Posts

Showing posts from March, 2013

PERANCANGAN MASA HADAPAN

Bismillah... Lafaz mulia untuk Yang Maha Mulia Alhamdulillah... segala pujian ke atas Yang Maha Memiliki segala yang ada di langit dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya
Rasa lega sedikit bebanan di hati ini syukur.... Allah itu Maha Tahu
************************************************* Setiap sesuatu terjadi pasti ada hikmah yang melangit luasnya
Manusia, harusnya buka mata dan mata hatinya
Tapi.... lumrah juga manusia itu nampak kepincangan yang belum lagi terbukti segalanya Allahu Robbi Ya Robbul Izzati
****************************** Melewati hari-hari yang bersisa di sini kadang terasa seperti ingin saja pergi, tanpa perlu menghitung hari ini hingga ke hari hadapannya
Namun, yang namanya hidup itu haruslah berjuang berjuang menghirup nafas yang dipinjam berjuang menjadi pejuang dunia untuk akhiratnya berjuang untuk beroleh redha Allah, walau kadangnya tak sempurna pada mata manusia dan kadang kecewa menjelma seperti selalunya
Allahu Allah selesai satu fasa fasa yang menggugah juga Iman dalam j…

AKU ADA KERNA KAU ADA

Image
Assalaamualaikum wbt, hi semua ^_^ hopefully semua sihat-sihat belaka
Alhamdulillah 'ala kulli nikmatillah syukur kata-kata yang cukup indah
lafaz syukur yang terungkap dari setiap tutur kata gerak perbuatan serta rasa lapang hati haruslah seiring gitu!
Allahu Allah bila berbicara tentang hati ni, terrrrrrlalu sukar untuk diungkap kadang-kadang bila dah susun ayat yang indah-indah bila tangan di keyboard pink ni, haruslah jadi indah bahasanya tapi... tidak! kecelaruan minda pasti terjadi serious!
ayat-ayat yang IM sampaikan kadang-kadang tu x berjaya juga sampaikan ayat-ayat hati IM oh, itukan bahasa hati eloklah tertutup rapi terpatri di hati terkunci sepi gitu ^_^
Oh ye, IM dah start merapu entry kali ini IM cuma nak share info ini InsyaAllah bawa manfaat untuk semua InsyaAllah
ini adalah hasil penjelajahan IM pada hari yang mulia ini credit to kakak ini -> TERIMA KASIH KAK ^_^ IM baru start follow kakak ni
Jom... selamat beramal semua ^_^


How To Be a Successful Muslim Wife

Some tips I compiled from various sou…

SENJATA

Assalamualaikum wbt, hi semua ^_^
moga sentiasa dalam redha dan kasihMu Ya Raheem Im mengharapkan kalian semua mendoakan agar IM diberikan kemudahan dalam pelbagai lapangan, insyaAllah

Jom doa sama-sama IM ^_^


DOA MEMOHON KEMUDAHAN

اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ  سَهْلاً
“Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa”
"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Engkau buat mudah. Dan engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), jika Engkau kehendaki pasti akan menjadi mudah"




DOA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN


رَبَّنَا ءَاتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
Robbanaa aatinaa minladunka rohmataw wahayya lanaa min amrinaa rosyada
“Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)”. (Q.S. Al-kahfi : 10)

MAKANAN

Assalamualaikum wbt semua  ^_^
harapnya semua sihat-sihat ye InsyaAllah, moga dipermudahkan semua urusan kalian
wargh!!! eh, sorry  ^_^
hari ini hari malas sedunia apasal pula IM ni
punya la malas nak gerak, so hari ini pagi tadi sarapan roti tuna dan nescafe tengahari ni pula makan roti tuna (lagi??) tapi air Horlick Susu
ahahha.. ^_^ makan la labu! asal boeh makan kan rezeki kurniaan Allah



Tinta IM : Misi pelbagai petang dan malam ini. Banyak sungguh misi, kalah agen 007  ~_~

