Sunday, June 30, 2013

DOA SEGALA DOA ^_^



Sumber : www.darussyifa'.org

Saturday, June 29, 2013

JAMPI PENGASIH



Sumber : www.darussyifa'.org

Friday, June 28, 2013

SELAWAT MUNJIYAH



Sumber : www.darussyifa'.org

Thursday, June 27, 2013

DOA DALAM KESUSAHAN



Sumber : www.darussyifa'.org

Wednesday, June 26, 2013

DOA ORANG BERHUTANG



Sumber : www.darussyifa'.org

Tuesday, June 25, 2013

INNER NECK ITU SATU KEPERLUAN

Assalamualaikum wbt,

my dear... yang baru terjah blog IM Ahlan Wa Sahlan
yang selalu intai-intai blog IM Syukran 'ala Kulli Hal

entry yang ini, IM nak promo yang ke 190 513 260 513 kali tentang Inner Neck yang sangat ohsem ini!

Nak order? KLIK DI SINI
atau nak mudah, bagitau je IM
atau whatsapp IM -> 017 3733 012

Nak tengok contoh penggayaan? KLIK SINI PULA dan JUGA SINI

gambar zaman muda remaja
* IM suka inner ni, sebab nak travel mana2, bawa inner ni dan bawa la shawl beraneka, pakai peniti... SIAP!
IM yang x cun pun jadi comel cikit

hihi.. pasan lebey!

DOA PENGASIH

Bismillah...
Assalamualaikum wbt semua ^_^

Jerebu teruk ke kat kawasan uolz?
kat Shah Alam ni, IM feeling-feeling macam tinggal kat highland gitu
tapi x sejuk la
hihi

anyway, petang ni Alhamdulillah hujan
moganya, kuranglah sedikit kadar kejerebuannya ek
insyaAllah
Biiznillah
La haula wala quwwata illa billa

Petang ni, hujan
so, IM nak ajak kalian semua untuk doa banyak-banyak ye
oh ye, sekarang memang IM scheduled entry banyak koleksi doa
moga, amal yang kecil ni pun Allah pandang dan consider as ibadah insyaAllah

ok, kali ni, IM kongsikan doa pengasih
sudah !
x perlukan bomoh la untuk ubat pengasih ni
minyak segala macam yang pelik-pelik
say no to those things ok semua
^_^

jom... doa sama-sama IM
insyaAllah, kita jadikan amalan ye
IM pun baru nak mula
tiada istilah TERLAMBAT dalam BERIBADAT ye sayang-sayang




Tinta IM : aye ayang amat kat ami aye. aye indu amat kat ami aye. ami aye, aye nak dok dekat2 ame ami aye. aye x suka dok jauh2 dari ami aye. sebab aye selalu nangis bila x nampak ami aye. (hihihi... sila abaikan)

DOA MENJAGA HAFAZAN



Sumber : www.darussyifa'.org

Monday, June 24, 2013

BLOG WALKING : IDEA SUSUN ATUR ^_^

Assalamualaikum wbt semua,

harapnya sihat la ye
^_^
insyaAllah, bi iznillah

yang semput-semput tu, kalau dapat elakkan urusan di luar, 
silalah duduk diam-diam dalam rumah ye
insyaAllah ada hikmah melangit tinggi daripada musibah jerebu ini
insyaAllah

oh ye, kali ini IM nak kongsi sedikit
sebab lama dah dok follow Instagram kak sabby ni
semua menu sorbet dia
sangat ohsem la

Moga IM diberi kekuatan untuk follow menu Kak sabby ni Ramadhan nanti
insyaAllah

oh ye, tadi ke semalam ek, Kak Sabby buat Apple Pie, lantas semak la resipi Kak sabby dalam blog dia
dah puas cuci mata dengan Apple Pie Kak sabby,
apa lagi, buat la serang hendap

wah!!!! seronok dapat tips susun shawl..
kite ada juga buat gulung-gulung shawl
tapi tak dirikan macam Kak Sabby, so, memang makan ruang dan tak cantik
so, lepas ni nak follow tips kak sabby la

oh... siapa Kak sabby yang IM cerita ni?
jom terjah!


