Friday, May 30, 2014

MAMPU

usah ditanya lagi
mengapa hati berduka
mengapa mata berkaca
mengapa lidah kelu berbicara
mengapa wajah membungkam duka

sesaat bukanlah masa yang singkat

benar kata orang tua-tua
lidah itu mampu menghantar bencana
bisa memusnahkan percaya
pudar rasa kasih
pada sesiapa

beri ruang agar bisa gagah kembali
bahagia bagai waktu-waktu dulu
manis mengukir senyum
mampukah aku

Monday, May 19, 2014

Mommy To Bee (Laman 9)

Alhamdulillah...
Diberi nikmat yang tak putus-putus oleh Allah subhanah wa ta'ala... Syukur

Ya Allah, nikmat mana lagi yang hambaMu akan dustakan?
Allahuakbar!
Mohon Kau selalu dekat denganku dalam semua waktu, susah senangku Ameen..


(^^,)


Syukur, hari ini cuti
cuti kenapa?
hihi.. sebab Sabtu lalu selesai sudah hari sukan Little Caliph Putra Perdana
syukur
lega...
tak payah mengah-mengah lagi dah

lepas ni nak pecut dan fokus pembelajaran dalam kelas pula
kesian anak-anak for the past few weeks...
kesian ke best entah diorang.. 
ye la... pelajaran banyak juga tertinggal, sebab banyak masa dihabiskan untuk latihan.

apa-apa pun syukur
berhasil semuanya
sebab, interschool punya games, LC Putra Perdana bolot semua
hihihi..

4 years sampai 6 years games interschool WINNER
mahu tak happy semua teachers

WELL DONE ANAK2KU
syukur

^____________________^





nampak dah ketembaman ek  :)

*******

kembali kepada kisah kami
hihi..
aah la.. kami  :)

semalam seharian berjalan..

ke Alamanda, dengan ibu, angah, kakak dan adik
dan terutamanya kekanda la kan..
takkan nak tinggal..
hihihi..

seronok sangat bukan apa
lama tak spend masa hangout ramai2
lagi pula, ibu tak pernah ke Alamanda, so happy la dia
siap suruh amek gambar dan whatapp kawannya
happy kan bila buat orang lain happy


(^_^)


nak dijadikan cerita, misi tambahan nak cari cartridge carbon block untuk water filter rumah kami
lalu masuk la ke Aeon Big
orang lain p Alamanda shopping keluar masuk butik
kami lain pula arah tuju
lalalala...

lepas tu, kanda nak beli sandle
hihi.. punyalah adindanya ngengada
padahal baru je minggu lepas kandanya belanja kasut baru
hihihi...

makanya, ginilah jadinya...


over sangat bunga tu kan? haha


1st time in my life, kasut warna MERAH
aah... favourite colour kanda kita la


****

lepas lunch ramai2 kat food court, tanya ibu, nak p masjid putra ke masjid besi?
ibu kata masjid besi, jadi kami pun menuju masjid besi
hihi..
seronok rasanya walaupun tak ke mana2 sangat
tapi kesian ayah tak dapat join, sebab kerja
apa boleh buat kan...



*****

lepas solat, tanya ibu.. nak tengok ke kapal terbang tu?
ala.. Air race yang ditaja Redbull tu kat Putrajaya

ibu kata nak... apa lagi... jejom la kami...
sebab semalam dah pergi, jadi kami terus je ke Lakeside Cyberjaya untuk view menarik, dan yang pastinya
PERCUMA.. hihi..


 *****

sampai rumah, malamnye.. aduhai penat la juga
tapi takde pula sakit-sakit badan
syukur, baby pun behave sangat!

sayang awak  ^_^

*****

sedang leka belek katelog promosi Aeon Big
tiba-tiba..
euw!!

~gelilah... awak siku ummi...~

cepat2 suruh kanda letak tangan atas perut
hhihi..
kali ini makin kuat
wah!!! selalu awak malu2 ye kalau ayah letak tangan atas perut ummi

sekarang dah bijak ye
suka ye awak...
kalau ummi relax2 baring2, mulalah awak beraksi riang gembira..
takpe2.. ummi suka

malam tadi memang mencatatkan rekod la
lama dan kuat
sampai gelak2 kami suami isteri.. hihi.. 
awak buatlah apa yang awak suka
ummi bahagia sangat bila awak aktif kan 

^_^

pagi ini checkup, ummi gatal nak scan lagi
walaupun last time dah p scan kat doktor lain
dan doktor teka jantina awak
ummi rasa tak best
sebab time tu awak sopan sangat
doktor jenuh teropong awak

doktor kata insyaAllah awak girl
ummi memanglah happy
tapi tak yakin, sebab tak nampak

tapi pagi tadi, bila Dr.Suraya scan baru ummi nampak jelas
Dr.Suraya tunjuk kat ummi slow2..
yang ini peha awak...
so, doktor tanya ummi, nak tahu jantina tak?

wah wah... awak dah tak malu2 ye..
syukur, jangkaan ummi tepat

Dr.Suraya : nak tahu jantina tak?
Ummi : ha? buat2 blur plak.. nakkkk ....