DIY - HB

Image
Assalamualaikum wbt semua,
Bangkit pagi terus bersolat, Harapnya semua sihat.
Pagi-pagi makan keria, Didoakan semoga sentiasa ceria.
Wah! IM pantun gitu.. hihi.. saja cari mood  ^_^ baiklah, kali ini IM ada sedikit perkongsian IM akan cuba sehabis baik, InsyaAllah (poyo!)
InsyaAllah IM akan prepare sendiri HB untuk 3 majlis IM niat di hati nak juga fresh flower, tapi bila fikir semula lepas majlis nak buang sayang
macam HB masa bertunang, IM gantung lagi ada tercongok dalam bilik sayang sangat nak buang so, cuba imaginekan ce cuba imaginekan bersama IM bayangkanlah kalau 3 majlis, ada 3 HB InsyaAllah IM boleh buka kedai potpouri tak gitu ^_^ hihihi
jadi, untuk menyelamatkan keadaan IM buatlah misi penjelajahan merata Malaysia dan dunia blog dan laman sesawang Alhamdulillah Allah memudahkan kerja IM
so, IM dapat idea 3 jenis HB yang berbeza, dan yang pastinya IM suka!
v v v v v v v v v

1) HB Felt Original Pattern

2) HB Felt Camelia Pattern

3) HB Fabric Flower


InsyaAllah, doakan misi IM berjaya, dah berjaya nanti IM kong…

MISI DIY B2B

Image
Bismillah... Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani Segala pujian selayaknya hanya padaNya Allahu Allah Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyatina Qurratu 'Ayun Waj'alna Lil MUttaqina Imama Ameen Ya Rabbana
^_^
Assalamualaikum semua harap semua sihat dan bahagia serta ceria selalu InsyaAllah
Semalam, alkisahnya ingatkan nak jalankan misi meredah bermacam-macam tempat nak mencari barang keperluan NAMUN, kita merancang, tapi perancangan Allah itukan lebih mendahului kita dan, hikmahnya jelas nyata dan terang Izhar Halqi la hukumnya ^_^
Semalam sesi cetusan idea Allahuakbar! banyak sungguh idea meruap-ruap keluar Alhamdulillah
jadinya hari ini akan laksanakan misi tertunggak, insyaAlla bersama bonda tercinta
misi apakah? misi mencari bahan mentah untuk
v v v v v v v v
1) Bunga Pahar 2) Corsage/Rozek Skuad Penanggah 3) Bunga Tangan (3 sesi) 4) Hiasan (5 lokasi)
ha.. gitu!!!
doakan ye semua robbi yassir wala tu'assir ya robbana





Tinta IM : tahu dah, kalau orang lain mesti dah siap kan preparatio…

SERIOUS?

Image
Assalamualaikum wbt,
hi semua, hujung minggu ni insyaAllah IM nak lepak je la kat rumah serious ni? macam tak percaya je  ^_^
hihi.. ye la, bagi kaki jalan macam IM ni  kalau ikutkan jadual memang ada juga majlis yang perlu dihadiri tapi, IM dah kena sound dah dengan bonda tercinta kena sound baik punya
"Amboi, kenduri kawin pergi, kenduri cukur jambul pun pergi, kenduri tunang pun nak pergi juga?"
ha... tu dia la! kalau ikutkan, tak sampai hati nak tolak jemputan kawan-kawan tersayang gitu!!
tapi betullah niat ibu tersayang yang sentiasa mengingatkan anakandanya yang relax dan blur je IM serious tak perasan bila semak semula


what????? serious!!!

 meh kita nyanyi sikit la
"Percayalah....(nada lagu Tok Ti)"

As a result, weekend ni baru la menggelabah (actually not really la) IM terlalu maintain relax sampai orang sekeliling yang gelabah IM bukan apa, senarai semak memang dah ready so, any time boleh la mulakan misi
InsyaAllah, benda baik Allah akan mudahkanlah jalannya tak gitu!  ni mesti k…

