Wednesday, November 26, 2014

AZRA : TIDUR

Azra ni... kalau nak tidur
adoilah.. mesti nangis
kadang, menangis macam tak nak berhenti

dan...........
port paling dia suka


v




v





v





v




v





aah.. dada ummi
dari lahir memang tu la gaya paling dia suka

sampai ramai teacher yang admire gaya manja Azra tidur ni
macam anak koala
melekat kat dada ummi
tapi sungguhhhhhhhhhhhh.. ummi suka
rasa amat rapat ^^

dan satu lagi port tidur Azra

v



v



v



v

 

takpun kat riba ummi...
oh anakku.. ummi syang kamuuuuuuuuuuu

AZRA : 3 BULAN

Allahuakbar!!!

Sekejap je masa berganjak..
tahu-tahu je dah 3 bulan lebih Allah sudi meminjamkan anugerah dan nikmat permata hati kami ini
Alhamdulillah :)

19 November 2014, genap usia Azra 3 bulan...
hari itu juga ada appointment / konsultasi dengan doktor pakar kanak2 di Hospital Putrajaya
Azra...
usianya hampir menjangkau 2 minggu baru diserang jaundis
walaupun tak tinggi, hati ibu mana yang tegar, bila tahu anaknya tidak sihat T_T

Ogos 2014, Azra kena prolonged jaundice,
so setiap 3-4  hari perlu ke KK untuk ambil sample darah untuk cek tahap kuningnya
walaupun bacaannya semakin menurun, tapi doktor KK minta kami rujuk pada hospital

seriau!!!
sungguh tak tersanggup melihat tangan anak kecil menggeletar
sample darah dan air kencingnya diambil
meleleh juga air mata ummi bila nurse pulangkan Azra lepas ambil darah tu
ummi tewas! kat depan bilik rawatan tu juga ummi meleleh
Allah...

19 November 2014, doktor menjelaskan yang Azra bebas daripada sebarang penyakit..
Syukur..
lagipun ummi dah prepare dah, baca buku berkaitan susu ibu
dalam tu pun ada maklumkan if prolonged jaundice salah satu sebab adalah susu ibu

MUSYKIL?
terus tanya doktor
kenapa ye?
doktor pun x ulas banyak
apa yang pasti, doktor cuba meyakinkan bahawa susu ibu adalah yang terbaik

syukur juga, Allah murahkan rezeki Azra dengan susu yang banyak
dan Allah juga permudahkan perjalanan penyusuan Azra ini
Alhamdulillah


************************************************************** 
 
20 November 2014,
 
sedangleka bergurau dan berborak dengan ummi dan ayah
tiba-tiba Azra gelak
ha!!
ummi pandang ayah
ayah pandang ummi
kami pun gelak mendengar Azra gelak
 
bahagianya... Allah...
 
 
 

**************************************************************

23 November 2014,
sedang ummi leka siapkan slide untuk ihtifal tadika
tiba-tiba Azra menangis
Allah!!! Anakku... tertiarap..
huhu.. aah Azra dah mengiring beberapa minggu lepas

tapi cubaan meniarap tak berapa nak berjaya
kepala dah kuat
tapi belum pintar adjust tangannya
hiihi
teruskan usaha anakku!!!



Monday, November 17, 2014

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 4

TIPS PENYUSUAN IBU #4: Minum air yang mencukupi

Kalau nak penghasilan susu 1 liter, takkanlah kita hanya minum 1 liter juga? Mana cukup, minum air banyak-banyak, atleast 2-3liter sehari!

Maafkan saya, jika ada yang masih mengamalkan amalan berpantang dengan mengehadkan air yang perlu diminum, saya kurang bersetuju kerana ia akan menyebabkan susu anda kurang, bila susu kurang anak anda berisiko untuk mendapat jaundice (kuning).

Jika boleh, amalkanlah juga makanan seimbang dalam pantang agar nutrien yang cukup dapat membantu penyembuhan luka luaran dan dalaman.




