Posts

Showing posts from August, 2015

GENAP SETAHUN USIAMU; AZRA NUR ILYANI

Image
Alhamdulillah segala pujian selayaknya kepadaMu Sang Pencipta Seluruh Alam ^^

Alhamdulillah, dipanjangkan jodoh bersama-sama yang disayangi dan menyayangi..
Ummi Azra ni lama dah teruja lepas tengok Instagram FaraLee (Isteri Ally Iskandar). Diorang sambut birthday Eam (Maryam) dengan picnic, santai seh!

Sejak itu, Ummi berazam nak buat macam tu juga..tapi apakan daya, disebabkan kekangan masa menyiapkan Produk M2Mv_Craft, makanya persediaan semua last minute, dan belasah je apa yang ummi dapat cekau!

tapi...malamnya balik rumah, ummi puas! Alhamdulillah..Ummi harap Azra adalah kenangan indah ini. Nanti Azra dah besar sikit, Azra bolehlah tengok gambar ni. Alhamdulillah juga, pakngah sudi luangkan masa melayan kemengadaan ummi ni dari dulu sampai dah ada Azra.

Ummi doakan pakngah tak akan jemu melayan Ummi sampai ke adik2 Azra semualah ye! hahha..
ok..sedang berkira2 untuk cuci dan framekan gambar ni.. insyaAllah..

Kalau ada yang tahu harga dan juga kualiti terbaik untuk frame lawa2 canvas ke…

BERJALAN DI BUMI ALLAH

Image
Bertatih la kau pada mulanya
Kemudian berjalan dan melangkahlah Dan tiba saatnya nanti kau akan berlari anakku 
Moga saja, tiap langkahmu diiringi doa dan lindungan malaikat kiriman Allah... Hidup duniawi penuh ranjau
Salah langkah, tersadung, jangan kau patah hati, hilang diri
Allah itu ada...dan PASTI ada untukmu
Kau kuatlah anakku
Quran jangan dibiarkan terhias indah diceruk sana
Baca, tadabburlah ia
Kelak kita berkumpul di mahsyar
Moga saja kita disatukan semula
Selepas hisab amal kita
Kita bahagia bersama lagi di Jannatul Firdaus hendakNya
Ameen...
Tinta Ilya Maisara @ Ummi Azra  19 August 2015 @ 11 Malam

5 Sebab Kenapa Wanita Cantik Suka ESP

Image
5 Sebab Wanita Cantik Suka ESP;
1) Kulit gebu, mulus
2) Hilang rasa nak makan benda manis2 je
3) Milk Booster terbaik
4) Tiada lagi gastrik
5) Langsing secara sihat dan selamat

Anda pun wanita cantik kan kan??

SEGERA!!!

Whatsapp/SMS Isma 0173733012
SID 1081111

Sedia membantu insyaAllah ^^

RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH

Image
Homemade playdough... siapa mengidam nak beli dan main playdough masa kecil-kecil dulu??? SILA ANGKAT TANGAN!!

kalaulah masa kecil-kecil dulu ada teknologi macam ni, confirm suruh ibu Google dan buatkan..tak adalah asyik terigau dalam mimpi. yelah..harganya boleh tahan ehem ehem.. kan kan ^^

ok.. sejak dah jadi Work At Home Mother ni ada la juga masa nak search semua bagai...kata nak jadi Ummi serba boleh.. ahax!

ok.. di hari mulia ini, Ummi Azra nak share resepi, bukan 1, bukan 2, bukan 3, malah 6 RESEPI HOMEMADE PLAYDOUGH... Harapnya dapatlah membantu mommies untuk menghiburkan anak tersayang tanpa kos yang besar..

semua hasil carian encik Google je, jom kita semak bahan ada ke idok kat gobok? kalau takde boleh la pi cari iye ^^



************************************


1-Colored Playdough

Materials

1 cup water
1 tablespoon vegetable oil
1/2 cup salt
1 tablespoon cream of tartar
Food coloring
Saucepan
1 cup flour

