Wednesday, August 6, 2014

NEWBORN CHECKLIST (HOSPITAL)

Assalamualaikum wbt..

fuh!!!
Allahuakbar..
kadang rasa macam lama je penantian yang satu ini
kadang rasa macam eh eh.. kejap je..
kadang rasa macam.. eh? ye ke ni?
kadang rasa.. emm.. penatnya..

hahhaha..
walau macam2 rasa, syukur dengan segala nikmat pinjaman Allah
Allahuakbar!
nikmat yang Allah beri tanpa henti datang dalam pelbagai cara
ada ujian yang buat rasa lemah
ada rasa bahagia, hati berbunga-bunga
ada rasa sakit
dan macam-macam lagi
apa yang pasti.. Allah tak akan pernah jauh kan  :)

wallahi.. kita hambaNya kalau nak rasa nikmat dalam suka dan duka
apa2 hal semuanya kembalilah pada sang pencipta
sebab tu ada yang bila sakit, rasa damai bahagia je.. sebab yakin semua yang Allah beri tu bersebab kan  :)

****************************

oh ya... marilah kembali kepada topik asal..
maaf ek.. kita kan memang suka membebel.. hihi

****************************

lama dah buat pencarian untuk senarai lengkap barangan bayi dan ummi to be
tapi ye la kan, lain orang lain la keperluannya
kita just buat senarai ringkas je..
mana yang rasa boleh sediakan kemudian, maka kemudian la ye..
in fact, planning lepas bersalin pun belum muktamad lagi

cadangnya nak jadi Fulltime HW, tapi macam sayang la pula nak tinggalkan anak2 didik
anyway, untuk tahun 2014 ni memang akan habiskan mengajar lepas pantang
tapi 2015 masih samar-samar lagi
hihi..
wallahu'alam..
so, sebagai langkah berjaga-jaga kita survey la macam-macam senarai semak
untuk yang ibu berkerjaya dan juga surirumah
nak selamat kan  :)

****************************

bermulalah misi blog walking dan juga pencarian melalui encik gugel..
hihi..
macam biasa la.. blog M2B kawan-kawan alam maya la jadi mangsa..
hihihi.. especially yang terbaru +Sheila Salim  kannnn..

tapi tu la macam saya cakap tadi, setiap orang mempunyai keperluan berbeza..
so, saya senaraikan semula keperluan saya..
insyaAllah bila dah lalui alam sebenar (bersalin) saya kongsikan senarai semak yang telah diolah berdasarkan keperluan sebenar ye.. INSYAALLAH  :)

****************************

NEWBORN CHECKLIST (HOSPITAL)

A) BABY (bag 1)


Baju Lengan Panjang (Sleepsuit) : 2
Baju Lengan Pendek : 2
Lampin Kain : 2
Kain Bedung : 1
Lampin Pakai Buang : 10
Sabun/Syampu : 1
Tuala : 1
Sapu Tangan : 2
Sarung Tangan/Kaki : 4 pasang
Barut : 4
Tisu Basah :1 paket
Minyak Telon : 1

B) UMMI (bag 2) *persediaan barangan ibu adalah lebih penting ye..berdasarkan pengalaman kawan2

Buku Merah
Dompet (IC dan dokumen peribadi)
HP (berserta charger dan power bank)
Kain Batik : 2
Maternity Pad : 10 keping (1 paket)
Bengkung : 1
Tuala : 1
Baju berbutang hadapan : 2
Skirt : 1 (saya berangan nak balik pakai skirt, sebab macam leceh pakai kain batik.. hihi)
Seluar dalam : 3
Seluar dalam pakai buang : 1 paket
Nursing Bra : 3
Nursing Pad : 4 pasang
Kurma
Air zam-zam
Baju sejuk
Stokin : 2 pasang
Tudung
Telekung (in case admit awal sebelum bersalin kan...)
Quran Tafsir kesayangan
Barangan Mandi

****************************

wallahua'alam...