Thursday, March 28, 2013

PERANCANGAN MASA HADAPAN

Bismillah... Lafaz mulia untuk Yang Maha Mulia
Alhamdulillah... segala pujian ke atas Yang Maha Memiliki segala yang ada di langit dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya

Rasa lega sedikit bebanan di hati ini
syukur.... Allah itu Maha Tahu

*************************************************
Setiap sesuatu terjadi pasti ada hikmah yang melangit luasnya

Manusia, harusnya buka mata dan mata hatinya

Tapi.... lumrah juga manusia itu
nampak kepincangan yang belum lagi terbukti segalanya
Allahu Robbi
Ya Robbul Izzati

******************************
Melewati hari-hari yang bersisa di sini
kadang terasa seperti ingin saja pergi, tanpa perlu menghitung hari ini
hingga ke hari hadapannya

Namun, yang namanya hidup itu
haruslah berjuang
berjuang menghirup nafas yang dipinjam
berjuang menjadi pejuang dunia untuk akhiratnya
berjuang untuk beroleh redha Allah, walau kadangnya tak sempurna pada mata manusia
dan kadang kecewa menjelma seperti selalunya

Allahu Allah
selesai satu fasa
fasa yang menggugah juga Iman dalam jiwa
dan seperti hari-hari biasa
hati ini, jiwa ini terkalah juga

Mutiara gugur tak berjaya diseka
hanya kerana rasa terbeban walau warasnya bebanan bukan sehebat mana
tak setara bebanan pejuang jihad di jalanNya
sekadar di hujung atau mungkin juga tak terlihat di mata mereka

Tapikan.... Allah itu menduga seiring dengan Iman dan kuatnya kita
bukan kerana apa, Dia sayang kita

********************************************
Wallahi... tarikh keramat ini akan menjadi suatu memori
terfikir juga, memori spesis apakah ini
ya!
memori yang bercampur segalanya
ada pahit, asin dan manis jua payaunya
teradun dan pastinya jalan ini juga yang telah ku pilih
pasti!

InsyaAllah.. ada Allah bersamaku
ada mereka yang ku sayang bersamaku
dan ada juga yang sayangkanku bersamaku insyaAllah (harapnya ada la kan.. hihi.. wallahi adakah)



28/03/2013 - IM submit resign letter ke HR tanpa maklumkan pada teman2 seperjuangan. Bulat tekadnya! Yakin Allah ada bersama. Dan mungkin juga ada rencana yang leeeeeeebih baik di sana nanti. Dan yang pasti air mata ini gugur lagi dan lagi... Ini baru melepasi satu fasa. Belum lagi menghadap pengurusan jabatan sendiri. Kuat wahai IM! Kuat!





Tinta IM  : Mohon doa semua demi kelancaran segala urusan IM insyaAllah.. Ameen....   ^_^


Friday, March 22, 2013

AKU ADA KERNA KAU ADA

Assalaamualaikum wbt,
hi semua ^_^
hopefully semua sihat-sihat belaka

Alhamdulillah 'ala kulli nikmatillah
syukur
kata-kata yang cukup indah

lafaz syukur yang terungkap dari setiap tutur kata
gerak perbuatan
serta rasa lapang hati
haruslah seiring
gitu!

Allahu Allah
bila berbicara tentang hati ni, terrrrrrlalu sukar untuk diungkap
kadang-kadang bila dah susun ayat yang indah-indah
bila tangan di keyboard pink ni, haruslah jadi indah bahasanya
tapi...
tidak!
kecelaruan minda pasti terjadi
serious!

ayat-ayat yang IM sampaikan kadang-kadang tu x berjaya juga sampaikan ayat-ayat hati IM
oh, itukan bahasa hati
eloklah tertutup rapi
terpatri di hati
terkunci sepi
gitu
^_^

Oh ye, IM dah start merapu
entry kali ini IM cuma nak share info ini
InsyaAllah bawa manfaat untuk semua
InsyaAllah

ini adalah hasil penjelajahan IM pada hari yang mulia ini
credit to kakak ini -> TERIMA KASIH KAK ^_^
IM baru start follow kakak ni

Jom... selamat beramal semua
^_^



How To Be a Successful Muslim Wife

Some tips I compiled from various sources, I thought I'd share this with all you wives/wives-to-be out there.