Sumber : FB Dr Hana


*******************

Tinta Ummi Azra;

Alkisahnya, teringat masa awal-awal proses berpantang. Nenek Azra @ ibu saya warning tentang pengambilan air yang berlebihan, tapi dek kerana anaknya ni kepalanya keras (hihihiii). macam2 hujjah keluar.. 

yela.. masa berpantang tu, kalau air kurang, sembelit satu hal... nanti dehidrasi pula.. susu pun sikitlah.. oh NO! NO! NO! memanglah ketegaq ummi Azra ni...

tapi nenek Azra pun redha jela, sebab bila tengok hasil susu yang dipam ummi Azra ni sampai penuh freezer dia. hihi..soooooooooo kawan2 sekalian, jangan sesekali abaikan pengambilan air ye...

salam sayang daripada ummi Azra :)


Azra minum EBM... Azra x kisah pakai botol atau puting apa.. belasah!!! janji susu ummi ye dok :)
 
 

Sunday, November 16, 2014

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 3

TIPS PENYUSUAN IBU #3: Banyakkan pengambilan milk booster

Antara makanan yang boleh jadi pemangkin/booster kpd penghasilan susu adalah soya, susu, kurma, longan kering, barli, kucai, pegaga, pucuk betik, jantung pisang & halba.






Sumber : FB Dr Hana

 
*******************************************************

Tinta Ummi Azra;

Assalamualaikum semua,

rata-rata semua dah tahu kan... telan la segala macam pil ke.. makan la segala jenis makanan ke.. tapi kalau otak asyik fikir dan mulut asyik ucap.. 

"alaa..kita memang tak ada susu la..." 
" ala... susu kita memang sikit la.."
"ala.. kita bagi fm kat baby sebab baby tak kenyang la.."
ala itu... ala ini.... 

kalau setiap masa kita tanamkan kata2 negatif, nescaya lambat laun melekat la semua tu kat kita...

moga kita semua biasakan diri dengan kata2 positif
insyaAllah mudah semuanya... dan dipermudahkan segalanya.. ameen

salam sayang dari Azra dan umminya :)


 

 

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 2

TIPS PENYUSUAN IBU #2: Banyakkan berdoa dan solat dhuha

Doalah sungguh2, "Ya Allah, aku ingin menyusukan anakku keranaMu. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusui anakku walaupun sibuk bekerja”.

Usahakan supaya solat dhuha jangan ditinggal. Ingat, rezeki Allah yang bagi 





Sumber : FB Dr Hana 

****************************

Tinta Ummi Azra ;

lumrahlah.. setiap perjalanan ada ranjaunya.. ujian yang datang itu perlu kita hadapi dengan SABAR...

awal2 menyusukan Azra ada juga terdetik dalam hati.. Allah! payahnya nak bf ni.. dengan sakit badannya la... sakit itulah inilah.. tapi selalu cepat2 istighfar.. dan ingat semula niat yang suci tu...

Alhamdulillah.. Allah tak penat2 pun pinjamkan kekuatanNya.. Allahuakbar! 

betapa beruntungnya kita ada Allah yang Maha Penyayang...

salam sayang dari ummi dan Azra :)




Saturday, November 15, 2014

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 1

TIPS PENYUSUAN IBU #1: Persiapkan mental dan luruskan niat.


Niatkan sungguh2 nak berikan susu terbaik untuk anak anda kerana Allah. Beritahu pada diri, “Susu yang Allah jadikan CUKUP untuk anak saya”. Mindsetting sangat memainkan peranan. Selalu sangat patient saya mengeluh "Susu saya tak mencukupi". Lebih2 lagi di hari2 pertama selepas kelahiran. Dan akhirnya mengalah pd susu formula...

Bagi ibu yang menyusu, yakinlah rezeki itu dari Allah. Dan Allah dah tetapkan rezeki susu untuk anak sesuai dgn keperluan pd setiap tahapan umurnya. Tahukah anda bayi yang baru lahir hanya perlukan 5-7ml (satu sudu kecil) sahaja susu pada setiap penyusuan? Dan colostrum (yang anda selalu cakap tak cukup tu) biasanya terhasil hanya sebanyak mana yang bayi perlukan di awal kelahiran.

Jadi berhenti mengeluh dan percayalah susu anda cukup utk anak anda!

Saya selalu dapat complaint daripada para ibu di hari-hari pertama selepas bersalin "Susu saya takde lah doktor" atau "Susu saya sikit sangat"

Tahukah anda, bayi baru lahir hanya perlukan 5ml sahaja kolostrum sehari? Satu sudu teh sahaja, tak perlu banyak pun!

