Thursday, January 22, 2015

AZRA Perkembangan 5 Bulan

Alhamdulillah 'ala kulli nikmah ya Allah
^^

sekejap je dah 5 bulan
aiyak!
silalah slow2 masa oi..
x puas gomol2 peluk Azra dah besar
hikhik

**********

Akal dah makin panjang si solehah ummi ayah ni
selalu kalau ummi tinggalkan kat 'khemah'
ummi masak sambil jenguk2 Azra
Azra elok je golek2 dalam 'khemah' tu

la ni...
adoiiiiiiii..
ummi risau la..
dah 2 kali Azra dikesan telah berada di luar 'khemah'

 bila ummi 'tangkap' Azra meniarap kat luar 'khemah'
mesti reaksi muka Azra cuak
seolah2 meluahkan yang percubaannya berjaya dihidu oleh ummi

**************

yang pertama kali tu, ummi tertidur lepas subuh nyusukan Azra..
sekali ayah jerit!
sebab nampak Azra dah kat luar

yang kali kedua ni, semalam,
petang..
masa ummi masak untuk 'dinner'

ummi... is.. so.. risau la baby
acane ni..
takkan la ummi nak zip 'khemah' kita nak oi

hikhik..

************

apa2 pun ummi happy
anak ummi membesar dengan sihat dan cergas
kita buat hafazan quran sama2 ye Azra sayang
ummi nak anak ummi ada Quran di dada dan hati insyaAllah
Allahumma ameen
^^

ok... semalam tak jadi buat roti sarang lebah
marilah kita menguli roti hari ini
yippi!

Wednesday, January 21, 2015

ROTI SARANG LEBAH @ ROTI MANIS

Assalamualaikum wbt,

wah!!!!!!! pagi-pagi lagi dah online
ecewah!
hari ni semangat waja ok nak buat roti sarang lebah
lama dah peram resepi..
bahan mostly dah ada, cuma tak ada yis dan telur je

so, malam tadi pesan al-husband
minta belikan yis dan telur
hamek!
berpaket2 dibelikannya yis tu

ececeh!!!

perli kerr... 
tapi dia memang gitu
tahu isteri dia suka benar main masak2
ok juga ada stok nak buat bun dan donut next time kan..

ok.. meh kita kongsikan resepinya dari blog Kak Malina

sebenarnya, ni suggestion daripada cousin isma yang dok kat Florida
Dia dah cuba guna resepi ni menjadi dengan jayanya
apa lagi meh try..
t isma kongsikan kemudian ye gambarnya..

adios!
nak buat bekal suami p kerja
muah!

*gambar dari google gitu*

Tuesday, January 20, 2015

MASAKAN ISTERI

Assalamualaikum wbt semua..
fuh...
malaih nye nak update. tapi memang sentiasa ada je idea...
aah la..
semalam macam biasa..
husband balik kerja petang, kami terus dinner
sebab masa pregnant lagi dia dah bagitau nak macam tu
tahu kenapa?
dia kata, nanti malam2 anak2 nak study
hahaha...
so syweet.. jauh sungguh fikirnya..
^^


****************

macam biasa la, huband saya ni pemalu orangnya
tapi kalau bercakap dengan saya
aduhai.. bikin gelaks dan melekat dalam hati ok!

*****************

lepas selesai dinner semalam;

H : Terima kasih masakkan yang sedap2 ye... esok masakkan lagi ye..
W : hihihi  ^^

sedaplah sangat..

