Posts

Showing posts from December, 2012

Episod 2 : Seminar Generasi Y (Kertas Kerja 1)

Image
Assalamualaikum wbt sayang-sayang sekalian..
Wah!!! dah baca entry Episod 1? ni sambungannya iye.. belum baca? SINI YE jom! kali ini,In Shaa Allah saya akan kongsikan hasil pembentangan Kertas Kerja Pertama
oh ya, ini adalah intipati dan menurut kefahaman saya yang tak hebat mana TAK APA!!! walaupun sedikit, kalau diaplikasikan, In Shaa Allah.. Baraqah la kan  ^_^ jom sambung baca ....

********
Kertas Kerja 1 :Gen Y Dari Aspek Psikologi Perkembangan Prof Madya Dr Mariani

Who ?
Gen Y atau Generasi Millenium -> kelompok manusia yang lahir sekitar tahun 1977 - 1998 - so.. siapa rasa dilahirkan dalam tahun berkenaan, kita segenerasi la ye (ops... sebagai selingan)
Cordington & Marshall (2005), terdapat 3 generasi utama yang dalam konteks kehidupan & dalam konteks organisasi pekerjaan dan pendidikan. Iaitu individu yang lahir pada :-
   1) 1946 - 1964 : Dikenali sebagai Baby Boomers    2) 1965 - 1976 : Dikenali sebagai Generasi X    3) 1977 - 1998 : Dikenali sebagai Generasi Y  (inilah …

Episod 1 : Ukhwah Itu Indah

Image
Assalamualaikum wbt sayang-sayang sekalian,

wahhhhhh.. lama tidak bersua.
Sungguhkah?
hihi  ^_^

'afwan... sekadar seloka di petang yang hening.. gitu !

Baiklah... Untuk episod 1, ia berkisar tentang bagaimana Allah menarik hati saya ke Seminar Generasi Y ini.
Allahuakbar! sungguh.. saya rasa amatlah rugi kalau saya tak pergi..

Sungguh! Itu yang meluncur laju di mulut sepanjang berada di sana..

Wallahi      ^_^


******
Ukhti Masyie : Kak.... Kak.. akak free x 29 Dis ni?
Ilya Maisara : Kenapa dik?
UM : Ada seminar di SUK.. Mahu kak?
IM : Jom! (tanpa tahu apa intipati seminar, yang pasti kepergiaan bersama adik tersayang yang seorang ini, In Shaa Allah tidak sia-sia... Yakin!)
******
Setibanya pada waktu kejadian, di lokasi kejadian.. 

IM : Eh.. ek? ada retis la (artis.. sambil tunjuk banner.. ada Yatt, Diana Amir.. hihi.. suka la tu)
UM : A'ah la kak... saya pun tak perasan..
IM : oh! yang pasti ada PROF MADYA DR MARIANI.. suka!!!!
UM : Jom kak...



................... akan bersam…

ABADIKAN MEMORI INDAH

Image
Assalamualaikum wbt,
Sayang-sayang sekalian, entry kali ini, saya nak promosikan pakej fotografi yang malatop! serious saya cakap... mana nak cari harga begini?



so.. why not? cepat-cepat la grab this promo.. lambat nanti gigit la mouse tu ye  ^_^
mana? SINI
anyway, photographer ni kazen saya... lalala~~~


Madah IM :: Setiap tindakan perlukan perancangan yang mantap. Kita akan terkalah oleh tindakan yang tiada perancangan. Namun, sebaik-baik perancang hanyalah Dia..  Wallahua'lam...



Impian bukan sekadar Mimpi

Image
Impian bukanlah sekadar mimpi mahupun igauan di siang hari tapi ianya adalah pasti yang akan menjelma jadi realiti bukan sekadar angan-angan diri tapi suatu yang sedang dicari untuk dikecapi pada suatu hari dengan izin Ilahi dan ianya PASTI! PASTI akan terjadi!
Janji pada diri  :)






