Friday, September 19, 2014

SEBUAH KELAHIRAN

Assalamualaikum wbt,

Allah.. rindu sebenarnya nak berblog.. tapi apa kan daya.. memang tak ada daya.. hihi  ^^

***

Alhamdulillah.. hari ini genap sebulan.. eh ye ke? syukurrrrrrrr...
badan pun dah kembali bertenaga :)

InsyaAllah, entry kali ini kita nak kongsi pengalaman bersalin.. sungguh! pengalaman indah yang tak mungkin dapat ku lupakan sampai bila-bila  T_T

***

Berikut rentetan pengalaman terindah kelahiran puteri sulung kami;


13 Ogos 2014

Rombongan sekolah ke Petrosains dan Kilang Gardenia.
Seronok bukan main lagi dapat sertai rombongan sekolah buat pertama kalinya.. hihi.. kalah anak-anak  :)

Penat juga melayan anak-anak yang MEMANG TAK RETI DUDUK DIAM kan kan.. tapi HAPPY tengok mereka GEMBIRA, Alhamdulillah...

Malamnya memang sakit kaki la... 

Nak tidur malam, pergh! sakit... perut mengeras... sakitnya.. tidur sampai nangis-nangis... sampai terlena.... walaupun terjaga-jaga tidur la juga...


14 Ogos 2014

Paginya memang rasa tak larat.. so, kanda ajak pergi KPMC Puchong, cek! huhu... seram pula...

Sampai KPMC, terus kena p Labour Room... aiseh! cuak! betul ka ni?

Nurse pasang alat CTG, cek heart beat baby dan contraction... 
baby banyak tidur kata nurse.. 
tapi contraction tak ada.. last-last doktor nak cek bukaan..

oh my!!! cek bukaan.. orang selalu kata sakit!
ohoho...
tarik nafas! hembus! 
tarik nafas! hembus!

alhamdulillah.. tak sakit... syukur!

doktor bilang bukaan 1 cm baru.. oh... dah ada bukaan ka? kuikui..
tapi since takde contraction, so pulanglah dengan happy..

dapat la MC satu hari.. hihi... seronoknya...


18 Ogos 2014

Ada sambutan Aidilfitri di tadika.. seronok ya amat!
makan puas-puas kot...
sampai petang layan perut 
makan dan makan...

kuikui... bijak!

malam tidur lena amat sebab penat kan... hihi  :)


19 Ogos 2014

Allahuakbar!
lena tidurku terganggu... rasa semacam... eh.. napa basah ni?
takkan la terkencing..
laju je capai handphone... eh... pukul 2 pagi.. 

kejap.. kejap... 
fikir.. fikir...
cepat-cepat Google (hahahaaa.... sempat ek) pasal air ketuban
padahal dah study dah, tapi bila realiti, jadi sedikit blurrrrr..

terus ke tandas cek... erkk.. betul la.. air jernih...
masuk bilik tidur... kejut kanda slow2..
bi... air...rasa macam air ketuban..
kanda bangun;
siap cek sekali kat tilam yang dah basah tu...  -_-''

kanda kata, dah.. pergi mandi dulu..
disebabkan muka isterinya cuak, siap remind isterinya
slow slow... tak payah laju-laju...JANGAN CEMAS

ok.. siap mandi, capai barang mana patut
terus gerak ke KPMC 3 pagi     (z_z)
kasihan kandaku...

sampai KPMC, daftar masuk.. terus ditolak guna wheel chair
1st time naik wheel chair
siap ada yang tolakkan.. hihi  ^^
terus di bawa ke Labour Room (again!  -_-)
dalam hati macam-macam rasa ada..
seronok ada! gerun ada!

nurse pasang alat CTG lagi
bidan yang cek bukaan.. baru 1.5cm.. kecik lagi
contraction dah ada sikit2..

lepas tu masuk wad.. rehat dulu
bidan kata kalau boleh tidur, tidur dulu
kuikui.. mana kan mampu sakit2 nak tidur
tapi rehat la juga
sakit contraction makin kuat
bila menyerang, cepat2 capai tangan kanda

rasanya boleh patah kena pulas.. hikhik
love you kanda!
nurse datang pantau dalam beberapa jam sekali masuk cek
cek bukaan juga..


