Wednesday, February 26, 2014

Mommy To Bee (Laman 4)

Assalamualaikum semua...

hihihiii... semangat post entry malam ni
bukan apa...
ada cerita lawak

apakah?

ok la... begini kisahnya...

Alkisah... nak jadikan cerita
selsema macam menjadi-jadi
Allah.. so, encik suami suruh jumpa doktor ambil ubat
kita apa lagi... ok la.. nanti la... lepas kerja la..
hahha...

ok.. lepas balik tadika... pergilah klinik..
nak pi 7E dulu sebelum pergi klinik
sebab nak prepare la kalau kena bayar apa-apa kan
sekali, ATM tu ada tulis - DUIT HABIS

adoila... lupa... semalam kan orang dapat gaji
patutlah duit habis..
hukhuk  T_T
jadinya... pergi juga la klinik
tanya Medical Card ni cover tak checkup bulanan
diorang kata tak cover
ok la... tanyalah range checkup bulanan berapa RM
siap cerita ATM habis duit 
diorang kata tak apa, boleh guna Debit Card
Alhamdulillah... lega...

usai checkup tanyalah berapa bil?
RM20.. 

ALAMAK! RM50 ke atas baru boleh guna kad
macam mana ni?
diorang kata RM10...
sambil buka dompet depan diorang

IM : "alaa... ada RM1 je dalam purse ni..."
#_#

Klinik : "tak pe, bayar nanti next checkup ye..."

IM : "eh boleh ke? emmm.. jangan lupa tulis tau.. (berulang kali remind suruh tulis)


hahahhahaha... lawak tak?
IM ni sejak kerja tadika
memang selamba je tak kisah bab duit dalam purse ni
sebab, apa yang budak makan, teacher ngap la juga
balik kerja, terus balik rumah, masak...
so.... memang tak guna duit la

lalala.... gitu..

so?!! malu den.. cerita kat encik suami terdiam dia
punyalah selamba isteri dia...
hahha
esok la ye kite pi klinik balik
next appointment lambat lagi kot....


Moral of the story : Teacher Isma oi... sila siap2 emergency bajet dalam semua purse ek.. ek.. ek... ^_^



Mommy To Bee (Laman 3)

Assalamualaikum wbt,

Mommies, bloggers sekalian
rindu la nak menari kat keyboard ni
tapi, asyik melayan 'kemabukan' ni je
so, asyik pending je la jadinya

ok... marilah mengembara bersama-sama
gitu
^_^

bila dah confirm dengan doktor
apa lagi, laju la tangan taip sms
siapa lagi?
ibu la.. mestilah..
IM dengan ibu kan bespren forever
hihi

tapi... beberapa minggu lepas buat UPT test tu punyalah tergedik
alaa... rasa nak scan la
tapi suami terchenta kata awal lagi ni
alaaaa  T_T

IM nak sangat scan sebab macam tak caya
eh? ye ke? betul ke?
hahaha...
memang mengada-ngada
tahu  ^_^

Alkisah, pada 9 Januari lepas IM sakit sangat tekak
eh, silap!
bukan sakit tekak (tak sakit pun)
tapi tonsil bengkak, terus hilang suara
hihi
apa lagi! inilah peluangnya, minta scan la
apa lagi...


hahaha  ^_^  bijak!! bijak!!!! hihi

bila dah scan.... nampak la kan..
hikhik.. Subhanallah
barulah kuat percayanya
sebab doktor siap tunjuk
"ha... ni ye.. yang kedip-kedip ni la jantungnya.."
Allah! besarnya kuasaMu

so... ni pun jadi reminder juga buat IM
ye la, sejak jadid teacher tadika ni
makin menjadi-jadi tahap hyper dan kecergasannya
so, nak lompat-lompat pun kena beringat-ingat
hikhik  ^_^

kuasa Allah...

Sunday, February 9, 2014

Mommy To Bee (Laman 2)

tapi... IM tiba-tiba blur..
macam mana nak bagitahu cik abang
hahha
macam malu pun ada....
hihi...
so lawak la...


....itu sorotan entry semalam ye...