ISMA - 2013
1) Continue study ; Pendidikan Awal Kanak-kanak - masih giat mencari tempat yang sesuai - tapi ibu kata, alaaaaaah.. ibu dulu tak belajar pun dah tahu (ahahha... as usual, ibu kontras dengan ideologi saya dalam certain bab.. hihi)
2) Travel to Jepun, Korea - yup.. sangat sangat saaaaaaangat nak ke sana .. oh please!!! Ya Allah..
3) Belajar Bahasa Arab dan Hafazan di Mekah dan Madinah   - dah cek, pengambilan kat institusi y diingini..  hampa.. student kena below 23..  ye.. saya dah tua.. jadi kena tukar stratergi)
4) Bersara dari kerja.. bisness dari rumah.. (before 35) - ini adalah impian dari dulu lagi.. saya tak mahu kerja lama-lama.. nak duduk rumah, jaga,didik dan asuh anak-anak depan mata, maca…

Monday.. hari selepas Sunday =_=

Assalamualaikum wbt,
Pagi semua, moga sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah swt hendaknya...  ^_^ Pagi ini, bila sampai je Stesyen LRT, aik? kenapa gelap je keadaan.. okaih, ramai cuti ye esok kan Cuti Umum, ramai yang lanjutkan cuti masing-masing
jadinya, pagi-pagi ni ada mood pelik sikit rasa nak dengar lagu ni banyak banyak kali sebab lagu ni syweet banget deh..
Take care semua  ^_^


WANITA

Aku wanita punya hati nurani Yang tak dapat dibohongi Pabila cinta tlah membutakan mata Dan membuat tuli telinga
Apakah salah jika aku menyinta Apakah salah jika engkau ternyata Pilihan hati Belahan jiwaku ini
Cintaku ini anugerah terindah Dari yang maha kuasa Cintaku padamu tak pernah berubah Meskipun kita berbeza
Apakah salah jika aku menyinta Apakah salah jika engkau ternyata Pilihan hati Belahan jiwaku ini
Chorus
Aku wanita aku kaum hawa Yang memang rapuh hatinya Aku wanita aku punya cinta Selayaknya manusia
*** Apakah salah jika aku menyinta Apakah salah jika engkau ternyata Pilihan hati Belahan jiwaku ini
Ulang …

Everything bout HIjab ^_^

Image
Assalamualaikum wbt,

syweety sekalian.. wah cerianya kita ek?
Alhamdulillah, kalau dah namanya biasa bangun pagi
so, cuti-cuti pun dah tak biasa tidur lepas subuh kan  ^_^

well, ada orang tu suruh kita pergi masak
ahhaha... xmo ah!

kenapa xmo?
sebab tengah ralit..
blog walking
YouTubing
bout what???

EVERYTHING BOUT HIJAB.......
love 'em sooooo much!
yup, I'm really in love with Hijab
proud to be Hijabist

well, yang pasti, apa-apa style yang kita tengok
tak semestinya kita just follow 100% right?
we can style it again and again with our own style
macam mana?

yup! dalam Yutube misalnya
ada macam2 gaya, tapi BEWARE! ada HIjab yang menodai si pemakai

TAK MENEPATI SYARIAT 
opss...makcik cari gaduh ka???
hihi.. maaf dong!
misalnya..........


1) tak menutup dada
2) shawl jarang/nampak bayang2 leher
3) shawl terlalu ketat, membalut kepala ke pakai hijab ni?  ^_^
dan lain-lain lagi...


sorry la, makcik memang sangat strict bab-bab ni
well, nak cantik dan melawa memang boleh
tapi.. opss.. s…

Fanatik

Image
Assalamualaikum wbt,

Olla.. ok fine!
tak jadi kerja la hari ni Isma oi..


masalah terbesar dalam hidup!


apa dia????
ni ha..
























sini




















sini la.............  ^_^






alolo... kakak syuker tau Qaleef main la kat sini lagi okaih kita main sep sep bawah meja pun ok
main Car Qaleef bawah meja pun best Kakak sayang Qaleef so much!! Qaleef budak bijak  ^_^

why kakak? sebab mommy Qaleef kata, selagi belum kahwin, Kakak la hihihi
i loike la..
Jadi anak soleh ye Qaleef  :)


"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya. (Luqman 31:17)


"Qaleef, kakak sayang Qaleef so much!"