KASIHAN PENGANTIN

Assalaamualaikum wbt, 
Allahu Allah, setiap kali tiba musim perkahwinan, pasti akan terdetik je rasa tak puas hati saya ni.  Yup! Seriously!  Saya memang sangat cerewet bab ini.  Memang!  Sangat pelik bila bab mekap andaman ni. Bukan apa, PELIK!! Bila client cakap, TAK NAK CUKUR!  Oh pleaselah! Jangan la bertindak kejam... Cukur juga tapi sambil cakap, oh akak kuat kemaskan aja ni!  Oh please! Jangan nak over! Kesian tau, bila bagitau tapi tak ikut kata.
So, ladies! Better uolz cari je kaum kerabat n sahabat handai yang fahami kalian.  Lagi best kalau dapat sentuhan sendiri. Untunglah!! 
Maafkan IM membebel penuh emosi Bukan apa, IM dah tahu dah, ramai makeup artist yang ada kesedaran Islami dalam sentuhan ajaib mereka, mereka tahu ada tips untuk mengemaskan kening dan wajah bakal ratu sehari TANPA BERCUKUR! So, for me, kalau mak andam, kakak andam yang moden zaman kini kata dengan penuh semangat, KENE CUKUR KENING atau apa-apa sahaja untuk naikkan seri wajah pengantin... SAY NO!!! Hukum Allah dan pandanga…

TAUBAT

Image
Asas bagi ikhtiar MEMBETULKAN KESILAPAN diri, keluarga dan sesiapa pun di sekeliling kita adalah TAUBAT!
iye... Taubat! begitulah..
bila mana diri kita berbuat khilaf cepat-cepat bertaubat, Istighfar!
bila anak-anak berbuat silap selain kita pandang salah dan silap mereka jangan lupa, KEKHILAFAN itu mungkin juga berpunca daripada kita betullah, anak-anak kan salah satu ujian dunia buat ibu ayah
Jelas dalam surah Al Anfal;


Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar. (Al-Anfaal 8:28)

Allahuakbar!!! hebat... semua terangkum rapi dalam Kitab Suci Mu Ya Allah ^_^

Tinta IM : Bila dengar IKIM.fm makin banyak belajar, semakin banyak dapat ilmu, semakin banyak rupanya benda tak tahu.. kan kan....  Terus belajar ye semua!

SAHABAT

Image
Assalamualaikum wbt, hi semua ^_^ wah.. semalam emosi lain macam je tapi lepas curahan dengan my best best best kawan hingga Jannah, Husna rasa lega sangat
wah! kan Allah itu Maha Adil, Dia tahu hati kita Dia tahu yang kita perlukan siapa dalam hidup kita Maka diutuskan hambaNya disekeliling kita Allahu Allah! sayang sangat sangat kat kawan-kawan
bila cerita tentang kawan-kawan memang tak akan habis sampai bila-bila Allahu Allah!
oh ye! kawan yang sorang ni dah selamat bernikah akhir tahun lepas lepas beliau bernikah rasa sangat sangat sangat sangat sangat sepi la gitu!
ye la, bukan apa, selalu kacau je dia bila rasa nak kacau tak gitu! tapi la ni, HARUSLAH TIDAK! so, as a result, I'm just waiting for her.. tunggu dia s.m.s dulu, tunggu dia Whatsapp dulu, tunggu dia PM FB dulu tunggu dan tunggu hihihi
tapi, inilah yang buat kita rasa sangat syweetnye ukhwah filllah Allahu Allah! Alhamdulillah.. dialah sahabat dunia akhirat sampai bila-bila siap buat akujanji malam tadi
IM : Nanti bila kita ada anak, nak jadika…

KARYA IM : AKHIRNYA

Image
tutur kekesalan payah pedih terluka semuanya sebati
payah mengharung pedih menyengat benak terluka parah perlukah daku akan sebuah pelarian?
pencarian yang tak pernah dan tak akan berkesudahan ku tepis segala duka melantun pula sengsara makin menjauh makin pula ligat ia datang menerpa
air mata sudah tiada ku pendam lara selagi terdaya hingga akhirnya