Assalamualaikum wbt semua,
selamat berhujung minggu
sambil-sambil IM siapkan bahan-bahan art & craft untuk next week's lesson,
sambil-sambil search ideas untuk next week's lesson,
sambil-sambil jugalah IM post entry ni

hihi... itulah saya..
yang tak reti buat satu keje je
(kalau tengah sihat lah.. kalau tengah K.O.. apapuntakboleh)

ok.. seperti yang dijanjikan semalam..
alkisahnya, macam mana situasi seorang isteri yang malu-malu kucing ni 
nak inform suaminya yang UPT nya +ve?

kisahnya begini..
"Allah.... macam mana ni nak bagitau ni???...", berkata di dalam hati.
Yang sebenarnya UPT tu dah ada kat tangan
duduk sebelah suami yang baru balik masjid, baca akhbar
gitu...
tapi gelabah-gelabah
acaner ni? acaner ni?
"Robbi yassir wala tu'assir.. ya robbana.. ameen".

Lalu dengan terketar-ketar, tanpa berbahasa sepatah pun
dihulurkan UPT tersebut kepada sang suami
suami yang khusyuk baca akhbar tediam seketika
eh? ha? betul ke ni?
Alhamdulillah, terus dipeluknya isteri..
aah.. isteri masih sejuk beku
diam... macam blur2..
^_^ saya pun tak paham entah kenapa macam blur2 je time tu
kuikui...

wallahua'alam mungkin ada yang senasib dengan saya
blurrrr
kuikui...
Allah je Maha Tahu apa yang bersarang dalam benak dan hati ini
:)

Nak dijadikan cerita lagi, lepas tu terus siap-siap nak balik kampung suami
so, plan asal nak singgah kat klinik kat sungai besar la...
so, bila sampai pekan sungai besar macam blur
:mana nak cari klinik yang ada doktor wanita?
pusing punya pusing, tak ada!
hahha... maka misi petang itu gagal

gagah kan juga diri ke klinik biasa, tapi...
"Maaf ye, doktor balik mandi, 7 malam nanti baru datang klinik", kata nurse.
oh... ok...
kami ambil keputusan nak buat UPT kat klinik tu
tapi kena tunggu malam la...
doktor lelaki pun lelaki la.... sebab nak confirmkan je dulu
bukan nak check up pun, ye dak?
hahha

so, sebelum sampai rumah mak bapak mertua
punyalah menyinga dan warning suami
"Ha! Jangan nak hebahkan dulu tau! kena confirm kat doktor dulu ok!! Janji?".
"Ok! Janji", suami akur warning sang isteri yang memang garang
hahhaha
^_^


Alhamdulillah, malam tu juga buat UPT kat klinik
dan keputusannya +ve
syukur Alhamdulillah
and the new journey begin...

... akan bersambung lagi...




Saturday, February 8, 2014

Mommy To Bee (Laman 1)

Assalamualaikum wbt,

Syukur atas setiap nikmat dan kurniaanMu Ya Allah
kalau kiranya dulu macam mimpi je dah nikah
sekarang lagilah... macam dalam alam fantasi je ni
apakah?

sabar-sabar... biar IM cotcet-cotcet dulu ye
mohon izin semua  ^_^

alkisahnya bila sudah bergelar suri hati suami
confirmlah semua pun dah tak sabar-sabar nak tukar status pula kan?
nak naik taraf pula
tak gitu?
opsss... tak tahu la kalau ada yang nak honeymoon lama-lama kan
depends juga la
hak individu kan :)

so, same goes to IM
actually IM ni termasuk dalam kategori 'datang bulan' yang tak menentu
sesuka hati la, nak datang 2 bulan sekali ke.. 3 bulan sekali ke
hihi..
alkisah sungguh ek..
aah..dulu time study kat UIA siap buat checkup sebab masalah ni
tapi doktor kata ok je
siap cakap; "Kalau awak nak 'datang' tiap-tiap bulan, saya bagilah ubat".
hahaha.. maksudnya, kalau NAK JUGA EVERY MONTH 'datang', kena makan ubat
oh please... memang taklah, since dia kata IM normal...

so... bila dah berumah dan bertangga ni susah sikit la nak agak-agak kan..
alaaa.. biasa la.. nak kira dan jangka pun pening
so, kalau lambat dan tak datang pun buat dek jela..

so, bulan November 2013 lalu IM kena pergi kursus untuk guru baru
aah... IM teacher Little Caliph sejak Julai 2013
punyalah sepanjang seminggu kursus tu, ampun!
IM sangatlah hyperactive ok!
kalau tengok memanglah pengsan
hahaha..
menari la... berlari la... memang la..
kalau siapa teacher tahulah ye
memang teacher tadika memang kena jadi hyperactive juga
tak kalah dengan students ok
hihi..