*** wallahua'lam ***

Rutin Diri

Image
belum pun sampai sebulan... dah nak habis dah  ^_^ ha la... siap kena perli baik punya dengan adik tercinta "Along.. mandi losyen ke?" Saya : Hello! cuba baca betul-betul, LOSYEN TANGAN & BADAN haruslah bagi badan juga!
uih! garangnye kak long :) yup.. memang garang, tapi hampeh! semua pun tak takut along along je yang selalu melolong sebab menangis  T_T cewek!
ok la.. jom saya kongsi sikit (memang sikit je la) tips penjagaan kulit (ok, saya bukanlah pakar kulit, mahupun promoter produk. oh ye! saya memang jual produk De Herbs.. boleh cek di sini -> DE HERBS )

intipati daripada SINI
1) Sentiasa membersihkan kulit pakai berus sabut (ish.. x senunuh) 2) Menggunakan pelembap selepas mandi 3) Lindungi kulit daripada cahaya matahari (produk yang ada SPF ye) 4) Bersenam selalu macam saya (auta!) 5) Jaga pemakan
untuk info lanjut boleh cek di sana iye :)

dan
^ ^ ^ ^
nak jadi Muslimah, Mukminah dan juga Mujahidah Solehah haruslah lengkap pakejnya. Cantik luar dan dalam ye... kenapa????

Sesungguhnya o…

Melodi Hati

Assalamualaikum wbt,

Olla semua ^_^
moga sentiasa dalam rahmat dan baraqah Allah swt
itu doa saya untuk anda semua

Wah!!!
saya rasa sangat sangat sangat ceria hari ini

Seawal 4 pagi dah bangun
dah la mimpi macam-macam
ramai sangat-sangat yang masuk dalam mimpi
tapi semua yang happy happy
sampai terbawa-bawa hingga bangkit
ihihi

Hari ini 20.12.2012
hari khamis
ye hari istimewa se istimewa tarikhnya yang unik
dan apa yang istimewanya ek?

Alhamdulillah, dengan izinNya
Dia masih sudi membangkitkan semula saya dari mati yang sementara
Usai solat-solat sunat pagi ini
Dengan esak tangis  T_T  (sebab dah lama rasanya tak dapat nikmat masa lapang dan rasa malas yang makin teruk)
Dengan hati yang berbunga-bunga
Seperti biasa la kan, Allah tu kan Maha Adil

Aaah.. last few days kan hati bergelora
macam-macam ujian emosi mendatang
Alhamdulillah, hari ini ok

Sooooo...... hari ini layan koleksi lagu-lagu dari Hijjaz
wah.. so old school! tapi refreshing!
guest what? Hj yang kerja dekat-dekat area saya pun l…

KARYA IM : JANJI DEMI JANJI

Image
Janji janji mudah diberi sukar ditepati apatah lagi dituruti
Aku selalu saja menanti berpegang pada janji-janji janji yang diberi untuk menempuh hari
Jadi tak betah untuk berdiri lesu sendiri terkadang terasa seperti dikhianati oleh diri sendiri
Apalagi yang ditagih ? pada selautan janji janji manusia yang lidahnya mudah memutar bicara mudah juga menghambur nista dan kadang pula manis tutur kata
Jadi lupa pada pencipta yang sentiasa ada, bersama selamanya tak pernah ingkar mahupun berdusta pada kita hambaNya
Ya Allah, maka peganglah hati-hati kami agar selalu redha pada setiap apa yang Kau beri ujian, rahmat dan nikmat semuanya keranaMu Allah yang satu Janji kami sampai mati



"Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkaulah yang akan menghimpunkan sekalian manusia, untuk (menerima balasan pada) suatu hari (hari kiamat) yang tidak ada syak padanya". Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya. (A-li'Imraan 3:9)

KARYA IM : HAMBURAN AMARAH

Menghambur amarah bukan caraku
bukan juga amalku
yang aku mampu
diam membisu
dan mencatat pada dinding dinding yang lesu dan beku
seperti di sini

puas rasanya...
usai merintih pada Dia Yang Maha Pembela
di sini juga aku menitip kata

mencari terang dalam kelam
mengintai ceria dalam duka
mengejar bahagia dalam lara

Tak pernah mengimpi akan pelangi esok
apatah lagi ke puncak mercu berselubung baldu

aku hanya mampu menjalani hari-hari
dengan semangat yang masih berbaki
yang kadang datang dan pergi
bagai bayu dini hari
pergi kadang tak kembali

Allah... kuatkan hati
sebelum pergi meniti alam mati
pasti!