SAYANG ^_^

Image
Tinta IM : Oh.. banyak rupanya khazanahku, tapi yang guna seciput je.. memang lama dah tidak membeli, sebab tahu, yang gunanya sikit je.. sebab MALAS! haha

SHOPPING TIME ^_^

Image
Assalamualaikum wbt, oh my dear ^_^
minggu ni sangat-sangatlah busy (konon!!!!) Segmen Give Away IM tak mula pun lagi wah! teruk betul la IM ni kan kan
ok la... maaf ye dah agak lapang nanti IM akan cuba sehabis baik untuk post entry bagi segmen Give Away tersebut
so, hari ini, IM nak bagi anda semua cuci-cuci mata dulu ini semua koleksi barang dagangan dan hasil tangan IM sendiri hasil keras tangan gitu
so, siapa yang berminat roger IM iye jangan malu jangan segan ^_^

TUDUNG AKEL BIDANG 60' ( 2 TON WARNA / 3 TON WARNA) RM25.00 Sehelai





JAHITAN LACE DAN BEADS RM60.00 Sepasang Baju (Kos Barang Tidak Termasuk)






PRODUK SNE
SNE KAPSUL / BEUTSKIN ESSANCE / EXCEL TEA / SEABUCK





COCOLICIOUS BY M2MV (COOKIES DAN COKELAT HALAL DAN ENAK)






BUNGA FELT / BUNGA KAIN SESUAI UNTUK BUNGA TANGAN / BROOCH / HIASAN / BUNGA TELUR




TOLONG!!!

Hj : Isma... awak free? Me : ha kenapa haji?
Hj : emm, nak minta tolong Me : iye...
Hj : Nak minta tolong makan ni (sambil tunjuk kari daging dan sebuku roti)



Tinta IM : Oh sabar je la Hj ni... ada je dia ni  ^_^

SEMINAR BAITUL MUSLIM 2.0 - EDISI 2

Image
Assalamualaikum wbt, seperti yang IM janjikan dalam beberapa entry terdahulu,
nah!  untuk edisi 2 ini, IM akan kongsikan sedikit ye InsyaAllah moga berfaedah buat kalian dan juga buat diri ini Ilmu baik dan bermanfaat eloklah disebarkan tak gitu  ^_^




SLOT 1 :  Cari Jodoh; Langkah 1,2,3...      >Ustaz Pahrol Md Juoi<

-terdapat 4 perkara yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t buat kita sejak kita di alam rahim ibu lagi;

     i) rezeki
    ii) ajal    iii) umur    iv) JODOH (eh? terbesar pula)    (^_^)


- rezeki itu perlu DICARI; WAJIB usaha & WAJIB tawakkal Usaha daripada Manusia (TADBIR)   -->   Hasil daripada Allah (TAQDIR)
 - rezeki = jodoh ??  a) Perlu kepada usaha, namun perlu redha ketentuanNya b) Rezeki yang dicari itu BAIK, namun rezeki yang ditemui (anugerah Ilahi) itu adalah LEBIH BAIK.
- rezeki yang Allah berikan kepada manusia adalah SELARAS DENGAN TANGGUNGJAWAB yang perlu dilaksanakan oleh manusia itu sendiri
- secara fitrahnya, manusia ada 2 TANGGUNGJAWAB utama; a) HAMBA ALLAH (Abdu…

SHORT NOTE

Assalamualaikum wbt,
Aduhai maafkan IM, masih tidak berkesempatan nak post entry tentang Give Away IM.
Weekend ni akan menghadiri walimatul urus kakak tersayang di Pahang, makanya  masih tidak diberi kesempatan InsyaAllah, IM akan buat juga nanti

Salam Maghrib semua! maafkan IM ye
T_T