Make Dua to Allah to make your marriage and relationship successful.
All good things are from Allah. Never forget to ask Allah ta’ala for the blessing of having a successful marriage that begins in this Dunya and continues on - by the Mercy of Allah ta’ala - into Jannah. Always ask Allah for forgiveness and blessings on your marriage.

Listen and obey, he is your key to Jannah.
Obeying your husband is Fardhu Ain! Your husband is the Ameer (commander, ruler) of the household. Give him that right and respect. Be the best wife you can be. Being a good Muslim wife is in many ways similar to being a good wife in other religions. Sure it has its own special features and requirements, just like any other religion. However, there are common basic methods and guidelines for being a good wife in general. Follow them. Always seek to please your husband, for he is your key to Jannah. Rasul Allah - sal Allahu alayhi wa sallam - taught us that any women who dies in a state where her husband is pleased with her, shall enter Jannah.

An argument is a fire in the house.
Extinguish it with a simple ‘I’m sorry’ even if it is not your fault. When you fight back, you are only adding wood to the fire. Watch how sweetly an argument will end when you just say sincerely, “Look, I’m sorry. Let’s get back to being best friends.” Pick your battles. Nagging and nitpicking can destroy a relationship. As long as the dishes are clean and unbroken, for instance, don't nag about how to load the dishwasher "the right way". Let him do things his own way. Don't sweat the small stuff. Focus on what is important.

Thank your husband constantly for the nice things he does.
Then thank him again. This is one of the most important techniques, as the opposite is a characteristic of the women of hellfire.

Joke and play games with your husband.
A mans secret: they seek women who are light-hearted and have a sense of humor. As Rasul Allah - sal Allahu alayhi wa sallam - told Jabir to marry someone who would make him laugh and he would make her laugh.

Be confident about yourself!
Be secure in yourself. Putting yourself down in front of him is another way of insulting his taste in women. If he is with you, it's because he wants to be. He will find you sexy even if you don't feel like it, if you act the part. Remember that attitude and willingness are large parts of being sexy. Poor self-esteem and a "void" in your life is terrible for marriage. Make sure you still have a fun and interesting life. If your husband left tomorrow, would you still have girlfriends you see at least once a month, hobby clubs you go to, sports you play? If not, your husband will always be working to fill a void he can't, and will feel inadequate and unhappy.

Understand and respect your husband's rights.
Study authentic hadith and make sure that you understand your obligations as a wife as well as understand your rights. In Islam, a good wife is expected to be honest, sincere and congnizant of her husband's needs. At the same time her husband must respect her, fulfill her needs and even help her in household chores. 

When your husband comes home, greet him with a wonderful greeting.
Imagine your husband coming home to a clean house, an exquisitely dressed wife, a dinner prepared with care, children clean and sweet smelling, a clean bedroom - what would this do to his love for you? Now imagine what the opposite does to him.

Use your ‘beauty’ to win the heart of your husband.
All women have the ornaments that Allah blessed them with. Use the beauty Allah - Azza wa Jal - has bestowed you with to win the heart of your husband.

Express, don't accuse.
Except in the rare event that your husband happens to be psychic, don't expect mind-reading powers. If you want something, ask. If something is wrong, say so. Don't drop hints or figure he'll "come around". Communicate calmly, clearly and directly. Relationships work best when each partner calmly express their current emotion without harping on what he has done. Frequently, a "I feel attacked" or "I feel sad" is all it takes for him to step back and ask, "Why?" Then simply say, "When you slammed the door, I felt ignored." Let "I feel" be your guide.