Tinta IM : Mood kemas baju masuk beg, dengan harapan menggunung tinggi kalah Everest nak pindah masuk rumah sewa. Sebab tempat isteri kan di sisi suami. gitu  ^_^

SAYANG



IM : Eeeei... sayang...
MR IM : iye.. (sambil senyum dan pandang IM)

IM : Ha??

IM : Hihi.. bukanlah... sayang sebab kuah rojak ni tak habis..
MR IM : ha?? kuah rojak pun dipanggil sayang

IM :   (~_~)''








Tinta IM : Masalah bila kena jaga setiap butir kata, maksud pelbagai  ^_^

DOA UNTUK SABAR



Sumber : www.darussyifa'.org

Sunday, June 23, 2013

DOA KEAMPUNAN DAN KESAYANGAN.. YEY!!


Sumber : www.darussyifa'.org

Saturday, June 22, 2013

DOA KEAMPUNAN DAN HINDAR KEJAHATAN



Sumber : www.darussyifa'.org

Friday, June 21, 2013

DOA KEBAHAGIAAN KELUARGA



Sumber : www.darussyifa'.org

Thursday, June 20, 2013

DOA MUDAHKAN URUSAN KITA ^_^



Sumber : www.darussyifa'.org

Wednesday, June 19, 2013

DOA ORANG NERVOUS ^_^



Sumber : www.darussyifa'.org

A B C MELODI KITA




Allah menganugerahkan kita dengan satu rasa ini
Bukan paksaan atau lakonan yang boleh diuji apa adanya
Cinta, satu kata yang indah buat kita
Dan semuanya bermula selepas ijab dan qabul terlafaz
Esak tangis dan tawa mengiringi hari
Fantasi yang diterjemah menjadi realiti
Gagahkah kita menongkah masa kini dan masa depan nanti?
Hanya kita yang mampu mencorak semua dengan izinNya
Ingatan, nasihat dan dorongan yang tak putus yang kita damba
Janji yang diikat di hadapan Allah, Rasulullah serta keluarga
Kuharap akan terus segar memayungi hari-hari kita nanti
Lautan ujian dan dugaan pasti datang mendepani
Manusia juga akan pasti menguji
Nyahkan segala curiga yang mungkin menular di hatimu dan diriku nanti
Onak dan duri sama kita redahi
Pasti dapat kita harungi dengan sabar dan Iman di hati
Qada' dan Qadar ketentuan Ilahi
Redhakan diriku ini dari awal, kini dan masa depan nanti
Selamanya syurgaku di sisimu pasti
Tak putus doa dan harap kutitip pada tiap sujud usai solatku
Untukmu yang paling kucintai
Virus yang tak ingin ku hindari
Walau dirawat berabad lamanya
X-ray, suntikan dan rawatan tak akan terubati
Yang akan terusan menular di jiwa dan ku relakan ia menulari
Zauji... Habibi.. Dunia akhiratku... Kasih dan sayangku tertumpah hanya padamu, bi iznillah... InsyaAllah





Tinta IM : Buat yang teristimewa Zauji, 

Mohd Arif Hazlami Abd Wafoor 
               
                 awak... 
                 o awak... awak baca ke blog saya?
            
                 saya nak cakap yang saya sayang awak! ihihi...

                 Selamat Ulangtahun Pernikahan.... Yang ke????
                 sebulan..    (^_^)

                 dah sebulan rupanya kita nikah ye awak? 

                 saya memang mengada-ngada, emosi sentiasa tak stabil, suka  
                 nangis, suka gelak, suka merajuk, suka menyanyi dan macam-
                 macam lagi..

                 tapi ada satu lagi yang saya suka.. tapi saya tak tahu la awak  
                 tahu ke tidak ek?



sebab

saya

suka

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v
v
v
v



AWAK!!!
lillahi ta'ala... sungguh ni...