Dr.Suraya : ni tulang peha, so ni kaki dia, so girl la ye
Ummi : o... Alhamdulillah.. (dalam hati rasa nak jerit2 je.. lallalaa)





******

yang sebenarnya, tak kisah la awak boboy ke gugurl ke
janji awak sihat dan sempurna ye
insyaAllah ummi dan ayah terima amanah ni
insyaallah..

awak pun jaga diri baik2 ye kat dalam tu
next scan lambat lagi
ummi tak dapat nak tengok awak selalu
jadinya, awak selalu2 la ketuk2 rahim ummi ye
biar ummi rasa yang awak selamat kat dalam ni

oh ye, sorry ye, ummi memang jenis huha huha
ummi tak pandai duduk diam2
sebab ummi bukan jenis wanita melayu terakhir
sorry ye, kat tadika pun ummi selalu nyanyi sambil lompat2 dan joget2

ummi harap awak pun happy dan cergas la ye
macam ummi
:)

ummi cubalah rajinkan diri baca Quran dan solat sunat sekerap mungkin
walaupun bacaan ummi makin lama makin pendek
ummi baca juga...
sebab bila lepas maghrib ummi ngaji dengan ayah, ummi selalu tak cukup nafas
kesian ayah, 1 ayat pun, ummi baca macam dah 3-4 ayat je panjangnye, sebab banyak kali ummi waqaf
tapi ummi baca juga! sebab best tau Quran ni sayang...

ayat2 cinta dari Allah.. dan ummi harap hati awak lembut dengan ayat-ayat suciNya
nanti awak jadi macam acik Irsyad dan acik Faris
diorang banyak hafazan
ummi tak cekap sangat hafazan
tapi ummi cuba juga hafal doa untuk kebaikan kita ye
hihi

apa lagi yee?


*****

tentang persiapan...
hihi
ssorry ye sayang... ummi tak beli lagi
nanti ye
ummi dah asingkan duit gaji tiap bulan
tapi tak berpeluang lagi nak beli

bukan apa, ummi pening la
nak beli apa dulu..
dah ada checklist pun ummi pening

aah... pening  -_-

ummi rasa berbelah bagi nak stop kerja ke tak
sebab ummi pun dah rasa seronok jadi teacher tadika ni
ni pun memang ummi dari dulu lagi tau

ummi tak heran dah gaji2 besar kerja opis
walaupun ummi selalu rindu kawan2 kerja Tabung Haji dulu
tapi ummi happy dengan ur brothers and sisters kat tadika ni
ummi sayang sangat kat semua

macam tak sanggup pula rasanya nak berhenti

lagipun, principal siap open untuk ummi bawa awak ke kindy nanti
lagilah ummi berbelah
lagi satu.......... rasanya ni rezeki awak ni

ummi dapat offer baru
principal kata ummi deserve position lebih baik daripada teacher
means, ummi maybe akan jadi person in charge untuk admin @ academic untuk kindy..
tapi ummi takut la pula
principal kata, ummi suka buat research

aah... ummi memang boleh duduk depan PC surf macam2
awak pun tahukan hobi ummi ni
^_^

so.. principal kata takpe, slowly ummi akan jadi lebih baik
for the time being, principal minta ummi prepare mental dan fizikal untuk amanah itu
ummi kata, bukan tahun ni kan?
sebab ummi sayang sangat kat kakak abang awak yang 4 years ni

walaupun diorang selalu buat ummi marah (sorry, awak pun dengar kan)
walaupun diorang selalu buat sepah
walaupun diorang selalu lari2 tak nak buat kerja
walaupun diorang selalu hingus meleleh2
walaupun diorang selalu kencing berak muntah ummi bersihkan
walaupun diorang selalu buat ummi penat
tapi... ummi sayang sangat diorang demi Allah
sungguh!