KARYA IM : meLULU... Malu

Jadi manusia itu perlunya berSABAR
Jadi manusia itu perlunya berHEMAH
Jadi manusia itu perlunya berPERIKEMANUSIAAN
Jadi manusia itu perlunya berTOLAK ANSUR
Jadi manusia itu perlunya berSANGKA BAIK

Jadi manusia itu perlunya berFIKIR

Tiap tindak tanduknya
tiap tutur bahasanya
tiap pandangannya
tiap dengarnya
tiap diamnya

Allah beri Aqal, bukan sekadar nafsu untuk melulu
melulu dalam marah
melulu dalam perkataan
melulu dalam tindakan
melulu dalam diam
dan mungkin juga melulu dan terburu-buru

Allah itu pemegang hati kita
baik buruk kita Dia tahu
sedarlah
malu ....

KARYA IM : Kita ini siapa-siapa saja...

Maaf
aku bukanlah bidadari untuk dipuja
dan bukan juga penjenayah untuk dikeji sentiasa
kerana aku insan biasa

Sungguh..
mudahnya yang bernama insan ini
larut dalam nikmat dunia
hingga tak terkesan jejak akhirnya
semakin menghampiri dan menanti
untuk menjemputnya pergi

Benar..
indahnya pelangi senja
datang sekejap
namun terkesan juga

Aku terkadang ralit dengan segala nikmat bahagia
hingga kdang tersasar pada jalan yang tak sepatutnya
dan Kau tak pernah alpa
untuk membawa kembali
menyoroti lorong yang sepatutnya

Kau hadirkan insan-insan
yang buat ku tertanya
entah datangnya dari mana
dan siapa siapa sahaja

Kau hadirkan mereka
kadang dengan cara yang paling hina dan buat ku berduka seketika
lalu bila kesedaran itu menerpa
syukur juga terucap dengan nikmat tak terhingga
kerana mereka yang menyedarkan jiwa

Lalu kau palingkan hatiku dari jalan-jalan yang pernah ku harung dulu
buat aku lebih tahu
bahawa masa depanku adalah ke situ
menuju padaMu
cuma cara bertatih ke situ ataupun meluru untu…

Cousin's Wedding

Image
Assalamualaikum wbt, moga sentiasa dalam redha Allah... Semalam, 15 Disember 2012, penyatuan dua hati, ikatan nikah termeterai antara Lida, kazen sebelah ayahanda tersayang..
Walaupun tidak terlalu akrab, tapi darah yang mengalir takkan terputus.. x gitu  ^_^ Dapat tasking terbaik daripada makcik tercinta.. ok, ia berupa satu ARAHAN!
okaih.. saya memang tak boleh larikan diri.. serious!
so.. apa tugasan yang diamanahkan?



1) Siapkan hantaran... dengan barang yang sikit dan masa yang terhad. Recycle barang yang sedia ada.






* Seriously.. tanpa menggunakan sebarang kos! Bunga dan renda dibekalkan. Just tambah sikit reben berbaki daripada my E-day..
Definitely! saya bukanlah kreatif.. tapi saya tetap gagahkan diri untuk tidak gagal.. Usaha!!!




2) Tatarias Pengantin









Sekian liputan hari ini.. Salam 1 Malaysia (kata adik yang dok sebok kat sebelah ni)

p/s: Istiqomah dalam mendoakan kesejahteraan Gaza dan Ummat Islam sentiasa... In Shaa Allah  :)

KARYA IM : SEBUAH PENGAKHIRAN

"uMMATI.. uMMATI.. uMMATI...."

kalimah yang tak lekang dari lidah Baginda Nabi
menitip kalimah itu di hujung sebuah kehidupan manusia teragung dan disanjung

Baginda pergi tak kembali
perginya sinar yang menerangi seluruh alam
perginya Baginda meninggalkan ummat yang dikasihi
perginya Baginda dengan dua pegangan yang abadi
Kalam Suci Allah azzawajallah, dan Sunnah yang perlu ditelusuri

perginya Baginda Nabi.. tiada pengganti
pasti!


