semua hasil carian encik Google je, jom kita semak bahan ada ke idok kat gobok? kalau takde boleh la pi cari iye ^^



************************************


1-Colored Playdough
 

Materials

1 cup water
1 tablespoon vegetable oil
1/2 cup salt
1 tablespoon cream of tartar
Food coloring
Saucepan
1 cup flour

Directions 

 
Combine water, oil, salt, cream of tartar, and food coloring in a saucepan and heat until warm.


Remove from heat and add flour.


Stir, then knead until smooth. The cream of tartar makes this dough last 6 months or longer, so resist the temptation to omit this ingredient if you don't have it on hand.


Store this dough in an airtight container or a Ziploc freezer bag.

 



cantik kan ^^ tergoda rasa hati..tapi kat rumah warna x banyak sangat :(




 

 



2-Kool-Aid Playdough
 
Materials

1/2 cup salt
2 cups water
Saucepan
Food coloring, tempera powder, or Kool-Aid powder for color
2 tablespoons vegetable oil
2 cups sifted flour
2 tablespoons alum

Directions 

 
Combine salt and water in saucepan and boil until salt dissolves.


Remove from heat and tint with food coloring, tempera powder, or Kool-Aid.


Add oil, flour, and alum.


Knead until smooth.


This dough will last 2 months or longer.


                              dah macam tangan Azra la pula...hihi




3-Salt Playdough
 

Materials

1 cup salt
1 cup water
1/2 cup flour plus additional flour
Saucepan

Directions

 
Mix salt, water, and flour in saucepan and cook over medium heat.


Remove from heat when mixture is thick and rubbery.


As the mixture cools, knead in enough flour to make the dough workable.







4-Basic Uncooked Playdough
 

Materials

Bowl
1 cup cold water
1 cup salt
2 teaspoons vegetable oil
Tempera paint or food coloring
3 cups flour
2 tablespoons cornstarch

Directions 

 
In bowl, mix water, salt, oil, and enough tempera paint or food coloring to make a bright color.


Gradually add flour and cornstarch until the mixture reaches the consistency of bread dough.


Store covered


5-Oatmeal Playdough
 

Materials

1 part flour
1 part water
2 parts oatmeal
Bowl

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl; mix well and knead until smooth.


This playdough is not intended to be eaten, but it will not hurt a child who decides to taste it.


Store covered in refrigerator.


Your child can make this playdough without help; however, it doesn't last as long as cooked playdough.



6-Peanut Butter Playdough
 

Materials

2 cups peanut butter
6 tablespoons honey
Nonfat dry milk or milk plus flour
Cocoa or carob for chocolate flavor (optional)
Edible treats for decoration

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl and mix, adding enough dry milk or milk plus flour to reach the consistency of bread dough.


Add cocoa or carob, if desired.


Shape, decorate with edible treats, and eat!




*********************


TIPS: Ummi Azra suka dan guna resepi no 1, sebab ada teacher tadika hari tu guna resepi ni memang sama sebiji macam playdough, dan CREAM OF TARTAR tu kalau anda tak letak, dikhuatiri, beberapa hari lepas buat, akan muncul kulat la pula....EUW!


So, Ummi Azra sarankan jangan tak bubuh ye CREAM OF TARTAR tu ^^


Selamat Mencuba SuperMommies!!! 



Rujukan