Posts

Showing posts from January, 2015

AZRA Perkembangan 5 Bulan

Alhamdulillah 'ala kulli nikmah ya Allah ^^
sekejap je dah 5 bulan aiyak! silalah slow2 masa oi.. x puas gomol2 peluk Azra dah besar hikhik
**********
Akal dah makin panjang si solehah ummi ayah ni selalu kalau ummi tinggalkan kat 'khemah' ummi masak sambil jenguk2 Azra Azra elok je golek2 dalam 'khemah' tu
la ni... adoiiiiiiii.. ummi risau la.. dah 2 kali Azra dikesan telah berada di luar 'khemah'
 bila ummi 'tangkap' Azra meniarap kat luar 'khemah' mesti reaksi muka Azra cuak seolah2 meluahkan yang percubaannya berjaya dihidu oleh ummi
**************
yang pertama kali tu, ummi tertidur lepas subuh nyusukan Azra.. sekali ayah jerit! sebab nampak Azra dah kat luar
yang kali kedua ni, semalam, petang.. masa ummi masak untuk 'dinner'
ummi... is.. so.. risau la baby acane ni.. takkan la ummi nak zip 'khemah' kita nak oi
hikhik..
************
apa2 pun ummi happy anak ummi membesar dengan sihat dan cergas kita buat hafazan quran sama2 ye Azra sayang ummi nak anak …

ROTI SARANG LEBAH @ ROTI MANIS

Image
Assalamualaikum wbt,
wah!!!!!!! pagi-pagi lagi dah online ecewah! hari ni semangat waja ok nak buat roti sarang lebah lama dah peram resepi.. bahan mostly dah ada, cuma tak ada yis dan telur je
so, malam tadi pesan al-husband minta belikan yis dan telur hamek! berpaket2 dibelikannya yis tu
ececeh!!!
perli kerr...  tapi dia memang gitu tahu isteri dia suka benar main masak2 ok juga ada stok nak buat bun dan donut next time kan..
ok.. meh kita kongsikan resepinya dari blog Kak Malina
sebenarnya, ni suggestion daripada cousin isma yang dok kat Florida Dia dah cuba guna resepi ni menjadi dengan jayanya apa lagi meh try.. t isma kongsikan kemudian ye gambarnya..
adios! nak buat bekal suami p kerja muah!

MASAKAN ISTERI

Assalamualaikum wbt semua.. fuh... malaih nye nak update. tapi memang sentiasa ada je idea... aah la.. semalam macam biasa.. husband balik kerja petang, kami terus dinner sebab masa pregnant lagi dia dah bagitau nak macam tu tahu kenapa? dia kata, nanti malam2 anak2 nak study hahaha... so syweet.. jauh sungguh fikirnya.. ^^

****************
macam biasa la, huband saya ni pemalu orangnya tapi kalau bercakap dengan saya aduhai.. bikin gelaks dan melekat dalam hati ok!
*****************
lepas selesai dinner semalam;
H : Terima kasih masakkan yang sedap2 ye... esok masakkan lagi ye.. W : hihihi  ^^
sedaplah sangat..
Ikan Goreng Sayur Kangkung Celur Sambal tumis santan (ni pun bawa dari rumah ibu)

*******************
tapi.. memang bersyukur sangat Allah kurniakan suami yang langsung tak cerewet makan.. kuikui
syukurrrrrrr

SIZZLING MEE vs PANCAKE

Image
Assalamualaikum wbt,
good morning uolzz.. hihi... semaciam je Ummi Azra ni.. hihi
pagi ni sedikit blur.. nak masak apa untuk breakfast nak makan roti pun xde..
tengah kemas2 dapur, tetiba dengar.. ".. yang.."...ok, bos cakap apa ntah x dengar p la menghadap dalam bilik kerjanya "..yang.. buat pancake.." "..ala.. fresh milk xde.. butter pun xde.." "ala..cairkan susu x boleh? (susu pekat manis)...." "..emmmm.. "..
tapi perut tekak i xmo pancake.. sesambil adunan pancake menaikkan sikit dirinya Ummi Azra pun pe lagi.. nak puaskan nafsu makannya.. hamek ko!
ganaih nya.. ok.. maka terhasillah masakan kasih sayang hihi..
bab pancake xde cerita la.. memang kejadiannya ok.. nak cerita bab sizzling
ecewah! nilah mende yang paling hantu aah.. mengahantui diri ini start suka makan ni kat Metro Kajang masa form 1 dulu, tiap kali outing kompem ni la yang dicarinya
tapi lepas form 5, bila makan kat tempat lain semua x kena tekak ye la kan... cinta kali pertama x dapat dilupa hikh…

RUTIN SURIRUMAH

sambil buat kerja rumah
sambil mengintai si solehah
alololo.. 
lepas mandi, isi minyak lena balik
sambil mamai mamai, tengok ummi
senyum...tidur semula..
Alhamdulillah 'ala kulli nikmah Ya Allah

KEGEMUKAN - MAKAN - ISTERI - UMMI

my love cakap; "....tengok ni (sambil tunjuk perut Azra)... macam perut ayah...".. kami gelak.. hihihihi.. saya jawab; "..jadi.. ini semua salah ummi la..".. my love jawab; "..aah.. ni semua salah ummi.. bagi makan sedap2 aje (..sedap tu saya yang tambah..).." hakhakhak.. ...sekian.. terima..kasihan mereka...