(^_^)v


Tuesday, June 18, 2013

DOA MOHON DITETAPKAN PENDIRIAN



Sumber : www.darussyifa'.org

Monday, June 17, 2013

SAMBUTAN JUBLI EMAS TH

Assalamualaikum wbt semua...
wah... lama rasannya tak post entry malam-malam ek

bukan apa, balik kerja mesti penat
so, memang malas la nak update malam-malam
tapi malam ni, IM transfer gambar majlis Sambutan Jubli Emas TH

fuh.... kenangan manis yang teramatlah buat IM yang akan sayonara daripada TH khamis ini, insyaAllah
bi iznillah

Al kisahnya, IM memang tiada hati nak join dinner ni
ye la, nak berhabis duit bagai macam anggota yang lain
memanglah IM tak mampu dan tak sanggup

so, bila last minute dirayu-rayu oleh kakak-kakak office
(ok.. IM memang selalu kalah dengan pujuk rayu orang ni)
so... IM pun minta izinlah daripada kekanda tercinta
ye la... IM PJJ dengan kekanda
weekend sahaja masa nak jumpa kan.. so, bila decide untuk pergi dinner, alahai... rasa sayaaaaaaaaaanglah masa yang diguna pakai untuk dinner tu

IM takut je, pengorbanan masa tersebut sekadar satu kerugian
hihi
^_^

punyalah....

Alhamdulillah, bila kekanda dah bagi keizinan
dengan bahagia la IM inform akak-akak office
nak pergi dinner
tapi nak naik apa?
wah!!! laju je akak office offfer diri nak jemput dan hantar pulang
Alhamdulillah
dipermudahkan satu bab

oh ye... since last minute... attire???
adoi.. IM pening..
since ada tema, Gold-Black
ok, IM decide untuk pakai Jubah Hitam jer, dan sarung kasut hantaran nikah
lega, masa beli kasut fikir juga, awatlah beli warna pelik ni?
rupanya Allah dah rancang yang baik punya untuk IM
kan kan...

settle bab baju, kasut, beg?
oh ada handbag lama untuk dinner
settle!

ampun!!!!
nak pakai tudung apa????
sengal la... mana ada tudung @ shawl range colour itu
jenuh selongkar

lepas azan zohor yang mana malamnya adalah dinner tersebut, IM dapat idea
why not pakai je shawl cream
hoye!
tapi... takkan nak pakai plain cream jer..
tak glamour okaih!

so, selongkar punya selongkar
cari punya cari
IM jumpa la saki baki lace zaman purba..
okaih! set!
kita patch je la lace ni..
so....

v
v
v
v
v
v
v
v
v

inilah hasilnya...
ok x?
IM layan jer.. yang pasti, tiada pembaziran wang!
Alhamdulillah diberi kemahiran tak ternilai ini
Syukur...


^_^






IM tidaklah menggunakan sebarang khidmat juru solek hatta mak andam
cukuplah masa walimah hari tu kan..
so, IM simple jer dinner tu
tak gojes macam staff lain

yang pasti jaga etika berhijab itu
nak melawa kena la jaga Shariah Compliance ek
gitu!

KARYA IM : DOA UNTUK SAHABAT



Ma'assalamah
Ilal liqo'

kalianlah sahabat terunggul
dikirim Allah
buat penemanku
kala suka duka dan bermacam rasa

Allah tahu kalian yang terbaik buat diri ini
kalian semai rasa cinta Allah dan Rasulullah
kalian kadang cambahkan rasa ceria tak terkira
dan ada kala kalian juga memercikkan sedikit lara di jiwa

apa yang pasti
nikmat kasih ukhwah fillah yang Allah hadiahkan ini
adalah sebuah nikmat antara nikmat-nikmat dunia yang sangat berharga
buat diri
dan juga harapnya buat kalian juga

Moga sahaja Allah masih kasihan pada kita
lalu dikirimnya manisnya tautan ukhwah kita
dan kita saling mendoakan tanpa pinta
ikhlas, bila hati kita rindu

Inni uhibbukkunna fillah abadan abada
Ameen Ya Robbal 'Alamin




Tinta IM : Suasana suram dalam hati dah makin kencang gitu! huhu... tapi hidup ini sangat perlu.. butuhkan penghijrahan.. untuk maju, kita harus berubah kan!