Don't expect the moon.
He needs to keep trying, you need to keep trying, but neither of you is perfect. Unmet expectations tend to frustrate everyone. However, if you both keep working on your marriage, you will always be covered, even when one of you comes up a little short. If your expectations are truly too high or unrealistic, then set standards that are obtainable. For example, it is unfair to expect to be lavished with possessions and have the love of your life home for every meal. Should you want more together time, be prepared to have that desire fulfilled at some expense. Accept him. Only by accepting him as he is, do you have such deep respect and gratitude for him that you would never want him to change in any way for you. He has so much to offer you if only you give him the space to be himself. He is a growing individual, just like you are. Help him grow in the direction that he chooses, and give him the chance to help you.


Tinta IM : IM mungkin sosok tubuh yang arif dalam isu seperti ini. Tapi yang pasti, InsyaAllah IM akan terus cuba berusaha untuk menjadi yang terbaik di mata (dan hati) DIA, 'dia' dan semua InsyaAllah. So, sharing this kind of information akan buat IM rasa puas hati, sebab selagi mana ilmu yang baik itu diamalkan daripada hasil sebaran kita, insyaAllah rewardnya akan berterusan kembali kepada kita. x gitu? sama juga kalau kita ajar dan sebarkan amalan buruk, selagi mana pengamal itu mengamalkan jalan keburukan itu, kita pun sama-sama la dapat 'saham'nya... kan kan

Wallahu'alam... (tak sampai 2 bulan je lagi....)

Wednesday, March 20, 2013

SENJATA


Assalamualaikum wbt,
hi semua ^_^

moga sentiasa dalam redha dan kasihMu Ya Raheem
Im mengharapkan kalian semua mendoakan agar IM diberikan kemudahan dalam pelbagai lapangan, insyaAllah


Jom doa sama-sama IM
^_^



DOA MEMOHON KEMUDAHAN


اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ 
سَهْلاً

“Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa”

"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Engkau buat mudah. Dan engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), jika Engkau kehendaki pasti akan menjadi mudah"





DOA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN



رَبَّنَا ءَاتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Robbanaa aatinaa minladunka rohmataw wahayya lanaa min amrinaa rosyada

“Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)”. (Q.S. Al-kahfi : 10)

Tuesday, March 19, 2013

MAKANAN

Assalamualaikum wbt semua  ^_^

harapnya semua sihat-sihat ye
InsyaAllah, moga dipermudahkan semua urusan kalian

wargh!!!
eh, sorry  ^_^

hari ini hari malas sedunia
apasal pula IM ni

punya la malas nak gerak, so hari ini
pagi tadi sarapan roti tuna dan nescafe
tengahari ni pula makan roti tuna (lagi??) tapi air Horlick Susu

ahahha.. ^_^
makan la labu!
asal boeh makan kan
rezeki kurniaan Allah




Tinta IM : Misi pelbagai petang dan malam ini. Banyak sungguh misi, kalah agen 007  ~_~

Sunday, March 17, 2013

DIY - HB

Assalamualaikum wbt semua,

Bangkit pagi terus bersolat,
Harapnya semua sihat.

Pagi-pagi makan keria,
Didoakan semoga sentiasa ceria.

Wah! IM pantun gitu.. hihi.. saja cari mood  ^_^
baiklah, kali ini IM ada sedikit perkongsian
IM akan cuba sehabis baik, InsyaAllah (poyo!)