Ikan Goreng
Sayur Kangkung Celur
Sambal tumis santan (ni pun bawa dari rumah ibu)


*******************

tapi.. memang bersyukur sangat Allah kurniakan suami yang langsung tak cerewet makan..
kuikui

syukurrrrrrr

Saturday, January 17, 2015

SIZZLING MEE vs PANCAKE

 Assalamualaikum wbt,

good morning uolzz..
hihi...
semaciam je Ummi Azra ni..
hihi

pagi ni sedikit blur..
nak masak apa untuk breakfast
nak makan roti pun xde..

tengah kemas2 dapur, tetiba dengar..
".. yang.."...ok, bos cakap apa ntah x dengar
p la menghadap dalam bilik kerjanya
"..yang.. buat pancake.."
"..ala.. fresh milk xde.. butter pun xde.."
"ala..cairkan susu x boleh? (susu pekat manis)...."
"..emmmm.. "..

tapi perut tekak i xmo pancake..
sesambil adunan pancake menaikkan sikit dirinya
Ummi Azra pun pe lagi.. nak puaskan nafsu makannya.. hamek ko!

ganaih nya..
ok.. maka terhasillah masakan kasih sayang
hihi..

bab pancake xde cerita la.. memang kejadiannya ok..
nak cerita bab sizzling

ecewah!
nilah mende yang paling hantu
aah.. mengahantui diri ini
start suka makan ni kat Metro Kajang
masa form 1 dulu, tiap kali outing kompem ni la yang dicarinya

tapi lepas form 5, bila makan kat tempat lain semua x kena tekak
ye la kan... cinta kali pertama
x dapat dilupa
hikhik..

sekali try la buat sendiri
pedepow!!! x tipu wei..
sedap x hengat
asal ganas benor bunyinya Ummi Azra ni
hihi

nak menyatakan
bahawa 
sesungguhnya
lepas ni
masak sendir la kalau teringin nak makan
dah la kejap je siap

ni yang semangat nak p beli pan utk sizzling ni
moga2 kat DIY ada
nak p cari sat lagi la.. ihihi

nah! ku tepekkan resepi utk anda semua
adios!
Assalamualaikum wbt.....

nila kejadiannya

Tuesday, January 13, 2015

RUTIN SURIRUMAH

sambil buat kerja rumah
sambil mengintai si solehah
 
alololo.. 

lepas mandi, isi minyak lena balik
sambil mamai mamai, tengok ummi
senyum...tidur semula..

Alhamdulillah 'ala kulli nikmah Ya Allah

Friday, January 9, 2015

KEGEMUKAN - MAKAN - ISTERI - UMMI

my love cakap;
"....tengok ni (sambil tunjuk perut Azra)... macam perut ayah..."..
kami gelak..
hihihihi..
saya jawab;
"..jadi.. ini semua salah ummi la.."..
my love jawab;
"..aah.. ni semua salah ummi.. bagi makan sedap2 aje (..sedap tu saya yang tambah..).."
hakhakhak..
...sekian.. terima..kasihan mereka...

Thursday, January 8, 2015

AZRA : Ummi & Ayah

Orang kata;

Azra, comelnya...
Azra, chubbynya..
Azra, cantiknya..
Azra, boolatnya..
Azra, syweetnya..
 ... (pastu orang sambung..) macam ummi dia..

Kalau ayat ayah Azra;

..aah betul la tu, Azra bulat macam ummi dia..

-_-''

ummi redha nak!

Tuesday, January 6, 2015

HOME SCHOOLING / EDUCATIONAL TOYS


Alhamdulillah.. 

Wallahi.. syukur sangat dapat duduk rumah jaga Azra 24 jam/7 hari seminggu. hihi..inilah cita-cita saya sejak dari dulu lagi..

hahaha..

nak kawen, dapat baby, taknak kerja kat luar... hihi  ^^

aah... memang kasih hati offer kita tak payah kerja la ye.. hihi... bagai pucuk dicita, ulam mendatang gitu! Alhamdulillah..

 *****************

 Alkisahnya, saya ni bukanlah spesis yang boleh duduk bersenang lenang gitu. Aah! dah terbiasa kan... nak buat sesuatu.. well..bila dah ada masa lengang macam ni apa lagi, bercambah biaklah daya kreativiti den.. 

yippi!!!

ni sikit je ni..



orang yang paling bertuah.. ayah Azra la.. jimat duit dia.. no more toys! eh? bila masa ayah Azra belikan toys? memang tak ada lah kan?

memang berhasrat nak buat macam2 untuk Azra, alang2.. buat lah lebih, promo kat instagram, fb, insyaAllah ada sambutan buatlah banyak2 kan..