Directions 

Combine water, oil, salt, cream of tartar, and food coloring in a saucepan…

POS LAJU MALAYSIA... SAYA KECEWA :(

Image
poslaju Malaysia....
KECEWA!!! dan....................... MENGECEWAKAN!!! dah banyak kali mengomel pasal pos laju.. tak dapat bersabar dan redha begitu sahaja.. lalu...lajulah tangan ni menaip report...  ****************************** Assalamualaikum wbt/ Salam sejahtera, Saya, Isma Ilya Binti Ahmad Puad (861130************) ingin membuat aduan kepada pihak pengurusan poslaju. Untuk makluman, saya menghuni rumah apartment tingkat 3. Ianya AMAT MENDUKACITAKAN apabila petugas poslaju seringkali tidak menjalankan tugasannya dengan baik dan penuh integriti. Saya seorang ibu yang berkerja di rumah dan seringkali menggunakan perkhidmatan poslaju bagi tujuan penghantaran barang sama ada keluar ataupun masuk (termasuk pickup service). Berikut saya senaraikan kegagalan dalam tugasan daripada pihak poslaju yang saya alami;
1) Meninggalkan notis pemberitahuan di dalam peti surat (tingkat bawah) TANPA NAIK ke rumah bagi tujuan penghantaran barang (masalah ini sudah saya alami 3 kali) 2) Membuat panggil…

PATAH. OPERATION. DAN SHAKLEE

Image
Patah tangan?
Patah kaki?
Patah hati??  hihi...yang ini kes lain ye...

Assalamualaikum wbt, alkisah..bila buka cerita pasala patah riuk, patah tangan la..patah kaki la.... saya teringatlah kat adik (angah) yang seorang ini. Masa sekolah rendah main bola sepak, patah tangan. Naik sekolah menengah patah kaki pula.

Masa ni tak kenal lagi Shaklee.. hihi

Allahuakbar! masa tu macam kelakar pun ada..sebab badan dia masa tu macam dipam pam... tapi dia jenis cepat naik cepat turun (untunglah...) 

*******

Nak dijadikan cerita minggu lepas mendapat perkhabaran yang kurang sedap. Abang ipar terlibat dengan kemalangan jalanraya... Allahuakbar! Teruk juga patah kaki. Bila orang hospital nak angkat kaki dia nak sangkut, ADUHAI!! saya lah yang seriau..


******* 

Shaklee?
Produk apa yang boleh membantu dalam proses penyembuhan bagi pesakit yang mengalami patah tangan kaki bagai ni?


Berikut saya senaraikan cadangan Supplement Shaklee. Setiap satu ada fungsi tersendiri. Untuk sebarang pertanyaan dan konsultasi sel…

BATU KARANG DAN SHAKLEE

Image
Batu Karang

Pengenalan
Air kencing terbentuk di dalam buah pingggang mengalir melalui struktur tiub yang dipanggil ureter ke pundi kencing sebelum dikeluarkan. Batu karang atau kalkuli boleh ditemui di mana saja pada buah pinggang, ureter atau pundi kencing. 

Di Malaysia batu karang biasa ditemui di bahagian atas saluran kencing ( buah pinggang dan ureter). Kekerapan batu karang ini adalah 10%-20% di Asia berbanding dengan 15%-18% di negara barat.



Batu karang terbentuk apabila terdapat kepekatan yang tinggi bahan-bahan tertentu di dalam air kencingyang menyebabkan terbentuknya kristal. Biasanya air kencing mempunyai bahan yang dipanggil 'penghalang' yang menghalang pembentukan batu karang, tetapi ada setengah kes ia tidak berfungsi. Kepekatan air kencing yang tinggi ini biasa terjadi pada mereka yang sering kali kekeringan (dehydrasi) kerana kurang pengambilan cecair. (haaaaaaaa....anda nampak tak di sini? siapa yang culas malas minum air, anda berisiko tin…

TIRIOD DAN SHAKLEE

Vitamin/suplemen yang membantu untuk masalah kalenjar tiroid.

1) Hypertiriod -

Vivix (pilihan terbaik) - mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk
merawat hypertiroid
Vita-Lea - Diperlukan didalam keadaan metabolik 'hiper'
Vitamin C 500mg SR - Penting di dalam keadaan stress
Vitamin E - mengandungi selenium yang diperlukan untuk merawat
hipertiroid
Omega Guard - merupakan minyak ikan tertulen yang kaya Omega-3, utk
fungsi kelenjer yang betul
Lecithin - membantu pencernaan lemak

Simptom :
Perubahan mood, gelisah, resah, insomnia, hilang berat badan, cirit-birit,
jantung berdeba, berpeluh, intoleran pada panas, mata menonjol, irritasi
mata, lemah otot, haid sedikit atau tiada langsung.

2) Hypotiriod -

ESP - tahap plasma rendah dikaitkan dengan hipotiroid
B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk
merawat hypertiroid
Alfalfa - Iodin, bahan asas hormon tiroid
Vita-Lea - lengkap dengan imba…