Thursday, August 20, 2015

GENAP SETAHUN USIAMU; AZRA NUR ILYANI

Alhamdulillah segala pujian selayaknya kepadaMu Sang Pencipta Seluruh Alam ^^

Alhamdulillah, dipanjangkan jodoh bersama-sama yang disayangi dan menyayangi..
Ummi Azra ni lama dah teruja lepas tengok Instagram FaraLee (Isteri Ally Iskandar). Diorang sambut birthday Eam (Maryam) dengan picnic, santai seh!

Sejak itu, Ummi berazam nak buat macam tu juga..tapi apakan daya, disebabkan kekangan masa menyiapkan Produk M2Mv_Craft, makanya persediaan semua last minute, dan belasah je apa yang ummi dapat cekau!

tapi...malamnya balik rumah, ummi puas! Alhamdulillah..Ummi harap Azra adalah kenangan indah ini. Nanti Azra dah besar sikit, Azra bolehlah tengok gambar ni. Alhamdulillah juga, pakngah sudi luangkan masa melayan kemengadaan ummi ni dari dulu sampai dah ada Azra.

Ummi doakan pakngah tak akan jemu melayan Ummi sampai ke adik2 Azra semualah ye! hahha..
ok..sedang berkira2 untuk cuci dan framekan gambar ni.. insyaAllah..

Kalau ada yang tahu harga dan juga kualiti terbaik untuk frame lawa2 canvas ke, bagitahu ye ^^ muah!

meh, Ummi Azra kongsi sikit.. ada je yang dah tengok kat FB kan.. takpe..nak tepek juga kat sini..hihi













 

BERJALAN DI BUMI ALLAH


Bertatih la kau pada mulanya
Kemudian berjalan dan melangkahlah
Dan tiba saatnya nanti kau akan berlari anakku 

Moga saja, tiap langkahmu diiringi doa dan lindungan malaikat kiriman Allah...
Hidup duniawi penuh ranjau
Salah langkah, tersadung, jangan kau patah hati, hilang diri
Allah itu ada...dan PASTI ada untukmu

Kau kuatlah anakku
Quran jangan dibiarkan terhias indah diceruk sana
Baca, tadabburlah ia
Kelak kita berkumpul di mahsyar
Moga saja kita disatukan semula
Selepas hisab amal kita

Kita bahagia bersama lagi di Jannatul Firdaus hendakNya
Ameen...

Tinta Ilya Maisara @ Ummi Azra 
19 August 2015 @ 11 Malam


Tuesday, August 18, 2015

5 Sebab Kenapa Wanita Cantik Suka ESP

5 Sebab Wanita Cantik Suka ESP;
1) Kulit gebu, mulus
2) Hilang rasa nak makan benda manis2 je
3) Milk Booster terbaik
4) Tiada lagi gastrik
5) Langsing secara sihat dan selamat

Anda pun wanita cantik kan kan??

SEGERA!!!

Whatsapp/SMS Isma 0173733012
SID 1081111

Sedia membantu insyaAllah ^^


RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH



Homemade playdough... siapa mengidam nak beli dan main playdough masa kecil-kecil dulu??? SILA ANGKAT TANGAN!!

kalaulah masa kecil-kecil dulu ada teknologi macam ni, confirm suruh ibu Google dan buatkan..tak adalah asyik terigau dalam mimpi. yelah..harganya boleh tahan ehem ehem.. kan kan ^^

ok.. sejak dah jadi Work At Home Mother ni ada la juga masa nak search semua bagai...kata nak jadi Ummi serba boleh.. ahax!

ok.. di hari mulia ini, Ummi Azra nak share resepi, bukan 1, bukan 2, bukan 3, malah 6 RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH... Harapnya dapatlah membantu mommies untuk menghiburkan anak tersayang tanpa kos yang besar..

semua hasil carian encik Google je, jom kita semak bahan ada ke idok kat gobok? kalau takde boleh la pi cari iye ^^



************************************


1-Colored Playdough
 

Materials

1 cup water
1 tablespoon vegetable oil
1/2 cup salt
1 tablespoon cream of tartar
Food coloring
Saucepan
1 cup flour

Directions 

 
Combine water, oil, salt, cream of tartar, and food coloring in a saucepan and heat until warm.


Remove from heat and add flour.


Stir, then knead until smooth. The cream of tartar makes this dough last 6 months or longer, so resist the temptation to omit this ingredient if you don't have it on hand.