InsyaAllah IM akan prepare sendiri HB untuk 3 majlis IM
niat di hati nak juga fresh flower, tapi bila fikir semula
lepas majlis nak buang sayang

macam HB masa bertunang, IM gantung lagi ada tercongok dalam bilik
sayang sangat nak buang
so, cuba imaginekan ce cuba imaginekan bersama IM
bayangkanlah kalau 3 majlis, ada 3 HB
InsyaAllah IM boleh buka kedai potpouri tak gitu
^_^
hihihi

jadi, untuk menyelamatkan keadaan
IM buatlah misi penjelajahan merata Malaysia dan dunia blog dan laman sesawang
Alhamdulillah
Allah memudahkan kerja IM

so, IM dapat idea 3 jenis HB yang berbeza, dan yang pastinya IM suka!

v
v
v
v
v
v
v
v
v


1) HB Felt Original Pattern

Kredit kepada puan empunya blog, ala,,, lupa la nak follow dia semalam nanti IM cari semula ye..

2) HB Felt Camelia Pattern

Ni pun puan yang sama dengan yang atas  ^_^

3) HB Fabric Flower

Ha.. yang ini siapa tak kenal hasil sentuhan terbaik kak Intan Norazam ^_^


InsyaAllah, doakan misi IM berjaya, dah berjaya nanti IM kongsikanlah tutorial buat B2B dan kawan-kawan semua ye, InsyaAllah ^_^

Tinta IM : Blog B2B sekaliannya membuatkan IM berkobar-kobar untuk usahakan daripada tangan sendiri. Walaupun IM ni boleh hasilkan kerastangan je, insyaAllah, Allah ma'ana..  ^_^


MISI DIY B2B

Bismillah... Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani
Segala pujian selayaknya hanya padaNya
Allahu Allah
Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyatina Qurratu 'Ayun
Waj'alna Lil MUttaqina Imama
Ameen Ya Rabbana

^_^

Assalamualaikum semua
harap semua sihat dan bahagia serta ceria selalu
InsyaAllah

Semalam, alkisahnya ingatkan nak jalankan misi meredah bermacam-macam tempat nak mencari barang keperluan
NAMUN, kita merancang, tapi perancangan Allah itukan lebih mendahului kita
dan, hikmahnya jelas nyata dan terang Izhar Halqi la hukumnya
^_^

Semalam sesi cetusan idea
Allahuakbar!
banyak sungguh idea meruap-ruap keluar
Alhamdulillah

jadinya hari ini akan laksanakan misi tertunggak, insyaAlla bersama bonda tercinta

misi apakah?
misi mencari bahan mentah
untuk

v
v
v
v
v
v
v
v

1) Bunga Pahar
2) Corsage/Rozek Skuad Penanggah
3) Bunga Tangan (3 sesi)
4) Hiasan (5 lokasi)

ha.. gitu!!!

doakan ye semua
robbi yassir wala tu'assir
ya robbana




IM memang sangat suka kerja-kerja yang melibatkan jarum, benang, gunting dan gam pestol ^_^


Tinta IM : tahu dah, kalau orang lain mesti dah siap kan preparation. Well, rasa macam relax je, sempoi! (biasa la, IM jenis lipas kudung, kejap je settle InsyaAllah. Harap semua doakan yang terbaik, ada rezeki InsyaAllah IM akan cuba sharing tutorial bagi membantu rakan-rakan B2B yang lain InsyaAllah.

Friday, March 15, 2013

SERIOUS?



Assalamualaikum wbt,

hi semua, hujung minggu ni insyaAllah IM nak lepak je la kat rumah
serious ni?
macam tak percaya je  ^_^

hihi.. ye la, bagi kaki jalan macam IM ni 
kalau ikutkan jadual memang ada juga majlis yang perlu dihadiri
tapi, IM dah kena sound dah dengan bonda tercinta
kena sound baik punya

"Amboi, kenduri kawin pergi, kenduri cukur jambul pun pergi, kenduri tunang pun nak pergi juga?"

ha... tu dia la!
kalau ikutkan, tak sampai hati nak tolak jemputan kawan-kawan tersayang
gitu!!

tapi betullah niat ibu tersayang
yang sentiasa mengingatkan anakandanya yang relax dan blur je
IM serious tak perasan
bila semak semula



what?????
serious!!!


 meh kita nyanyi sikit la

"Percayalah....(nada lagu Tok Ti)"


