Monday, May 12, 2014

ALERGIK

Assalamualaikum wbt semuanya...
wah... lama bersawang ek?
alkisah, hari ini IM MC, so dapat la update blog di siang hari...

alergik?

aah... tak pernah muncul dalam sejarah hidup IM selama ini
hihi..
Allah.... sikit sangat ujian ni..
kisahnya begini..
sejak mengandung ni, rasanya graf antibodi merudum kot
kuikui..
relax la... bukan apa.. syukur sangat sepanjang tempoh kehamilan ini, IM diberikan nikmat kesihatan yang amat optimum gitu

ye la, ramai la teman-teman seangkatan
bertarung dengan morning sickness yang berpanjangan
hilang selera makan
muntah yang teruk
sakit itu dan ini
sampai turun berat badan pun ada
ada lagi yang tiba-tiba positif kencing manis la
dan macam-macam lagi

syukurrrrrrrrrr.. Allah kurniakan kesihatan yang baik pada diri ini
IM pula sejak jadi teacher tadika ni
dah la kena lompat, nyanyi, joget, jerit-jerit setiap hari
jadi, banyak juga tenaga yang diperlukan dan dikerahkan

mujur IM amalkan pengambilan supplement Shaklee 
hihi.. gitu!!! haruslah....
IM kan SID Shaklee
oh ye, siapa nak tanya macam-macam pasal Shaklee boleh whatsapp ye
0173733012
konsultasi PERCUMA je

oh ye, berbalik kepada isu alergik ni
aah, selama ni memang IM ada masalah sikit kalau kena gigit nyamuk memang la teruk juga
kaki ni dah rope apa entah
redha je suami.. hihi.. opssss....

gini, IM baru tahu ada satu spesis semut ni (ia agak besar sedikit)
warna macam merah hitam gitu
bukan semut api ye, tapi besar sikit
orang panggil SEMUT SELANGOR (kata oranglah kan)

sebenar-benarnya, awal2 kehamilan hari tu memang dah kena gigit dah
dan bisanye memang tak hilang gitu la
still kat kaki tu ada rasa2 lagi
tapi tak apalah kan
bukan sakit sangat pun (Anyway, masa kena gigit tu bengkak sampai nak tahiyyat dalam solat pun tak boleh..huhu)


semalam, tengah sedap-sedap baring dalam bilik mbah (nenek suami kite) tiba2 rasa ada mende merayap dalam seluar
euw! fobia ok!
zupp!!!
laju  tangan ni dapat kesan objek! nah kau! SEMUT SELANGOR!
Adeh! hang ni memang dendam kesumat apa dengan diriku?
heheehee...
siap lepas tangkap tu cakap dulu dengan semut tu, "apalah dosaku dengan dirimu semut?".

ceh! dah macam drama ek? tapi itulah yang mampu dibutirkan bila berjaya tangkap semut tu
actually, memang semut sempat gigit kat peha
lepas beberapa minit, IM rasa aneh sangattttttttt
gatal!

SANGAT! AMAT! INFINITI KEGATALAN!!!!!

Meremang satu badan
paling teruk, kaki yang pernah kena gigit awal2 kehamilan dulu
bengkak semula
kali ini lagi teruk (masa tengah taip entry ni meremang balik bulu roma ingat kejadian semalam)

kaki bekas kena gigit tu bengkak
siap ada bintat2 macam kena gigitan banyakkkkkkkkk
tengok kaki sebelah betis pun penuh bintat2
lepas tu lengan, naik ke bahu, badan, belakang badan, last sekali telinga
kepala pun naik gatal
muka jadi panas
pastu batuk tiba-tiba

Allah! risau sangat
dalam panik-panik berfikir, baby ok ke ni?
Allah jaga baby ummi baik-baik..
dalam sebak-sebak sambil ligat menggaru
gerakkan suami..

"bi...tengok ni, gatal".. suami pula mamai-mamai..
"pergilah manddi dulu, hilangkan gatal"
tak puas hati sebab tu je responnya, terus tunjuk kaki yang bengkak
baru suami bangun
mesti dia terkejut  -_-  terus nangis sebab tak tahan gatal amat!

"bi, tengok ni, kat kaki, tangan,badan pun ada..hukhuk"  T_T
"minum air asam jawa ye..." lembut dan tenang je pujukannya
lagi la IM sebak..
lemah je IM angguk (sebab tak suka kot minum tu)

beberapa minit kemudian suami bawa segelas air asam jawa
"minum, selawat dulu"
dalam keterpaksaan minum la juga  -_-  wekk!! tak sedap pon! (sempat lagi)
"dah.. pergi mandi, bagi hilang bisa sikit, nanti tak ok, minum air serai pula ye..."
urgh!!!  air serai la pula (by the way, air asam jawa n air serai plus air halia semua ni anti oksidan yang baik, memang KEGEMARAN suami IM, tapi bagi IM no! no! no! .. tak berkenan la..)

lepas mandi, suami bawa segelas air serai pula
IM solat pun terpaksa duduk
rasanya ini kali kedua selepas kena denggi time study dulu
rasa tak best sangat solat gaya ini
tapi apakan daya, tak larat, nak pitam, solat pun pejam mata

lepas solat, tunggu suami bersiap nak ke klinik..
batuk-batuk
terus muntah dalam bilik
tapi sempat tarik towel siapa entah, nasib la, den tak tahan sangat dadh
apa kisah ye dak?

lepas minum air serai, encik suami suruh siap-siap nak ke klinik
on the way ke klinik memang pening-pening macam nak pitam
suami park betul-betul depan klinik
IM kata nak muntah, sempat lagi cari plastik, tapi x jumpa, capai kain batik kat seat belakang
terus muntah! muntah! dan muntah!
kelangkabut suami...
amek air botol..

jadinya, penuh satu kain batik tu muntah!
hahhaaa..
lepas muntah, ligat mata mencari.. tu dia! ada tong sampah depan klinik
"bi, buangkan la kain batik ni.."  huhu.. tu kain batik kesukaan kita
tapi apakan daya, penuh satu kain, berat kot!
huhu..
(malam2. fikir. kang orang ingat bungkusan apa la dalam kain batik ni, jangan buka udah. kompem pengsan! haha)

masuk klinik. daftar. duduk kejap.
"bi.. ayang nak muntah lagi.."
dipapahnye la saya ke toilet
hehe.. biaq pi la semua mata memandang
tak larat sangat dah ni
dalam toilet muntah lagi, lagi dan lagi

lepas jumpa doktor checkup
doktor tekan2 dan check baby
doktor bilang OK
alhamdulillah syukur...
cuma kena elakkan ikan bilis, telur, seafoodd dan seangkatan dengannya untuk 1-2 hari ini

lega la sikit  ^^ syukur
dalam kereta. telan ubat. terus lalok. badan dah lemah. sebab muntah banyak sangat kottttt

Alhamdulillah, yang penting malam tadi, pagi ni baby ligat beraksi dalam ni
syukur..


ni la SEMUT SELANGOR


Selamat Hari Hari Hari Ibu semua  
^_^


terima kasih sudi baca bebelan IM yang panjang berjela.. hehhe... sayaaaaaaaaaaaang korang  :)