11 pagi :

nurse kata dah boleh masuk labour room..
yey!!!
lalu masuk la daku ke sana lagi
ayuh!! jihad fi sabilillah.... semangat kot!
tak sabar jumpa baby, lupa kena beranak dulu.. lupa sakit tu.. hikhik..

bukaan makin lama makin besar..
sebab nampak sangat kita cuak dan sakit doktor kata nak epi ke?
teringat nurse ada juga offer dalam wad tadi..
kita degil tak nak
lalu doktor just bagi suntikan kat punggung (tahan sakit)
tahan sakit yang memang tak tahan la..
tipu je ubat tu  -_-

lama juga tunggu.. bila sakit datang, menggagau tangan cari lengan kanda
tu je la nak bagi lega  :)

doktor inform baby mendongak..
so, sedikit sukar, so kena la vacum..
kuikui..
pastu rasa kena gunting kat bawah

erk!! buatlah pape yang patut..
oh ye... doktor dan semua jururawat perempuan ni saaaaaaaaaaaaaangatlah supportive.. Alhamdulillah..


2.00 petang :

setelah lama menahan sakit tu lahirlah puteri kami tepat jam 2 petang.. Alhamdulillah..
nampak je baby lega!!! Alhamdulillah.. Allahuakbar!
Nurse letak atas dada, skin to skin gitu.. meleleh..  T_T
mulut tak henti-henti. Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

Sambil pandang kanda, sambil pandang puteri kami.. 
Allah  :)
Sambil layan keletihan, doktor buat operasi jahit kat miss V
aiyak!

     "tengok baby tu", kata doktor.
      sebab kita dok tengok dia jahit miss V
      hahahaaaa...

tu la tabiat kita, suka tengok doktor atau nurse buat kerja..
hihi  :)

Lepas dilap2 baby diberikan pada kita untuk bf..
wah!!! awak.. terus pandai ye hisap susu.. hihi..
touching habis..

macam-macam rasa ada :)
syukur Allah beri peluang buat kita merasa pengalaman indah ni.. syukur..
sekarang berpantang di Shah Alam, rumah ayah ibu  ^^

baby kami pun dah membesar dengan jayanya.. mana taknya.. gayut je dengan umminya.. hihi..

Mohon doa semua agar puteri kami menjadi saham terbaik buat kami dunia akhirat... ameen  :)








Azra Nur Ilyani
permata hati ayah ummi

"Ya Allah bimbinglah kami agar dapat mendidik amanahMu ini.. Ameen"


Monday, September 15, 2014

NEWBORN CHECKLIST - HOSPITAL (UPDATE VERSION)

Alhamdulillah syukur...

lepas satu, satu rahmat Allah kurniakan
hamdanlillah  :)

Sebelum kita kongsi pengalaman bersalin, berpantang, melayan baby dan bf journey.. seperti yang dijanjikan sebelum ini, kita nak update NB checklist..



*************************

bagi yang follow entry kita yang terdahulu boleh take note ye

yang ini ada senarai lama  :(

tapi kali ini kita kongsikan senarai baru berdasarkan pengalaman sepanjang menginap di hospital tempoh hari ye..

moga entry kali ini membantu kalian... insyaAllah


*************************

SENARAI KELENGKAPAN IBU DAN BAYI (HOSPITAL)

A) BAYI

1 Set baju/seluar (semasa discaj daripada Hospital)
1 Barut
1 Set sarung tangan/kaki
1 Kain Bedung/Napkin
1 Topi

B) IBU

Buku Merah
Dompet
HP & Charger
1 Tudung & Serkup (semasa discaj daripada Hospital)
1 Set persalinan - blouse butang depan & skirt/kain batik (semasa discaj daripada Hospital)
1 Pek Seluar dalam pakai buang (5 helai, lebih ni)
1 Baju dalam
1 Bengkung
1 pasang Stokin
Quran
Toiletaries
Kurma
Botol Air


*************************

Simple dan sempoi kan  :)
syukur.. untuk pengetahuan kalian, kita bersalin di KPMC Puchong
Alhamdulillah, sangat menjaga adab 
suka la!!!

oh ye.. Maternity Pad, kita bawa, tapi tak guna sebab pihak hospital bagi 1 pek Maternity Pad.. syukur

dan lagi satu, pampers baby pun siap dibagi extra lagi, so, memang save la barang kita.. toiletaries dan towel pun dibagi juga..

ye la... hospital swasta kan.. berbaloi la..
bagi kita, KPMC ni pakej yang berbaloi la.. x mahal sangat... dan sangat mesra.. nurse dan doktor perempuan pun baik2... ok la... nanti kita kongsi kat entry lain ye... muah!!!

Assalamualaikum wbt  ^^


Geram kan!!!!  hihi