Store this dough in an airtight container or a Ziploc freezer bag.

 



cantik kan ^^ tergoda rasa hati..tapi kat rumah warna x banyak sangat :(




 

 



2-Kool-Aid Playdough
 
Materials

1/2 cup salt
2 cups water
Saucepan
Food coloring, tempera powder, or Kool-Aid powder for color
2 tablespoons vegetable oil
2 cups sifted flour
2 tablespoons alum

Directions 

 
Combine salt and water in saucepan and boil until salt dissolves.


Remove from heat and tint with food coloring, tempera powder, or Kool-Aid.


Add oil, flour, and alum.


Knead until smooth.


This dough will last 2 months or longer.


                              dah macam tangan Azra la pula...hihi




3-Salt Playdough
 

Materials

1 cup salt
1 cup water
1/2 cup flour plus additional flour
Saucepan

Directions

 
Mix salt, water, and flour in saucepan and cook over medium heat.


Remove from heat when mixture is thick and rubbery.


As the mixture cools, knead in enough flour to make the dough workable.







4-Basic Uncooked Playdough
 

Materials

Bowl
1 cup cold water
1 cup salt
2 teaspoons vegetable oil
Tempera paint or food coloring
3 cups flour
2 tablespoons cornstarch

Directions 

 
In bowl, mix water, salt, oil, and enough tempera paint or food coloring to make a bright color.


Gradually add flour and cornstarch until the mixture reaches the consistency of bread dough.


Store covered


5-Oatmeal Playdough
 

Materials

1 part flour
1 part water
2 parts oatmeal
Bowl

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl; mix well and knead until smooth.


This playdough is not intended to be eaten, but it will not hurt a child who decides to taste it.


Store covered in refrigerator.


Your child can make this playdough without help; however, it doesn't last as long as cooked playdough.



6-Peanut Butter Playdough
 

Materials

2 cups peanut butter
6 tablespoons honey
Nonfat dry milk or milk plus flour
Cocoa or carob for chocolate flavor (optional)
Edible treats for decoration

Directions 

 
Combine all ingredients in a bowl and mix, adding enough dry milk or milk plus flour to reach the consistency of bread dough.


Add cocoa or carob, if desired.


Shape, decorate with edible treats, and eat!




*********************


TIPS: Ummi Azra suka dan guna resepi no 1, sebab ada teacher tadika hari tu guna resepi ni memang sama sebiji macam playdough, dan CREAM OF TARTAR tu kalau anda tak letak, dikhuatiri, beberapa hari lepas buat, akan muncul kulat la pula....EUW!


So, Ummi Azra sarankan jangan tak bubuh ye CREAM OF TARTAR tu ^^


Selamat Mencuba SuperMommies!!! 



Rujukan

Friday, August 7, 2015

POS LAJU MALAYSIA... SAYA KECEWA :(







 poslaju Malaysia....

KECEWA!!!
dan.......................
MENGECEWAKAN!!!
dah banyak kali mengomel pasal pos laju..
tak dapat bersabar dan redha begitu sahaja..
lalu...lajulah tangan ni menaip report...
 ******************************
    
Assalamualaikum wbt/ Salam sejahtera,
Saya, Isma Ilya Binti Ahmad Puad (861130************) ingin membuat aduan kepada pihak pengurusan poslaju.
Untuk makluman, saya menghuni rumah apartment tingkat 3. Ianya AMAT MENDUKACITAKAN apabila petugas poslaju seringkali tidak menjalankan tugasannya dengan baik dan penuh integriti. Saya seorang ibu yang berkerja di rumah dan seringkali menggunakan perkhidmatan poslaju bagi tujuan penghantaran barang sama ada keluar ataupun masuk (termasuk pickup service).
Berikut saya senaraikan kegagalan dalam tugasan daripada pihak poslaju yang saya alami;

1) Meninggalkan notis pemberitahuan di dalam peti surat (tingkat bawah) TANPA NAIK ke rumah bagi tujuan penghantaran barang (masalah ini sudah saya alami 3 kali)
2) Membuat panggilan dan meminta saya turun dan mengambil barang di pagar (saya terpaksa mendukung bayi saya berusia bawah 1 tahun turun naik tangga untuk mengambil barangan tersebut)
3) Membuat panggilan dan meminta saya/wakil turun mengambil barang di tingkat bawah blok kami
4) Tidak menerima sebarang notis pemberitahuan, tetapi mujur dapat tracking no dari penjual, bila trace, memang barang gagal diserahkan :( (masalah apa pula ini?)