kisahnya, sepanjang seminggu kursus ni hampir setiap malam jugalah bertemankan air mata
hahahha
lawak seh!
seminggu tinggal rumah family kat shah alam
raja hati beta kat rumah sewa kami, 
sebab kursus tu mula awal pagi, habis lewat petang
lama rasanya tak duduk jauh-jauh dari husband terchenta
so, emosinya jangan cakaplah
Allah je tahu...
T_T

usai je kursus, cik abang yang dinanti pun sampai...
yahu! hihi.. punyalah mengada..
aah.. IM ni namanya je anak sulung, tapi manja memang lebey.. hihi
sorry.. redha jela suamiku...

pagi sabtu tu, family IM balik kampung ibu sebab ada kenduri di kampung
so, IM tinggal je la dengan encik abang tersayang

kisahnya bermula....
IM memang rasa lain macam, tapi diamkan je la..
so, masa zohor tu, cik abang dah ke masjid
IM pun ambil keputusan buat UPT
hihi..
tengah hari pula tu, slumber je..
takpe la, ada rezeki ada lah la kan  :)

sekali... nampak macam ni

v
v
v
v
v
v


tergamam terus
Allahuakbar!
sungguh ke ni?
menggeletar kejap.... tergamam..
Allah.. betul ke ni?

aah... sebelum ada buat juga, tapi semua negatif
tapi bila nampak ni
otak macam tiba-tiba hilang fungsi
badan terus seram sejuk
Allah!!! menggeletar...
tapi sebab memang nak solat ohor
maka teruskan juga la misi utama, siap je, terus sujud syukur
Allahu Allah
tak terlafaz kata syukur sebanyaknya

tapi... IM tiba-tiba blur..
macam mana nak bagitahu cik abang
hahha
macam malu pun ada....
hihi...
so lawak la...


^_^


.......sambung nanti ye... sayang korang.....







PRINCESS CUT DRESS (NURSING FRIENDLY)

Bismillah... pembuka kalam bicara..

Allahu Allah..
segala pujian selayaknya hanya untukMu Ya Allah..


Fuhhhhhhhhhh!!!!
opss over tau  ^_^

sorry.... IM lama biarkan laman ni bersawang..
siap ada yang kata rindu2 gitu
euw! macam tak caya tau

tapi tu la... bukan tiada masa
tapi melayan perasaan dan badan yang kurang stabil ni
eh? kenapa?
Alhamdulillah.. insyaAllah, minggu depan dah nak masuk 3 bulan dah kandungan IM
Alhamdulillah
syukur dipanjatkan ke atasNya

oh ye... tapi entry ni bukan pasal journey IM sebagai Mom To Be ye  :)
itu IM akan cotcet dalam entry lain ye

sekarang IM ni tengah mabuk-mabuk
mabuk pregnant?
hihi.. tak la..
mabuk nak menjahit je kejenye...
hahaha

tu la.. mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan?
hihi
kenapa? ibu IM memang tailor
tapi lately sejak dah pregnant ni makin geram tengok kain dan mesin jahit
hihi

apa jenis mengidam la IM ni
well, IM pun ambil keputusan untuk ambil kelas jahitan
kat mana?

whatsapp

apa?
aah... kan canggih manggih tu
hihi
Alhamdulillah IM ambil kelas jahitan dengan Yasalma Sewing School
fullamak!
saja je nak gempak..
tapi atas saranan kawan juga katanya, yuran mahal, TAPI KOMPEM MENJADI
so, IM decide la join

pergh! memang mahal!
TAPI... BERBALOI BALOI
dan dah siap dah pun dress IM
sebak juga la bila berjaya menjahit dress sendiri
apalah ropenye?

v
v
v
v
v
v
v
v
v


sorry ek... IM ni tahap ketinggian macam budak sekolah je
hihi.. ^^

teruja tak?
tak teruja tak apa la..
biar IM teruja sorang-sorang..
hihi

dan sekarang IM tengah belajar jahit Jubah A Cut pula
nantikan hasilnya pula ye...

sampai sini dulu ye... nantikan next entry pula
mekasih sudi baca IM bebel subuh-subuh ni

Wallahua'alam

Shaklee Independent Distributor ISMA (ID : 1081111)
0173733012