*****

Tapi..
masa kini,
hanyutnya Ummah yang dikasihi Baginda Nabi
goyah aqidah, ibadah apatah lagi mu'amalah
menggadai pegangan yang ditinggal Baginda Nabi
bak pedagang berjual beli
mudah sekali

Tak sayangkah kita pada Baginda Nabi?
Tak sayangkah kita pada perjuangan para Sahabat Nabi?
Tak sayangkah kita pada sebuah janji untuk berkumpul di sana nanti?

Hati terusan menangisi nasib ini

Sanggupkah membiarkan aqidah tergadai dek kerakusan menggenggam dunia
ah... manusia makhluk sesempurna kejadianNya
pandai bermuka-muka


*****

Kita tak perlu jadi …

KARYA IM : Ujian dan Kehidupan

Allah itu Maha Adil
Allah itu Maha Mengetahui
Allah itu Maha Kuasa
Allah itu Maha Memberi
segalanya ada pada tanganNya....

Dan aku insan lemah
Yang lemah Imannya
ada pasang surutnya
ada naik turunnya

Terkadang hanyut dengan bayu bahagia
dan kadang pula goyah dengan badai hiba
dan Dia tetap setia mendengar ceritera kita
citra dunia yang penuh noda dan dosa

Allah Yang Maha Esa
dikirimNya kita ujian
agar kita terus kuat mengharung dunia
bangkit dan berlari, tak tersadung lagi

Dia punya rencanaNya buat kita

Dan kita, hambaNya
jangan mudah meronta
hilang pegangan pada Dia
hilang pertimbangan dan hilang percaya pada Dia

Ada hikmah setiap mehnah dunia
aqal dititip buat kita memilih pada setiap pilihan hidup
bukan hanya sekadar pelengkap pada sebuah kejadian penciptaanNya
kita bebeza dari yang lain
Insan ciptaan terulungNya

Ujian dan kehidupan
rantaian dalam sebuah perjalanan
sebelum bersua di sana, Mahsyar... itu janjiNya
pada hamba yang mencerminkan Islam pada seluruh hidupnya

Selingan ^_^

Assalamualaikum wbt semua  :)

Luinch time tadi tak keluar ke mana-mana
dan buatlah ziarah ke blog-blog yang tak pernah dilawati.. hihi
alamak... lupa la nak link kan...
tapi yang pasti.. saya sangat suka application ini
mana? INI !!!


yup...
inilah aplikasinya
kita boleh cek tarikh lahir kita berdasarkan Taqwim (Kalender) Islam..
best kan kan kan


kenapalah terover excited entah.. hihi

maafkanlah diri ini...

Adik.. bukan hanya pada nama..

Dia..
bukanlah adikku yang berkongsi rahim ibuku

Dia...
bukanlah adkku yang di'angkatkan'

Dan dia juga...
bukanlah adikku atas kertas bertinta 'surat rasmi'

Tapi dia...
adikku, yang Allah anugerahkan menerusi buahnya Iman dan salam pertemuan
lewat sebuah rumah di Bandar Metropolitan, Kuala Lumpur

Dan kami..walaupun tidak sama apa lagi serupa, namun rasa dekat selalu
Tak pasti, adakah dia punya rasa sepertiku?
Tapi sungguh aku menyintai dan menyayangi kerana Allah
Tulus...

***********

Kisahnya dan kisahku berbeza
Tapi ku kira, kisahnya sangat menimbulkan rasa kuat yang datang entah dari mana
Ya..rasa kuat untuk aku tiupkan rasa kuat ini padanya

Walau kadang kami jauh
Namun, hati rasa dekat selalu
Luah rasa yang dikongsi dia buat aku sedar sentiasa
Betapa Allah itu sentiasa ada, bersama kita

DiberiNya nikmat selautan, kita terlena
DigugahNya kita dengan ujian sekelumit cuma, tergugat kita!

Allah!
Sungguh Kau menguji dia, Adikku dengan sebenar-benar ujian kehidupan
Sunggu…