Insiden-insiden ini amat mengecawakan saya, dan saya AMAT BERHARAP kejadian sebegini tidak berulang lagi sama ada pada saya mahupun pada orang lain.
Sekian, terima kasih,
Umat Islam, Warga Malaysia yang sangat kecewa.


*******************

bila dah sent email report ni, tahu apa yang saya terima???



jadi? apakah kesudahannya????????

Thursday, August 6, 2015

PATAH. OPERATION. DAN SHAKLEE

Patah tangan?
Patah kaki?
Patah hati??  hihi...yang ini kes lain ye...

Assalamualaikum wbt, alkisah..bila buka cerita pasala patah riuk, patah tangan la..patah kaki la.... saya teringatlah kat adik (angah) yang seorang ini. Masa sekolah rendah main bola sepak, patah tangan. Naik sekolah menengah patah kaki pula.

Masa ni tak kenal lagi Shaklee.. hihi

Allahuakbar! masa tu macam kelakar pun ada..sebab badan dia masa tu macam dipam pam... tapi dia jenis cepat naik cepat turun (untunglah...) 

*******

Nak dijadikan cerita minggu lepas mendapat perkhabaran yang kurang sedap. Abang ipar terlibat dengan kemalangan jalanraya... Allahuakbar! Teruk juga patah kaki. Bila orang hospital nak angkat kaki dia nak sangkut, ADUHAI!! saya lah yang seriau..


******* 

Shaklee?
Produk apa yang boleh membantu dalam proses penyembuhan bagi pesakit yang mengalami patah tangan kaki bagai ni?


Berikut saya senaraikan cadangan Supplement Shaklee. Setiap satu ada fungsi tersendiri. Untuk sebarang pertanyaan dan konsultasi selepas pembelian boleh terus WhatsApp Isma la ye, 0173733012.



1. ESP



ESP merupakan sumber protein terbaik yang dihasilkan tanpa perasa tiruan, pewarna dan pengawet. Protein amat penting diperlukan bagi membina semula tulang yang patah atau retak. Protein juga diperlukan bagi pertumbuhan sel-sel baru yang tercedera atau mungkin sudah mati. 




2. OSTEMATRIX


Ostematrix merupakan suplemen Kalsium Shaklee yang membantu menguatkan tulang, membantu fungsi saraf dan mengelakkan kekejangan otot akibat kemalangan. Ostematrix Shaklee ini dirumus dengan kandungan :






3. OMEGA GUARD


Omega Guard boleh melambatkan degradasi tulang rawan pada sendi, membaiki sendi yang tercedera akibat patah. Omega Guard juga bertindak sebagai pelincir dan membantu untuk bergerak dengan lebih senang. Sebagai bonus juga, Omega Guard bertindak memelihara kesihatan jantung serta mampu mengawal kolestrol dalam darah.

4. ZINC COMPLEX



Dan, jika anda ada menjalani pembedahan bagi merawat masalah tulang patah ini, saya sarankan anda mengambil Zinc Complex sebagai tambahan. Ini kerana Zinc Complex mampu membantu dalam mempercepat proses baik luka. Zinc Complex membantu mengekalkan integriti kulit dan mukosa membran. Zinc penting untuk sintesis DNA, pembahagian sel, pembentukan kolagen, sintesis protein, dan fungsi imun - semua proses yang perlu untuk pertumbuhan semula tisu dan pembaikan luka. 

Sebab itu orang ambil pati ikan haruan, mahupun makan ikan haruan lepas pembedahan lagi2 orang dalam pantang . Saya..sepanjang pantang tak makan langsung ikan haruan..tapi Zinc ni ambil setiap hari. Hasilnya, seminggu dah sembuh luka, doktor cek siap cakap, dah cantik dah :) Alhamdulillah..


**************

Untuk keterangan lanjut dan mendapatkan produk Shaklee boleh terus hubungi Isma menerusi WhatsApp 0173733012

 
 

Tuesday, August 4, 2015

BATU KARANG DAN SHAKLEE

Batu Karang



Pengenalan

Air kencing terbentuk di dalam buah pingggang mengalir melalui struktur tiub yang dipanggil ureter ke pundi kencing sebelum dikeluarkan. Batu karang atau kalkuli boleh ditemui di mana saja pada buah pinggang, ureter atau pundi kencing

Di Malaysia batu karang biasa ditemui di bahagian atas saluran kencing ( buah pinggang dan ureter). Kekerapan batu karang ini adalah 10%-20% di Asia berbanding dengan 15%-18% di negara barat.