diorang tak pernah takut dengan ummi
kalau ummi marah pun diorang tak takut mana
kalau teacher lain boleh pula diorang takut
sampaikan ummi malas nak marah2 dan ambil pendekatan slow talk dan pesan nasihat macam2 sebelum balik
ummi akan tiup ubun2 diorang, biar diorang lembut hati

diorang dah bagi tagline kat ummi;
~ ala... tak apa, teacher Isma ni tu teacher baik (means tak garang) ~
boleh pula kan
macam2 la diorang ni

jadinya, bila ada yang dah laju membaca
pandai menulis
pandai jawi
pandai counting
Allah! ummi sebak dan happy sampai ke telinga senyum ummi
itu anak orang tu, tu pun dah buat ummi happy
moganya awak pun buatlah ummi happy selalu ye
sebab ummi ni cepat touching tau awak 
^_^

hihi... ok.. ummi dah bebel banyak sangat ek
by the way, nanti ummi susun semula checklist ye
lepas ummi rasa clear, ummi bagitahu ayah yang ummi dah ready nak beli barang awak

awak jangan risau ye
ummi doakan jodoh kita panjang ye awak
awak baik2 ye
ummi doakan awak jadi anak solehah ye
awak ni cucu sulung tau tau
happy tak?

ummi happy
love you!!!!



nampak tak? yang mana awak punya barang?    ^_^

barut awak, mbah (nenek belah ayah) dah siapkan
bantal pun mbah dah buatkan, bantal kekabu tu
awak jadi cucu yang baik tau!

nanti ummi belikan barang yang perlu ye..
tu baju awak, baru ada 3 helai dengan sarung tangan 2 pasang
masa beli tu ummi tak confirm lagi jantina awak
lagipun ummi rasa putih tu macam suci je
ssyweet jer.. nanti ye ummi belikan yang nampak gugurl.. okbai.....


assalamualaikum wbt....   ^_^

1st Anniversary

Bismillah..
Gembira..Senyum simpul... Sengih... Gelak...Sebak pun ada... hihi

********

"Selamat ulangtahun pernikahan sayang...", encik abang ucap sebelum kerja tadi.
opsss... terus bergenang air mata

T_T

hahha... kalau dah memang ratu air mata, memanglah tak boleh cover.. kuikui..
malu den...
hihi..

*****

Punyalah banyak misi gagal hari ni
kuikui.. nasib la labu..
sila cuba lagi i tahun2 akan datang ye, insyaallah.. ameen

******

MISI PERTAMA

~ BREAKFAST ala ssyweet2 gitu ~

disebabkan hari ni cuti, ligat la sikit ke dapur
kalau tak sediakan yang ringkas-ringkas je la
tak pun kadang2 tak buat sarapan pun kalau xde mood dan kederat
hihi

so, lepas siapkan sosej roll untuk bekalan kekanda
makanya merajinkanlah diri goreng bihun
(sedap pula bihun pagi ini.. lalaaa... naik lif tekan sendiri nampak!)

oh ye, lepas goreng bihun, mula la dapat idea,
nak decorate la bihun ni cumil2 gitu
ok!
goreng telur mata
dan nak tulis atasnya dengan sos

"hepi 1st anniversary"

sedang tekun nak menulis, tiba2 cik abang dah keluar bilik
masuk toilet pula..
uikk.. cecepat berlakon bawa mangkuk dan jug air ke depan 
dengan harapan beliau tak jengah la dapur
kuikui....
pastu sebab cik abang dah duduk tunggu hidangan
tangan dah nebes...
sempat tulis

"hepi 1st Ann.."

kwang kwang kwwang
belasah la... malu punya pasal... terus hidang sambil cakap
alaaa... tak pandai la tulis

lalallaaa  ~_~

misi pertama GAGAL
hihi....

********

MISI KEDUA

~ surprise PRESENT ~

ok.. hadiah ni memang lama juga la beli
sebabnya simpan dalam laci mekap yang memang encik abang tak akan buka
lalalla..
pandai sungguh

pastu, lepas subuh, balut baik punya dalam bilik
sorok2, macam penyangak la pula
hahahha...
kecut i tau.. lepas balut dengan wrapper lawa, kita balut pula dengan napkin tisu love2..
yang ini memang unsur penyamaran..
lepas tu masuk dalam brown paper bag

MOTIF?

hihi... selalu kalau bekalkan makanan memang isi macam tu
so, lepas siap sorok dalam bilik
dah siap bekal sosej roll tu, masukkan sekali la 'bekal' yang satu lagi

memang dah jadi rutin
siapkan bekal siap2 dalam beg kerja encik abang
^_^

punyalah takut kantoi.. doa banyak2..
then, siap2 nak p mandi sebab nak p klinik checkup bulanan
lepas siap mandi.. dengar ada orang tu
suara dari bilik komputer...

yey!! yey!!

dalam hati  -_-''  alaaaaaaaa.... kantoi lagi la ni
adessss. spoil la..

punyalah kanda happy dapat hadiah yang tak seberapa daripada adindanya
kuikui...
mengharap beliau buka kat opis
sebab malu la i.. hihi

so... overall.. misi kedua pun GAGAL
hahahha... apa la labu...