Homeschooling set ini insyaAllah ada;

1) soft book of transports
2) busy book of animals
3) busy book of counting
4) dice of shapes
5) dice of alphabets (image)
6) soft ball
7) finger puppets

insyaAllah nanti boleh pilih mana2 yang berminat ye.. yang pasti semua ni JAHITAN TANGAN 100%.. So... rasa kecintaan tu mengalirlah ke semua toys tu insyaAllah.. itulah harapan ummi Azra.. 

Ameen.. doakan segala ini menjadi realiti yang sukses ye.. ameen
insyaAllah, bi iznillah.. ameen

Sunday, January 4, 2015

MESIN BASUH - AIR - SUAMI - CINTA SAMPAI SYURGA

 tu dia.. tajuk sikit punya panjang....

Assalamualaikum wbt, ni nak buat luahan...

Geram la juga bila time nak basuh kain je, air seciput je keluar
ni dah apesal?

solusi?!
tadah air kat sinki
curah dalam mesin basuh
barulah mesin bergerak
kalau tak memang tak bergerak la mesinnya

fuh!!!

***************

nak dijadikan cerita, hari ni
lepas ayah Azra mandikan Azra
ummi buat kerja la macam biasa
bila nak basuh baju kegeraman melanda lagi

tadah air kat sinki
pastu susukan Azra
taptup taptup
ayah Azra settlekan semua
aah semua!!!

bila tak cukup air, mulalah bunyi 
teet teet teet dia
laju je ayah Azra pi ke mesin, tadah air, curah air, mesin gerak semula

pastu tanya kat sang suami mithali
"..dah kenapa paip tu.. taknak keluar air?"
sang suami mithali jawab; "entah.. masalah sama macam shower tu kot.."

tanpa disuruh2, ayah Azra siapkan basuhan kain
yey!
i love you darling!
hakhak...
senangkan dapat suami yang ringan tulang
Allahuakbar!

moga semua kaum hawa dalam lindungan dan kasih sang suami yang baik2 sahaja
cinta sampai syurga
AMEEN

Azra mana? Azra mana? haha.. dalam perut lagi masa ni..

2014 : Memori Terindah

Wallahi.. inilah tahun yang cukup semua rasa!
pahit manis seronok sedih sakit
semualah..
hihi..
yang paling best confirmlah... ada Azra Nur Ilyani ^^

so.. penghujung tahun 2014 sempatlah kami makan angin bersama keluarga saya
seronok sangat!!!!!!!!
tapi ayah x dapat join, sebab kerja
kesian atok Azra

kami pekena nasi kandaq Kg Melayu na!

muzium burung hantu.. tapi mana pi burung hantu hat yang real?

kat bukit bendera.. nampak tak kita tengah buat apa.. ni la namanya Nursing In Public
 





ummi nak posing! tapi kena la Azra posing sekali

dengan pakwe saya.. ketot kan saya ni! hahahaaaaa
 

Saturday, January 3, 2015

SMKA MAAHAD HAMIDIAH di hati ^^




Assalamualaikum wbt  ^^
hihi.. baru keluar gua gamaknya..
kihkihkih
Alkisah... pagi tadi menghadiri kenduri akikah anak kawan sekolah menengah dulu
lepas post gambar ni kat fb ada kawan tegur

"Waaah....jiran2 sebelah meja skolah dlu ngan baby y comey"

hihi..
terus teringat kisah lama..
masa dalam kelas suka tidur
pesan dengan kawan ni kalau tidur kejut, pukul la dengan pembaris plastik tu
pergh! bila kita tidur memang dia lepuk la dengan pembaris tu

hahaha.. hamek ko!

psss... Azra, silalah JANGAN mewarisi bondamu part ini
sekian..
wassalam