AZRA : Ummi & Ayah

Orang kata;
Azra, comelnya... Azra, chubbynya.. Azra, cantiknya.. Azra, boolatnya.. Azra, syweetnya..  ... (pastu orang sambung..) macam ummi dia..
Kalau ayat ayah Azra;
..aah betul la tu, Azra bulat macam ummi dia..
-_-''
ummi redha nak!

HOME SCHOOLING / EDUCATIONAL TOYS

Image
Alhamdulillah.. 

Wallahi.. syukur sangat dapat duduk rumah jaga Azra 24 jam/7 hari seminggu. hihi..inilah cita-cita saya sejak dari dulu lagi..

hahaha..

nak kawen, dapat baby, taknak kerja kat luar... hihi  ^^

aah... memang kasih hati offer kita tak payah kerja la ye.. hihi... bagai pucuk dicita, ulam mendatang gitu! Alhamdulillah..

 *****************
 Alkisahnya, saya ni bukanlah spesis yang boleh duduk bersenang lenang gitu. Aah! dah terbiasa kan... nak buat sesuatu.. well..bila dah ada masa lengang macam ni apa lagi, bercambah biaklah daya kreativiti den.. 
yippi!!!
ni sikit je ni..


orang yang paling bertuah.. ayah Azra la.. jimat duit dia.. no more toys! eh? bila masa ayah Azra belikan toys? memang tak ada lah kan?
memang berhasrat nak buat macam2 untuk Azra, alang2.. buat lah lebih, promo kat instagram, fb, insyaAllah ada sambutan buatlah banyak2 kan..
Homeschooling set ini insyaAllah ada;
1) soft book of transports 2) busy book of animals 3) busy book of counting 4) dice of shapes 5) dice of a…

MESIN BASUH - AIR - SUAMI - CINTA SAMPAI SYURGA

Image
tu dia.. tajuk sikit punya panjang....
Assalamualaikum wbt, ni nak buat luahan...
Geram la juga bila time nak basuh kain je, air seciput je keluar ni dah apesal?
solusi?! tadah air kat sinki curah dalam mesin basuh barulah mesin bergerak kalau tak memang tak bergerak la mesinnya
fuh!!!
***************
nak dijadikan cerita, hari ni lepas ayah Azra mandikan Azra ummi buat kerja la macam biasa bila nak basuh baju kegeraman melanda lagi
tadah air kat sinki pastu susukan Azra taptup taptup ayah Azra settlekan semua aah semua!!!
bila tak cukup air, mulalah bunyi  teet teet teet dia laju je ayah Azra pi ke mesin, tadah air, curah air, mesin gerak semula
pastu tanya kat sang suami mithali "..dah kenapa paip tu.. taknak keluar air?" sang suami mithali jawab; "entah.. masalah sama macam shower tu kot.."
tanpa disuruh2, ayah Azra siapkan basuhan kain yey! i love you darling! hakhak... senangkan dapat suami yang ringan tulang Allahuakbar!
moga semua kaum hawa dalam lindungan dan kasih sang suami yang baik2 …

2014 : Memori Terindah

Image
Wallahi.. inilah tahun yang cukup semua rasa! pahit manis seronok sedih sakit semualah.. hihi.. yang paling best confirmlah... ada Azra Nur Ilyani ^^
so.. penghujung tahun 2014 sempatlah kami makan angin bersama keluarga saya seronok sangat!!!!!!!! tapi ayah x dapat join, sebab kerja kesian atok Azra




SMKA MAAHAD HAMIDIAH di hati ^^

Image
Assalamualaikum wbt  ^^ hihi.. baru keluar gua gamaknya.. kihkihkih Alkisah... pagi tadi menghadiri kenduri akikah anak kawan sekolah menengah dulu lepas post gambar ni kat fb ada kawan tegur
"Waaah....jiran2 sebelah meja skolah dlu ngan baby y comey"
hihi.. terus teringat kisah lama.. masa dalam kelas suka tidur pesan dengan kawan ni kalau tidur kejut, pukul la dengan pembaris plastik tu pergh! bila kita tidur memang dia lepuk la dengan pembaris tu
hahaha.. hamek ko!
psss... Azra, silalah JANGAN mewarisi bondamu part ini sekian.. wassalam