*******


Moral of the story, kanda selalu buat surprise yang surprise la sangat
dari zaman nak merisik la..
tunang la..
nikah la...

tapi... dindanya... FAIL!

oklah... redha je la ye...


*******


Anyway,

TERIMA KASIH ABANG
^_^

TERIMA KASIH sudi nikah dengan Ayang
TERIMA KASIH sudi layan Ayang
TERIMA KASIH sudi terima buruk baik Ayang
TERIMA KASIH sudi dengar Ayang cerita pokpek pokpek
TERIMA KASIH sudi urut Ayang yang selalu penat2
TERIMA KASIH sudi makan masakan Ayang bukannya sedap sangat pun
TERIMA KASIH sebab lagi suka makan kat rumah walaupun ikan goreng je yang bi minta Ayang masakkan.. ihihihi....
TERIMA KASIH sudi rawat dan layan ayang yang selalu sakit2

TERIMA KASIH untuk segalanya

SAAAAAAAAAAAYANG awak la Habibi....

Kite nak minta satu lagi boleh?
Nak jadi ketua bidadari untuk bi kat Syurga Allah nanti ye...
Ameen...


*****

tapi misi satu lagi ni syukurrrrrr.... BERJAYA




dah besar dah awak ye...
dah 782gram.. Alhamdulillah..

happy 1st anniversary to Ummi & Ayah ye  :)
jumpa nanti awal September insyaAllah
kalau awak nak keluar akhir Ogos pun boleh
tapi sila warning Ummi & Ayah awal2 ye..

hihihi  :)


Alhamdulillah 'ala kulli hal wa nikmah
Allahuakbar!

Monday, May 12, 2014

ALERGIK

Assalamualaikum wbt semuanya...
wah... lama bersawang ek?
alkisah, hari ini IM MC, so dapat la update blog di siang hari...

alergik?

aah... tak pernah muncul dalam sejarah hidup IM selama ini
hihi..
Allah.... sikit sangat ujian ni..
kisahnya begini..
sejak mengandung ni, rasanya graf antibodi merudum kot
kuikui..
relax la... bukan apa.. syukur sangat sepanjang tempoh kehamilan ini, IM diberikan nikmat kesihatan yang amat optimum gitu

ye la, ramai la teman-teman seangkatan
bertarung dengan morning sickness yang berpanjangan
hilang selera makan
muntah yang teruk
sakit itu dan ini
sampai turun berat badan pun ada
ada lagi yang tiba-tiba positif kencing manis la
dan macam-macam lagi

syukurrrrrrrrrr.. Allah kurniakan kesihatan yang baik pada diri ini
IM pula sejak jadi teacher tadika ni
dah la kena lompat, nyanyi, joget, jerit-jerit setiap hari
jadi, banyak juga tenaga yang diperlukan dan dikerahkan

mujur IM amalkan pengambilan supplement Shaklee 
hihi.. gitu!!! haruslah....
IM kan SID Shaklee
oh ye, siapa nak tanya macam-macam pasal Shaklee boleh whatsapp ye
0173733012
konsultasi PERCUMA je

oh ye, berbalik kepada isu alergik ni
aah, selama ni memang IM ada masalah sikit kalau kena gigit nyamuk memang la teruk juga
kaki ni dah rope apa entah
redha je suami.. hihi.. opssss....

gini, IM baru tahu ada satu spesis semut ni (ia agak besar sedikit)
warna macam merah hitam gitu
bukan semut api ye, tapi besar sikit
orang panggil SEMUT SELANGOR (kata oranglah kan)

sebenar-benarnya, awal2 kehamilan hari tu memang dah kena gigit dah
dan bisanye memang tak hilang gitu la
still kat kaki tu ada rasa2 lagi
tapi tak apalah kan
bukan sakit sangat pun (Anyway, masa kena gigit tu bengkak sampai nak tahiyyat dalam solat pun tak boleh..huhu)


semalam, tengah sedap-sedap baring dalam bilik mbah (nenek suami kite) tiba2 rasa ada mende merayap dalam seluar
euw! fobia ok!
zupp!!!
laju  tangan ni dapat kesan objek! nah kau! SEMUT SELANGOR!
Adeh! hang ni memang dendam kesumat apa dengan diriku?
heheehee...
siap lepas tangkap tu cakap dulu dengan semut tu, "apalah dosaku dengan dirimu semut?".

ceh! dah macam drama ek? tapi itulah yang mampu dibutirkan bila berjaya tangkap semut tu
actually, memang semut sempat gigit kat peha
lepas beberapa minit, IM rasa aneh sangattttttttt
gatal!

