Saturday, April 9, 2016

Mommy To Bee Lagi (Laman 7)

Allahuakbar!

masuk minggu ke 37, scan adik baby...aduhai..adik baby pusing ke atas balik
doktor kata ketuban masih banyak, so memang syoklah adik baby pusing-pusing
lagipun adik baby tak besar sangat..

padahal masa checkup bulan lepas ekok dah ke bawah..

adik baby...ummi takut...
Ummi ayah kakak doakan adik akan kembali ke posisi terbaik untuk lahir ye
InsyaAllah Isnin nanti ayah nak bawa ummi ke Hospital Shah Alam, nak cek dengan doktor sana
Moganya adalah pakar yang kendalikan ECV untuk breech baby






Breech tu songsang
adik baby doktor kata dalam posisi Complete Breech
Doktor KPMC kata kalau Frank Breech masih boleh lagi bersalin normal tanpa ECV
tapi sebab posisi Complete Breech xboleh
kena ECV atauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Czer..nauzubillah

Ummi ayah yakin adik baby boleh keluar normal bi iznillah
ok, so ummi akan cuba ECV dulu ye adik
Allahuakbar! cabaran sungguh
takpa, Allah kan ada..

ECV tu kaedah memusingkan baby dari luar, bukan calang-calang orang mampu buat
kat KPMC ada doktor yang berani dan kerap buat, tapi maklumlah keadaan kewangan kali ni tak berapa mantap, maka kami tukar plan ke Hospital Shah Alam
lagipun dekat dengan rumah ibu, senang juga nanti Azra boleh transit ke sana

Harapnya Kakak Azra Solehah Hafizoh boleh berdikari kejap ye nak oi..
risaunya ummi...hukhuk..



Saturday, April 2, 2016

AZRA : 1 TAHUN 7 BULAN



Alhamdulillah, syukur sangat rezeki Azra bersama butik AsyiQmuslim masih ada. Ownernya memang suka sangat dengan Azra. Ada je koleksi pakaian kanak-kanak yang nak dibaginya pada Azra. Lepas tu, Ummi pun kena tempiasnya, sebab Ummi pun kadang dapatlah juga merasa baju free..hihi

Di usia Azra 1 tahun 7 bulan ni dah banyak sungguh progress dia. Paling ketara, vocab dia dah makin banyak. dan baru-baru dah banyak muncul dua ayat;

"...baju ayah.."
"..tanak ayah.."

hihi..paling suka bila dia senyap-senyap dalam bilik solat. Bila diintai rupanya sama ada tengah solat (acara dialah kan) atau tengah terkumat kamit baca Quran.. adoi..sampai kena sorokkan Quran kesayangan Ummi sebab Quran tu paling dia suka..hihi

Vocab animals banyak dia dapat hasil mendengar nursery rythym, tapi memang comellah. Sebab tu budak-budak macam ni memang kena pantau apa yang ditonton kan kan...Diorang ni sedut macam span.. bahaya ok!

Oklah..nanti kita sharing lagi. Anak dara nyenyak tidur lepas susu...Yup! Azra masih menyusu badan lagi. Alhamdulillah, Allah merezekikan beliau dengan susu badan, walaupun takde semeriah dulu. Takpe..ikut demand la kan kan..

Mommy To Bee Lagi (Laman 6)

Personal Shopper Ikea ni dah jadi macam ketagihan sebenarnya. Dah sarat-sarat gini pun ada hati lagi nak merayap-rayap kat Ikea.

Alkisahnya, ada yang request nak sofa. Oklah, layankan je dulu, husband yang ambil order kat whatsapp kita. Dah nak sofa, nak tambah cushion pula. Bila quote cushion pun ada service charge siap tanya, eh ada caj ke? hakak senyap jela kan. bila bagi total semua ada pengiraan RM5. dia minta genapkan, ececeh dapat upah RM1 je... hakak diam jela.. adoila manusia..

lepas tu tanyalah nak hangkut naik sofa nanti ada orang tak? dikatanya dia sorang je. so, bagitahu kenalah angkut sofa dengan bantuan husband kita, dah ngeluh pula. siap dah inform kita ni tunggu hari nak bersalin. adoilahhhhh..kita nak mudahkan dia..tak apalah.. janganlah expect hakak pula nak angkut sofa tu dik non..

macam-macam kan karenah manusia... wallahua'lam... selagi mampu sabar, ku sabarkan juga
well, bukan mudah nak mudah.. nak cari duit sekarang ni wallahiiii sukarrrrrrr..

Allah mudahkan segala urusan kami..Allahumma Ameen  ^^