Haaa, lepas ni kena yakin susu anda cukup utk baby dan jangan terlalu cepat mengalah pada susu formula ya! 
Sumber : FB Dr Hana



**************************************************


Tinta Ummi Azra;


Assalamualaikum wbt,

Paling utama dalam perjalanan BF ni adalah niat dan 'mind set'
Wallahi! kalau awal2 dah niat yang baik, masa sedang mengandung lagi dah pasang niat nak BF baby, InsyaAllah Allah akan bantu, sentiasa!

Ya Allah aku ingin menunaikan amanahMu dalam memenuhi tuntutan penyusuan anakku yang berada di dalam rahimku ini. Maka Ya Allah bantulah aku, berikan aku kekuatan dan permudahkanlah urusanku ini Ya Allah. Ameen :)

InsyaAllah, yang sukar akan jadi mudah. Yang perit akan menjadi indah buat kita kaum ibu yang sayang sangat kat anak2 permata hati pinjaman Allah yang agung ini  :)

oh ya, perjalanan penyusuan Azra bagi saya cukup indah! 'bonding' yang terjaliin buat Azra manja dengan saya. Bila sesi penyusuan berlangsung, tatapan mata Azra buat ummi rasa, Allah!!! lemah! cair!! kan kan.. siapa setuju? hihi

masa awal2 kelahiran Azra, ada juga rasa gundah bila Azra asyik nangis. Allah! kenapa ni? susu sikit ke? tak kenyang ke? tapi sebab teringatkan niat yang awal2 tu, terus betulkan mind setting.

susu saya memang keluar sikit, tapi saya kerapkan sesi penyusuan Azra. berurut pun saya buat dengan makcik tukang urut. Ini sebenarnya kerja ibu saya. Dia minta makcik tukang urut datang, untuk lancarkan susu badan, alhamdulillah! berjaya!

susu mula keluar... tapi sebab puting susu macam tersumbat lagi.. saya terfikir! baik saya cuba pam. Allahuakbar! hanya dengan permulaan menggunakan pam manual, subhanallah! susu keluar dengan jayanya..

lihat! apa yang penting di sini. Mind setting kita dan niat! kalau niat kita baik, dan mind setting kita positif, insyaAllah kita akan kuat. walau apa jua masalah kita akan pandang sebagai ujian, dan bukannya batu penghalang!

Yakinlah! Allah ada sentiasa :)

salam sayang dari Ummi Azra.....

azra.. masa ni belum sebulan lagi usianya :)




Wednesday, November 5, 2014

AZRA : PERMATA AYAH UMMI

Assalamualaikum wbt,

Allah.. lamanya tak post entry
Wallahi... bila dah mula kerja... dengan Azra lagi
rasa tak terkejar
semuanya berkejar-kejaran
nak makan, masak, solat, mandi, semua kena laju-laju

barulah faham macam mana jadi ibu kan kan
tapi.. yang membahagiakan hati
bila..... dia dah pandai senyum.. nak gelak tak bunyi lagi
tapi dah pandai ajak borak

Allah! memang jadi buruanlah si Azra ni
syukur.. Azra dikelilingi dengan insan-insan yang menyayanginya
jadi anak solehah ye sayangku!

ummi sayang Azra ^^





Azra ni manja, tidur nak kat dada ummi..
tapi ummi tak kisah... ummi suka sangat bonding ni
tak tahulah.. ummi enjoy every moment!
nikmat pinjaman Allah terbesar ni

ayah Azra selalu kata, bila tengok ummi bangun malam-malam, bf kan azra, tukar lampin azra
mesti ayah Azra cakap... kesian ummi
ummi letih
tapi mesti ummi balas...
tak apa.. ummi happy  :)
dan lagi ummi happy, sebab ayah Azra ringan tulang
boleh sambung masak, kalau tengah2 masak Azra menagis nak ummi (nak susu lah kan kan...)
boleh sambung sidaikan kain, kalau tengah basuh kain Azra merengek
boleh jaga Azra, bagi ummi mandi lama-lama dalam toilet, sebab kalau ayah tak ada ummi mandi koboi jerrr..