As a result, weekend ni baru la menggelabah (actually not really la)
IM terlalu maintain relax sampai orang sekeliling yang gelabah
IM bukan apa, senarai semak memang dah ready
so, any time boleh la mulakan misi

InsyaAllah, benda baik Allah akan mudahkanlah jalannya tak gitu!
 ni mesti kesan Prof Muhaya la ni
hati dan fikiran tak berkeladak
ni bukan apa, dah tahap clear @ transparent dah ni

ok la, apa-apa pun kena ada usaha
mana boleh redha je kan
insyaAllah esok mulakan misi

Tinta IM : Baiklah kawan-kawan, maafkan keterlanjuran kata bebelan yang panjang hari ini.. Wallahu'alam..

Friday, March 8, 2013

KASIHAN PENGANTIN

Assalaamualaikum wbt, 

Allahu Allah, setiap kali tiba musim perkahwinan, pasti akan terdetik je rasa tak puas hati saya ni. 
Yup! Seriously! 
Saya memang sangat cerewet bab ini. 
Memang! 
Sangat pelik bila bab mekap andaman ni.
Bukan apa, PELIK!!
Bila client cakap, TAK NAK CUKUR! 
Oh pleaselah!
Jangan la bertindak kejam...
Cukur juga tapi sambil cakap, oh akak kuat kemaskan aja ni! 
Oh please!
Jangan nak over!
Kesian tau, bila bagitau tapi tak ikut kata.

So, ladies!
Better uolz cari je kaum kerabat n sahabat handai yang fahami kalian. 
Lagi best kalau dapat sentuhan sendiri.
Untunglah!! 

Maafkan IM membebel penuh emosi
Bukan apa, IM dah tahu dah, ramai makeup artist yang ada kesedaran Islami dalam sentuhan ajaib mereka, mereka tahu ada tips untuk mengemaskan kening dan wajah bakal ratu sehari TANPA BERCUKUR!
So, for me, kalau mak andam, kakak andam yang moden zaman kini kata dengan penuh semangat, KENE CUKUR KENING atau apa-apa sahaja untuk naikkan seri wajah pengantin...
SAY NO!!!
Hukum Allah dan pandangan serta suara Allah itu lebih penting dan WAJIB dipatuhi
Adios! 

Hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:

“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.
Wallahualam :-)


Thursday, March 7, 2013

TAUBAT


Asas bagi ikhtiar MEMBETULKAN KESILAPAN diri, keluarga dan sesiapa pun di sekeliling kita adalah TAUBAT!

iye... Taubat!
begitulah..

bila mana diri kita berbuat khilaf
cepat-cepat bertaubat, Istighfar!

bila anak-anak berbuat silap
selain kita pandang salah dan silap mereka
jangan lupa, KEKHILAFAN itu mungkin juga berpunca daripada kita
betullah, anak-anak kan salah satu ujian dunia buat ibu ayah

Jelas dalam surah Al Anfal;


A028

Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.


Allahuakbar!!!
hebat... semua terangkum rapi dalam Kitab Suci Mu Ya Allah
^_^


Tinta IM : Bila dengar IKIM.fm makin banyak belajar, semakin banyak dapat ilmu, semakin banyak rupanya benda tak tahu.. kan kan....  Terus belajar ye semua!

SAHABAT

Assalamualaikum wbt,
hi semua ^_^
wah.. semalam emosi lain macam je
tapi lepas curahan dengan my best best best kawan hingga Jannah, Husna
rasa lega sangat

wah! kan Allah itu Maha Adil, Dia tahu hati kita
Dia tahu yang kita perlukan siapa dalam hidup kita
Maka diutuskan hambaNya disekeliling kita
Allahu Allah!
sayang sangat sangat kat kawan-kawan

bila cerita tentang kawan-kawan memang tak akan habis sampai bila-bila
Allahu Allah!