SANGAT! AMAT! INFINITI KEGATALAN!!!!!

Meremang satu badan
paling teruk, kaki yang pernah kena gigit awal2 kehamilan dulu
bengkak semula
kali ini lagi teruk (masa tengah taip entry ni meremang balik bulu roma ingat kejadian semalam)

kaki bekas kena gigit tu bengkak
siap ada bintat2 macam kena gigitan banyakkkkkkkkk
tengok kaki sebelah betis pun penuh bintat2
lepas tu lengan, naik ke bahu, badan, belakang badan, last sekali telinga
kepala pun naik gatal
muka jadi panas
pastu batuk tiba-tiba

Allah! risau sangat
dalam panik-panik berfikir, baby ok ke ni?
Allah jaga baby ummi baik-baik..
dalam sebak-sebak sambil ligat menggaru
gerakkan suami..

"bi...tengok ni, gatal".. suami pula mamai-mamai..
"pergilah manddi dulu, hilangkan gatal"
tak puas hati sebab tu je responnya, terus tunjuk kaki yang bengkak
baru suami bangun
mesti dia terkejut  -_-  terus nangis sebab tak tahan gatal amat!

"bi, tengok ni, kat kaki, tangan,badan pun ada..hukhuk"  T_T
"minum air asam jawa ye..." lembut dan tenang je pujukannya
lagi la IM sebak..
lemah je IM angguk (sebab tak suka kot minum tu)

beberapa minit kemudian suami bawa segelas air asam jawa
"minum, selawat dulu"
dalam keterpaksaan minum la juga  -_-  wekk!! tak sedap pon! (sempat lagi)
"dah.. pergi mandi, bagi hilang bisa sikit, nanti tak ok, minum air serai pula ye..."
urgh!!!  air serai la pula (by the way, air asam jawa n air serai plus air halia semua ni anti oksidan yang baik, memang KEGEMARAN suami IM, tapi bagi IM no! no! no! .. tak berkenan la..)

lepas mandi, suami bawa segelas air serai pula
IM solat pun terpaksa duduk
rasanya ini kali kedua selepas kena denggi time study dulu
rasa tak best sangat solat gaya ini
tapi apakan daya, tak larat, nak pitam, solat pun pejam mata

lepas solat, tunggu suami bersiap nak ke klinik..
batuk-batuk
terus muntah dalam bilik
tapi sempat tarik towel siapa entah, nasib la, den tak tahan sangat dadh
apa kisah ye dak?

lepas minum air serai, encik suami suruh siap-siap nak ke klinik
on the way ke klinik memang pening-pening macam nak pitam
suami park betul-betul depan klinik
IM kata nak muntah, sempat lagi cari plastik, tapi x jumpa, capai kain batik kat seat belakang
terus muntah! muntah! dan muntah!
kelangkabut suami...
amek air botol..

jadinya, penuh satu kain batik tu muntah!
hahhaaa..
lepas muntah, ligat mata mencari.. tu dia! ada tong sampah depan klinik
"bi, buangkan la kain batik ni.."  huhu.. tu kain batik kesukaan kita
tapi apakan daya, penuh satu kain, berat kot!
huhu..
(malam2. fikir. kang orang ingat bungkusan apa la dalam kain batik ni, jangan buka udah. kompem pengsan! haha)

masuk klinik. daftar. duduk kejap.
"bi.. ayang nak muntah lagi.."
dipapahnye la saya ke toilet
hehe.. biaq pi la semua mata memandang
tak larat sangat dah ni
dalam toilet muntah lagi, lagi dan lagi

lepas jumpa doktor checkup
doktor tekan2 dan check baby
doktor bilang OK
alhamdulillah syukur...
cuma kena elakkan ikan bilis, telur, seafoodd dan seangkatan dengannya untuk 1-2 hari ini

lega la sikit  ^^ syukur
dalam kereta. telan ubat. terus lalok. badan dah lemah. sebab muntah banyak sangat kottttt

Alhamdulillah, yang penting malam tadi, pagi ni baby ligat beraksi dalam ni
syukur..


ni la SEMUT SELANGOR


Selamat Hari Hari Hari Ibu semua  
^_^


terima kasih sudi baca bebelan IM yang panjang berjela.. hehhe... sayaaaaaaaaaaaang korang  :)