InsyaAllah, ada hikmah melangit tinggi yang Dia rancang buat IM, sahabat-sahabat TH dan anda juga... InsyaAllah.. Yakin, buruk baik perancangan Allah itu adalah yang terrrrrrrrrbaik untuk kita!

Ganbatte!

DOA SEGALA PENAWAR



Sumber : www.darussyifa'.org

Sunday, June 16, 2013

DOA ISTIKHARAH




 Sumber : www.darussyifa'.org


Saturday, June 15, 2013

DOA PEMBUKA APA YANG TERTUTUP



Sumber : www.darussyifa'.org

Friday, June 14, 2013

DOA SUPAYA ALLAH MENCUKUPKAN KEPERLUAN




Tinta IM : Doa kan senjata orang Mukmin  ^_^

DOA BERTEMU JODOH


Assalamualaikum wbt,

salam Jumaat
salam kedamaian
salam penuh takzim

moga kita semua sentiasa dalam redha dan rahmat Allah
insyaAllah

oh ye, IM tengah dengar khutbah live di Bangunan Lembaga Tabung Haji
dan harap-harapnya ini bukanlah yang terakhir kali IM dengar
di sini
T_T

Kisah tentang Ashabul Kahfi.. baru nak mula
so, IM kena pos entry ni cepat-cepat ye

IM nak kongsikan doa ini buat sahabat-sahabat tersayang
moga ini juga tercatat sebagai usaha dakwah yang tak seberapa dari IM
walaupun dah selalu sangat doa ni dipost, tapi tak apa la kan

sharing is caring
wallahu'alam


(^_^)


Thursday, June 13, 2013

KARYA IM : RASUKAN HATI


Inilah yang sering berlaku
kalau dah namanya memang kuat bebel atas kertas
dalam blog
atas FB

apa pun tak boleh!

memang
sungguh
kenyataan

saya hanyalah hamba Allah
yang dipinjam Aqal ligat berputar
yang dibagi jemari menari selari
yang dihadiah mata pantas menangkap
yang ada hati sentiasa emosi

Maaf andai selalu menyentap Iman kalian
Maaf andai sentiasa menghangat jiwa kalian
dan maaf juga andai sekerapnya menyemak fikiran kalian

saya cuma hamba hina
dipinjam ke alam sementara
sampai masa
pulang pada pencipta

moga Dia pelihara segala amal kita
tak menyimpang jauh dari landasan Dia
saya, kamu dan mereka
kita semua sama

tak punya apa-apa

bila dijemput Yang Maha Esa
kembalilah kita
dibawa bekal amal yang tak seberapa

betahnya kita mengharap syurga Pencipta
pantaskah kita
selayaknya duduk di singgahsanaNya?
usaha harus digembling juga
keringat pahala secukupnya

sanggupkah berdepan azab Neraka?
memang tak mampu menanggung sengsara!
apinya meledak tak nampak kita
di dunia fana usah leka

Kita punya pusaka agama
Kitab dan Sunnah baginda
pegang jangan dijeling cuma
usaha!
usaha agar bergerak dengan kedua-duanya
Allah dan kekasih baginda

jalan indah ke sana penuh duri melata
jalan pincang ke sana indah pula di dunia

kuat tekad dipegang
Agama tidak dijulang sahaja
dibawa ia ke mana-mana
moga berkat usaha kita
selamanya

percuma bagi yang tiada usaha
mengharap syurga sekelip mata
indah dunia tak selamanya

mimpi indah syurga
usaha untuk ke sana
jerih payah kita pasti berbalas olehNya
janji Yang Maha Kuasa



Tinta IM : Ya Allah! sungguhlah, IM kalau dapat menaip atau menulis laju je... nak tulis benda lain, benda ini yang keluar laju je... lama dah tak garap puisi dari hati. Berkat malam Jumaat mungkin. Moga manfaat buat semua ye  ^_^

wallahua'lam

BOBOIBOY


Assalamualaikum wbt semua  ^_^


# Amaran : Entry kali ini PANJANG juga ek!


tiba-tiba IM rasa nak post entry pasal my boyzzz
ops... ramai sangat ke?