oh ye!
kawan yang sorang ni dah selamat bernikah akhir tahun lepas
lepas beliau bernikah
rasa sangat sangat sangat
sangat sangat sepi la
gitu!

ye la, bukan apa, selalu kacau je dia bila rasa nak kacau
tak gitu!
tapi la ni, HARUSLAH TIDAK!
so, as a result, I'm just waiting for her..
tunggu dia s.m.s dulu, tunggu dia Whatsapp dulu, tunggu dia PM FB dulu
tunggu dan tunggu
hihihi

tapi, inilah yang buat kita rasa sangat syweetnye ukhwah filllah
Allahu Allah!
Alhamdulillah.. dialah sahabat dunia akhirat
sampai bila-bila
siap buat akujanji malam tadi

IM : Nanti bila kita ada anak, nak jadikan diorang BFF jgk la kan
Husna : aah.. bestfriend till Jannah!

gitu!
apada IM ni, Husna memanglah dah layak nak cakap pasal anak2 gitu
IM?
hehehe..
tak pe la kan, kata-kata adalah satu doa!
so.. nak minta semua yang baca ni la, doakan IM dan Husna dapat realisasikan impian kami
oh ye, spesifik sikit, IM nak anak perempuan yang solehah!
ha... gitu!


Husna dan suami diapit bonda2 mereka   (^_^)

Husna berdebar-debar masa ni, sebelum nikah!
sayang sangat-sangat kat kawan saya ni  ^_^

Masa Husna ikat tali pertunangan tahun lepas ^_^
Kanan tu Hasliza, bakal nikah April ni InsyaAllah

Kanan : Husna - selamat diijab qabulkan pada 1 Disember 2012 (Alhamdulillah)
Kiri : Dzarina - akan bernikah ESOK!!!!

Bahagia tengok kawan-kawan tersayang ni BAHAGIA  ^_^

Husna - sahabat di UIA hingga Jannah (ameen)
Dzarina - sahabat sejak BABY ni =)

Tinta IM : IM bukan promoter shawl Radiusite mahupun Sugarscarf iye  ^_^

Wednesday, March 6, 2013

KARYA IM : AKHIRNYA

tutur kekesalan
payah
pedih
terluka
semuanya sebati

payah mengharung
pedih menyengat benak
terluka parah
perlukah daku akan sebuah pelarian?

pencarian yang tak pernah dan tak akan berkesudahan
ku tepis segala duka
melantun pula sengsara
makin menjauh
makin pula ligat ia datang menerpa

air mata sudah tiada
ku pendam lara
selagi terdaya
hingga akhirnya



Tuesday, March 5, 2013

SAYANG ^_^

MAYBELLINE

SIMPLYSITI

ELIANTO

DALAMAN - SNE & FELINNA

MACAM MACAM ADO
Tinta IM : Oh.. banyak rupanya khazanahku, tapi yang guna seciput je.. memang lama dah tidak membeli, sebab tahu, yang gunanya sikit je.. sebab MALAS! haha

SHOPPING TIME ^_^

Assalamualaikum wbt,
oh my dear ^_^

minggu ni sangat-sangatlah busy (konon!!!!)
Segmen Give Away IM tak mula pun lagi
wah!
teruk betul la IM ni kan kan

ok la... maaf ye
dah agak lapang nanti IM akan cuba sehabis baik untuk post entry
bagi segmen Give Away tersebut

so, hari ini, IM nak bagi anda semua cuci-cuci mata dulu
ini semua koleksi barang dagangan dan hasil tangan IM sendiri
hasil keras tangan gitu

so, siapa yang berminat roger IM iye
jangan malu jangan segan
^_^


TUDUNG AKEL BIDANG 60' ( 2 TON WARNA / 3 TON WARNA)
RM25.00 Sehelai






JAHITAN LACE DAN BEADS
RM60.00 Sepasang Baju (Kos Barang Tidak Termasuk)