Batu karang terbentuk apabila terdapat kepekatan yang tinggi bahan-bahan tertentu di dalam air kencing yang menyebabkan terbentuknya kristal. Biasanya air kencing mempunyai bahan yang dipanggil 'penghalang' yang menghalang pembentukan batu karang, tetapi ada setengah kes ia tidak berfungsi. Kepekatan air kencing yang tinggi ini biasa terjadi pada mereka yang sering kali kekeringan (dehydrasi) kerana kurang pengambilan cecair. (haaaaaaaa....anda nampak tak di sini? siapa yang culas malas minum air, anda berisiko tinggi menghidapi batu karang, nauzubillah)

Sebahagian daripada mereka mungkin mempunyai paras bahan ini yang lebih tinggi dari paras normal di dalam darah dan meningkatkan jumlah bahan ini di dalam air kencing. Jangkitan salur kencing yang berulang kali juga menggalakkan pembentukan batu karang. 

Apabila terdapat halangan pada saluran air kencing seperti pembesaran kelenjar prostat, takungan air kencing akan menyebabkan berlakunya jangkitan dan pembentukan batu karang yang berulang-ulang. Sebahagian pesakit mungkin dilahirkan dengan saluran air kencing yang tidak normal yang menyebabkan halangan pada saluran air kencing.

Ada beberapa jenis batu karang, antaranya ialah kalsium oxalate, asid urik dan cystine. Batu jenis struvite pula terdiri daripada magnesium, ammonia dan fosfat bercampur dengan karbonat. Ini dikenali juga sebagai batu jangkitan. Di Malaysia, batu jenis kalsium oxalate, asid uric dan batu jangkitan biasa di temui.

Gejala dan Tanda

Batu karang di buah pinggang biasanya tidak menyebabkan kesakitan dan mungkin ditemui secara tidak sengaja semasa pemeriksaan ultrasound atau x-ray abdomen untuk sebab-sebab yang lain. Batu yang kecil mungkin boleh keluar tanpa rasa sakit atau mungkin menyebabkan rasa sakit yang teramat sangat daripada belakang hingga ke kemaluan dengan rasa mual dan muntah yang biasanya disebut sebagai 'Renal Colic'. Ini berlaku apabila batu itu bergerak melalui saluran ureter yang sempit yang mengecut untuk mengeluarkannya. Setengah pesakit akan merasa sakit yang tajam pada testikel mereka atau sepanjang zakar mereka semasa kencing. Mereka biasanya dapat mengesan adanya darah di dalam air kencing.

Batu yang lebih besar yang tidak boleh keluar dengan sendiri mungkin tersekat di dalam ureter dan menyebabkan halangan. Ini akan menyebabkan sakit yang berterusan dan mungkin demam jika terdapat jangkitan kuman. Biasanya pesakit batu karang di buah pinggang akan merasa sakit dan sengal-sengal di belakang. Sakit ini tidak dipengaruhi oleh pergerakan atau perubahan postur yang biasanya disebabkan oleh sakit yang berpunca dari tulang ataupun otot.

Penyiasatan

90% batu karang boleh dikesan dengan x-ray abdomen. Ini biasanya diikuti dengan siri x-ray yang di ambil selepas sejenis pewarna disuntik ke dalam badan. Prosedur yang dikenali sebagai Intravenous Pyelogram (IVP) ini digunakan untuk melihat pada paras mana batu karang tersebut berada dan kemungkinan adanya halangan. Ujian Ultrasound pula akan diadakan jika batu karang disyaki tetapi tidak dapat dilihat dengan x-ray. Kaedah yang lebih tepat adalah dengan imbasan CT (CT Scan) abdomen, tetapi ini hanya ada di hospital yang besar sahaja.

Satu siri ujian darah dijalankan untuk menilai fungsi buah pinggang, paras asid urik dan kalsium di dalam darah. Ujian air kencing pula dijalankan untuk melihat jika ada jangkitan kuman, keasidan atau alkali. Dalam setengah kes, juga untuk memeriksa paras kalsium, oxalate dan asid urik.
 