IM ada 3 orang adik lelaki
dan seorang adik perempuan
tapi, peliknya IM rapat dengan boboyz

ish ish ish
pelik ke?
x la... IM rapat dengan adik perempuan IM bila bab nak pilih baju, shawl, 
bla bla pasal perempuan la
tapi selalunya banyak gaduh-gaduh manja gitu

ANGAH

Nak kisahkan tentang adik IM yang pertama ni; ANGAH
dari kecik memang sangat rapat, dulu kami pakai baju mesti sama je
t-shirt seluar semua sama
hihi
cute kan... (x sempat nak scan gambar untuk tepek kat sini)
sumpah cute! masuk bakul lempar dalam gaung
maaf ganas pula gaya bahasa IM

ok ^_^
Angah ni budaknya bijak
serius!
lagi bijak dari IM
dari kecik lagi memang cerdik
kat tadika dapat anugerah pelajar mithali
tapi kat rumah..kus semangat!!! pening nengok perangai dia (ibu kata)
dia start berpuasa awal

tak macam IM
darjah satu
puasa pun satu hari
hihihi  ^_^
oh anakku nanti, sila jangan ikut jejak ummi mu yang ini
kuikui

Angah ni aktif di sekolah
pengawas, nasyid, atlet (memang tak la)
sekolah menengah banyak membentuk dia
jadi seorang yang makin hebat
jadi jurulatih nasyid bagai
pergh!!!

memang Angah hebat la
^_^


selera tengok Angah makan
sedap sangat kot IM masak time ni
hihi  ^_^

sekarang angah lagi hebat
Angah buat business sendiri
perniagaan berdaftar ye
berlokasi di rumah kami

walaupun lulusan Akuakultur daripada UMS
angah ada bakat dalam graphic design
lantaran minat yang mendalam dia ambil sijil berkaitan bidang ini
sekarang Angah buat business printing;

v
v
stickers
v
doodles
v
flyers
v
wedding cards
v
logos
v
business cards
v
graphics

dan yang paling suka

BUTTON BADGE / KEY CHAIN


Angah masuk TV, Slot Safiyya TV9

dan yang paling best, 100% props wedding IM Angah yang design;

kad jemputan
sticker lable pada goodies bag
welcome board
flyers candy buffet
button badge penanggah dan BFFTJ
signage
keychain dan button badge (cenderahati untuk tetamu)


BEST kan :)

Masa tunggu Ibu Ayah pulag daripada Ibadah Haji tahun lepas (maaf.. gambar blur)

 ABANG

Oh ye... mesti pelik kan kenapa Im dan adik beradik panggil dia Abang?
sebab.. sebelum ni dipanggil adik
dan jarak antara Abang dan Adik agak jauh
so, bila dapat adik, dia yang bahasakan dirinya Abang
ataupun 'Orang'

aah.. dia bahasakan dirinya as 'Orang'
hihi
cute kan Abang!