We Love You Ayah Azra!!!

eh? ni cerita Azra la ayah... hihihi  ^^

geng kat sekolah.. Najmi ni lahir awal 4 hari je dari Azra.. hihi

KAWAN ALAM MAYA : M2B

Alhamdulillah..

Ahad lepas, misi membantu sahabat berjaya!

syukur.. happy dapat membantu sahabat.. aah.. kenal dalam alam maya je pun... Ayah Azra pelik -_-
ini macam pun ada ke?

aah.. alkisah... bersahabat dengan kawan-kawan yang mommies la kan..
dalam group whatsapp je pun
borak dan bincang gitu-gitu je pun
tapi dah macam kenal lama pula ek ^^

kisahnya, ummi Azra ni kalau tahu ada sale, kalau larat pi la kan
kalau tak memang idak la kan
tapi sebab misi nak mencari stroller dan car seat Azra, so kenalah pi

nak dijadikan cerita, sahabat alam maya, Tina Kecik (memang kecik.. cute sangat!! auw!!)
mohon bantuan membelikan stroller..
apa lagi.. dah memang ummi Azra nak ke sana
ehy not membantu? tak gitu? hari ini hari dia..
esok lusa mungkin hari kita
Allah! tak rugilah menolong orang
untung lagilah banyak hokey!!!


SO.. berjumpalah kami di Putrajaya dalam misi menyampaikan stroller yang dibeli
alkisah, Danish tak berapa sihat.. dan dia sangat cute!
ook! tengoklah maknya pun cute ye ^^

selesai misi, terus ke Masjid Kinrara
memenuhi jemputan Hj .. staff Tabung Haji yang dah ku anggap macam ayahku.. hihi
makan pree..
ayah Azra siap makan 2 pinggan nasi dagang lagi
serius cakap! mmg terbaik!!!






PETUA : BAYI DEMAM

4 November 2014; 7.30 pagi

Eh? Kenapa pula mata kanan Azra merah sikit
macam bengkak.. berair.. ada tahi mata
sakit matakah?

4 November 2014; 8.00  malam

Azra menangis
melalak!
biasalah ngantuk,, nak tidur memang begini ragamnya
cuma... pelik sikit..
asal dialena, cuba letak atas tilam mesti terbangun semula
nak tidur atas dada ummi je
akhirnya.. 10.30 malam ummi baru dapat makan dan solat isya'
then kebabom! lena ummi tidur.. syukur..

5 November 2014; 2.15 pagi

waktu biasa Azea bangun untuk menyusu
angkat letak kat pangku
Allah!
PANASNYA!!!

nyusukan Azra sambil google..
apa yang terbaik untuk kebahkan demamnya
baru 1st time tahu
lap guna air suam
reason?
kalau guna air sejuk, liang roma tertutup.. so, wap badan yang panas tak dapat/lambat keluar

so.. try and error..
lepas solat subuh cek Azra dah kebah..
syukur...

5 November 2014; 9.00 pagi

pergi jumpa doktor
cek Azra
Allah! doktor tanya2 sikit
tak sampai 1 minit dah keluar

pergh! kalau tahu, baik jumpa PAED dia kat KPMC
ceh!
Astaghfirullah Al Azim.. Istighfarlah ummi
aah.. ayah Azra dah remind, ni doktor 1 minit

bila keluar dari bilik doktor, ayah Azra cakap.. ni bukan 1 minit
kurang dari 1 minit
-_-''

5 November 2014; 2 petang

Tak boleh jadi ni..
Azra tak nak tidur sendiri
nak berdodoi je
asal letak atas tilam je terjaga

apa lagi, terus letakkan baju yang ummi pakai sebelah Azra
baringkan dia atas tilam
syukur... lena dia..

siap je semua misi, solat, masak dan makan
Azra senyum je
sebab dah lelap dah sejam tadi
syukur
apa lagi.. ummi cepat-cepat telan supplement Shaklee
Alfalfa
B Complex
Vitamin C
Vitamin E
Zinc

pagi tadi dah breakfast dengan ESP dan Meal Shake..
mujur demam-demam pun Azra bf dengan baik..
syukur..

ok.. nak order Omega Guard untuk ayah dan ibu
bulan ini ada promo berganda
siapa nak kasi whatsapp ummi Azra ye

Isma : 0173733012

ok! nak bergomol dengan budak masam lemak manis saya..
dah bising dah mulut dia..