Rawatan

Kebanyakan batu karang yang kurang dari 4mm akan keluar dengan sendiri. Tetapi pesakit akan memerlukan intervensi/rawatan jika batu itu tidak keluar selepas tempoh pemerhatian dan berterusan menyebabkan kesakitan. Batu tersebut mungkin akan membesar atau menyebabkan komplikasi seperti halangan dan jangkitan. Kadangkala batu karang tersebut tidak menyebabkan kesakitan tetapi menyebabkan fungsi buah pinggang semakin teruk. Rawatan batu karang ini bergantung kepada lokasi, saiz dan jenis batu karang tersebut.

Shaklee? Ye ke boleh rawat Batu Karang?

Secara logiknya, bila sistem badan kita sihat, insyaAllah badan mudah untuk 'recover' dan sihat.

Dengan Shaklee, kami bariskan produk yang insyAllah dapat membantu anda mahupun yang tersayang.

B Complex - mengurangkan oksalat (garam) yang membentuk batu karang & menampung vitamin B6 yang berkurangan




Vitamin C - menambah keasidan urin di mana batu karang tidak akan terbentuk dalam urin yang berasid, juga untuk membantu penyembuhan luka dalaman



Ostematrix - mengandungi magnesium yang mengurangkan oksalat (garam) & mencegah pembentukan batu karang



Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang



Alfafa Complex - mengurangkan inflamasi & infeksi


Omega Guard - membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang


Lecithin - mengelmulsi lemak dan minyak makanan yang dimakan dan menghalang daripada diserap oleh perut





 ....untuk sebarang pembelian, pertanyaan dan konsultasi selepas pembelian  

WhatsApp Isma : 017.373.3012


 

TIRIOD DAN SHAKLEE

Vitamin/suplemen yang membantu untuk masalah kalenjar tiroid.

1) Hypertiriod -


Vivix (pilihan terbaik) - mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk
merawat hypertiroid
Vita-Lea - Diperlukan didalam keadaan metabolik 'hiper'
Vitamin C 500mg SR - Penting di dalam keadaan stress
Vitamin E - mengandungi selenium yang diperlukan untuk merawat
hipertiroid
Omega Guard - merupakan minyak ikan tertulen yang kaya Omega-3, utk
fungsi kelenjer yang betul
Lecithin - membantu pencernaan lemak

Simptom :
Perubahan mood, gelisah, resah, insomnia, hilang berat badan, cirit-birit,
jantung berdeba, berpeluh, intoleran pada panas, mata menonjol, irritasi
mata, lemah otot, haid sedikit atau tiada langsung.

2) Hypotiriod -
 

ESP - tahap plasma rendah dikaitkan dengan hipotiroid
B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk
merawat hypertiroid
Alfalfa - Iodin, bahan asas hormon tiroid
Vita-Lea - lengkap dengan imbangan vitamin & mineral
Vitamin C 500mg SR - Penting didalam keadaan stress
OsteMatrix - mengandungi Vitamin D dan magnesium, nutrien yang
diperlukan pesakit thyroid di samping mengelak tulang rapuh kesan
daripada penyakit tersebut
Omega Guard - merupakan minyak ikan tertulen yang kaya Omega-3, utk
fungsi kelenjer yang betul
GLA Complex - menstabilkan hormon

Simptom :
Keletihan, kelesuan atau pergerakkan lambat, depresi mental, masalah
ingatan, berat badan meningkat, sembelit, intoleran sejuk, rambut & kulit
kering, bengkak sekeliling mata, haid yang banyak.

Jika anda ibu menyusu & mempunyai masalah tiroid sama ada hypertiroid atau hypotiroid, anda perlu mengambil tahu dan mengambil kisah suplemen mana yang boleh dan tidak boleh anda ambil kerana pengambilan sesetengah suplemen boleh memburukkan lagi tahap kesihatan anda.

—————————————–
Bagi anda yang mempunyai HYPER TIROID
√√ Boleh ambil ESP – Soy Protein Isolate powder
×× Tidak boleh ambil vitalea with iron formula
×× Tidak boleh ambil alfalfa complex
—————————————-
Bagi anda yg mempunyai HYPO TIROID
√√ Boleh ambil Vitalea with iron formula
√√ Boleh ambil alfalfa complex
×× Tidak boleh ambil ESP – Soy Protein Isolate powder



WhatsApp Isma : 017.373.3012