Abang ni senyap juga orangnya macam angah
tapi Malas sikit budaknya
tapi! tetap BIJAK juga

kenapa IM cakap macam tu?
sebab, dia spesis yang LANGSUNG TAK BUKA BUKU di rumah
semua ilmu hasil serapan di sekolah
Allahuakbar!
sangatlah hebat
dapat scor PMR banyak la juga untuk usaha yang tak seberapa
hebat!

oh!
kelebihan Abang?
dia sangat hebat dari segi teknikal
boleh baiki basikal, komputer, gajet-gajet

hahaha.. Allah kan Maha Adil
semua orang ada kelebihan masing-masing

oh ye.. selepas PMR, ayah hantar Abang ke Pondok Moden @ Tahfiz
IM ikut masa sesi temuduga dan ujian sebelum memasuki pondok tersebut
seriously, kalau sayang-sayang sekalian tengok gaya Abang masa tu, emmm..pasti kalian semua geleng-geleng sambil dalam hati berbisik
"ye ke budak ni boleh hafaz Quran?"
"tak ada gaya Huffaz pun!"

tahu kenapa IM kata begitu?
si Abang punya la sempoi
pakai T-shirt biasa, seluar slack dia lipat bawah dalam 3 lipatan
tak pakai kopiah
tunggu turn nak tasmi' dia siap buka Youtube
dengar ceramah UAI
pergh! sempoi kan?

bila keluar dari bilik Ustaz yang tasmi' sambil ditemani ayah
kami kat luar buat muka;
"Macam mana?"

ayah lagi la buat muka;
"Dapat!!!"

Allahu Allah...
maka bermulalah fasa baru Abang di Pondok Moden Sa'adah Ad-Dar'ain
sedikit demi sedikit lembaran Al Quran di Hafaz
doakan sama-sama ye semua



Abang yang berdiri sebelah kanan Im ye, yang sebelah Kiri IM tu 'Abang' juga
hihi

ADIK

 Beralih kisah adik pula, adik ni sama je dengan IM
darah pun jenis sama
maka perangai pun photostate IM juga

banyak mulut
cepat terasa
merajuk
mengada-ngada
kuat makan

(^_^)v

Adik seorang yang suka bercakap
kalau IM asyik masyuk berborak dengan Ibu
dia pun nak mencelah
kadang-kadang rasa macam adik ni perempuan pula
hahaha
sebab membebel macam IM juga!

oh ye, since Adik dibesarkan dalam kelompok orang dewasa
makanya, dia sangat matang

pernah masa dia balik daripada masjid
oleh kerana memerhatikan kanak-kanak yang buat bising di masjid
masa balik rumah dia pun berkata;
"Ish budak-budak ni, kenapa la main-main dan buat bising kat masjid? oh ye.. diorang kan budak-budak".

kami pun gelak sebab mengingatkan yang sebenarnya dia pun budak-budak, tapi perasan DAH BESAR ^_^
adik ni sangat SANGAT cepat belajar

dah banyak surah dia hafaz
Ayah hantar adik ke Tahfiz setiap malam
dan hujung minggu ke kelas Taranum
serius!
dia azan dan ngaji sedap macam dalam TV
hihi..

so sweet la adik!
dan dia sangat manja dengan IM

kalau orang lain nak kejut dia tdiur susah la juga
tapi IM ada kata ajaib yang bilamana IM sebut, sekali je dia dah bangun
apa dia???


"Good boy, wake up sayang..."
sampai sekarang IM suka cium dan gomol dia
sebab abang-abang dia gemar buli dia
adik la adik
^_^


gigih IM membesarkan adik-adik masa Ibu Ayah pergi Haji
sampai saat Ibu Ayah balik baru IM perasan (setelah Ibu Ayah dan sanak saudara tegur)

rupanya, IM terlebih besarkan adik
IM bagi makan banyak sangat kot!


Gambar masa Ibu dan Ayah balik haji
IM, makcik, Ayah, Ibu, Adik, Angah dan Kakak (adik perempuan IM)
oh ye... Abang tiada dalam gambar sebab di Pondok


Tinta IM : InsyaAllah next entry IM cerita pasal adik perempuan IM yang selalu IM gaduh-gaduh gitu  ^_^.

Oh ye lupa... sekarang IM dah ada lagi sorang Boboiboy! 
Asben IM tersayang, ketipak payung!
hihihi.... 


sayang semua kerana Allah swt.. moga kita bersatu di syurga Allah  :) Ameen