PRODUK SNE

SNE KAPSUL / BEUTSKIN ESSANCE / EXCEL TEA / SEABUCK






COCOLICIOUS BY M2MV (COOKIES DAN COKELAT HALAL DAN ENAK)







BUNGA FELT / BUNGA KAIN
SESUAI UNTUK BUNGA TANGAN / BROOCH / HIASAN / BUNGA TELUR








FELINNA
INCH LOSS LOTION    RM70.00 Sebotol
VITAMIN C & PURE COLLAGEN  RM80.00 Sekotak    





Tinta IM : Sila la cuci mata, nak tahu lebih lanjut boleh email ke IM; miss2mrsvogue@gmail.com  ataupun  eosinofil_eastma@yahoo.com.

Monday, March 4, 2013

TOLONG!!!


Hj : Isma... awak free?
Me : ha kenapa haji?

Hj : emm, nak minta tolong
Me : iye...

Hj : Nak minta tolong makan ni (sambil tunjuk kari daging dan sebuku roti)




Tinta IM : Oh sabar je la Hj ni... ada je dia ni  ^_^

Friday, March 1, 2013

SEMINAR BAITUL MUSLIM 2.0 - EDISI 2

Assalamualaikum wbt,
seperti yang IM janjikan dalam beberapa entry terdahulu,

nah! 
untuk edisi 2 ini, IM akan kongsikan sedikit ye
InsyaAllah
moga berfaedah buat kalian dan juga buat diri ini
Ilmu baik dan bermanfaat eloklah disebarkan
tak gitu  ^_^



masih ingat pada IMAD ???    ^_^


SLOT 1 :  Cari Jodoh; Langkah 1,2,3...     
>Ustaz Pahrol Md Juoi<


-terdapat 4 perkara yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t buat kita sejak kita di alam rahim ibu lagi;


     i) rezeki

    ii) ajal
   iii) umur
   iv) JODOH (eh? terbesar pula)    (^_^)



- rezeki itu perlu DICARI; WAJIB usaha & WAJIB tawakkal
Usaha daripada Manusia (TADBIR)   -->   Hasil daripada Allah (TAQDIR)

 - rezeki = jodoh ?? 
a) Perlu kepada usaha, namun perlu redha ketentuanNya
b) Rezeki yang dicari itu BAIK, namun rezeki yang ditemui (anugerah Ilahi) itu adalah LEBIH BAIK.

- rezeki yang Allah berikan kepada manusia adalah SELARAS DENGAN TANGGUNGJAWAB yang perlu dilaksanakan oleh manusia itu sendiri

- secara fitrahnya, manusia ada 2 TANGGUNGJAWAB utama;
a) HAMBA ALLAH (Abdullah) : untuk jadi baik
b) KHALIFAH (KHalifatullah) : untuk memberi kebaikan

- apabila kita menjalankan tanggungjawab kita dengan sebaik mungkin kepada Allah, insyaAllah jodoh yang baik juga akan menyusul

- makanya, tetapkan matlamat dalam hidup, maka terdorong segala laluan dalam hidup kita

- sesuatu perkara itu menjadi WAJIB (dan jatuh hukum sunat, haram dan sebagainya) kerana kita meletakkan misi dan matlamat atasnya; it depends on the situation gitu!  ^_^

Tinta IM : Sangat suka dengan  petikan kata-kata ini; 

Rezeki yang dicari itu BAIK, 
namun rezeki yang ditemui (anugerah Ilahi) itu adalah LEBIH BAIK





p/s: nanti IM sambung ye.....  ^_^ 

SHORT NOTE

Assalamualaikum wbt,

Aduhai maafkan IM, masih tidak berkesempatan nak post entry tentang Give Away IM.

Weekend ni akan menghadiri walimatul urus kakak tersayang di Pahang, makanya  masih tidak diberi kesempatan
InsyaAllah, IM akan buat juga nanti


Salam Maghrib semua!
maafkan IM ye

T_T