Wednesday, July 27, 2016

Mommy To Bee Lagi (Laman 9)

Masuk wad Bersalin???

Aduhai..dah kenapa pula ni?
Nurse suruh tunggu kat luar lepas tukar uniform pink
Lepas tu datang bawa Wheel Chair
hoohoo..merasalah layanan 1st class gitu
Lepas tu doktor pas fail kat nurse untuk di bawa ke level 4 (LR)

fuh....terpinga-pinga kami suami isteri
rupanya, klinik pakar nak tutup dah pukul 5, so, doktor still nak monitor heart beat adik baby
so, diorang pass la kita ni kat doktor kat LR
hoho..bermula kisah lain pula di sini

DUA JAM TERBARING!!!

Allahuakbar!
rasa nak patah tulang belakang sebab terlentang je baring
dari minit ke minit, jam ke jam
berdoa semoga adik baby selamat, tak ready nak bersalin hari ni
plus, tak solat asar lagi time ni
husband pun tak tahu kat mana..mesti penat menunggu

sejam berlalu, CTG masih lagi dalam pantauan doktor
jam menunjukkan 5.00 petang
"ish..dah masuk asar ni...hati dah tak sedap"..
sambil nurse pasang kertas untuk print out result CTG
sempat lagi cakap, lambat lagi ke?
saya tak solat lagi ni..dah lambat ni..dah 6 lebih..
serabut betul !!!
sambil tu istighfarrrr

Alhamdulillah, 6.30 petang doktor datang dan beritahu dah boleh balik
terus minta izin tumpang solat kat LR tu
branula pun dibuka, terus berdesup pi solat

Syukur..semua berjalan lancar

masa pregnant, ligat ke sana sini, jadi personal shopper Ikea.... rindu pula nak makan meatball Ikea

Sunday, May 1, 2016

Mommy To Bee Lagi (Laman 8)

ECV?
External Cephalic Version
Inilah yang Ummi Azra lalui selasa lalu

Alhamdulillah..
Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam..
susulan posting yang lalu (YANG INI)
syukur..berjaya juga prosedur ECV dengan izinNya

SAKIT !!!

Allahuakbar! Hanya Allah sahaja yang tahu apa yang ummi rasa...


************************

 
Appointment yang telah ditetapkan pukul 2 petang
Tapi sebab tak mahu tiba lewat, ummi ayah datang sebelum waktu zohor
Solat Zohor di surau hospital dan terus siap-siap untuk mendaftar
hihi..mengah jalan laju-laju
rupanya kaunter pun buka pukul 2 petang, so kenalah ummi ayah tunggu dulu





 
Mujur proses pendaftaran tidak mengambil masa yang panjang
legaaaaaaa..
cecepat naik ke klinik pakar, ambil nombor dan tunggu sekejap
Doktor pun rupanya dah get ready
Terus masuk bilik rawatan
Mula-mula kena masukkan branula (alaaa..mende alah yang nak masuk air/ubat tu)
Ampun! memang paling menci benda ni
lepas dah pasang kena baring kat bilik rawatan
nurse, doktor monitor heart beat baby dengan CTG, dah stable diorang masukkan ubat
ubat ni nak buat rahim jadi lembut
tapi kesannya buat heart beat kita berdebar-debar macam marathon
pergh!








dah stable, kena masuk bilik scan, doktor yang rawat ni perempuan
muda pula tu, siap cakap dengan kita, "awak..awak ok?"
hihi..haruslah cuak kan!

BERISIKO?!

yup, prosedur ECV ni memang ada risikonya. Antaranya;
1) Uri putus/pecah pecah
2) Tali pusat terbelit di leher baby
3) Emergency Czer!!! nauzubillah
4) GAGAL! Baby tak boleh dipusingkan

Wallahi...berserah je 100% pada kuasa Allah. Tapi sebab doktor pun yakin boleh buat sebab air ketuban masih banyak. InsyaAllah..fuh! 

Sambung semula...

Lepas masuk bilik scan, doktor tunjuk, kepala adik baby memang masih di atas lagi
lepas tu, nampak doktor siap-siap letak gel kat tangan dia
uit! dah nak start ye? (persoalan dalam hati..)

doktor pegang perut ummi dan mula tekan siikit, macam nak menguli roti pula
sorang lagi doktor perempuan get ready pegang alat scan untuk scan
tengah doktor pertama pegang perut, pop!! terpacul sorang doktor lelaki
&^%$#@*%&&  aisehhhhh...kenapa doktor ni masuk rasa nak lari, tapi apakan daya
tapi doktor lelaki ni masuk terus ambil gel, sama-sama pusingkan baby dengan doktor perempuan tu

sambil tu suruh kita bertenang
sebab kena lembutkan otot perut
adoiii..sakitt kot! tahan la juga demi anakkan  ^^
lepas tu memang rasa dalam perut berpusing
doktor perempuan yang pegang alat scan terus scan
lepas tu semua jerit yey!!! berjaya! alhamdulillahhhhhh

BERJAYA!!!

Nak menangis rasa bila dah berjaya
Allahuakbar! lepas tu ingatkan dah settle
rupanya kena monitor pula heart beat baby
takut baby tak suka dengan posisi baru
Aduhaiiii..kesian ayah..kena tunggu lama..

Lama juga kena monitor CTG tu
lepas tu doktor kata heart beat macam tak cantik
Allah!
kena tukar baju pink
adoi..tolonglah jangan beranak dulu
kesian kat Azra, last nyusu subuh tadi
macam-macam fikir..




bersambung..................MASUK BILIK BERSALIN..;   

 

Saturday, April 9, 2016

Mommy To Bee Lagi (Laman 7)

Allahuakbar!

masuk minggu ke 37, scan adik baby...aduhai..adik baby pusing ke atas balik
doktor kata ketuban masih banyak, so memang syoklah adik baby pusing-pusing
lagipun adik baby tak besar sangat..

padahal masa checkup bulan lepas ekok dah ke bawah..

adik baby...ummi takut...
Ummi ayah kakak doakan adik akan kembali ke posisi terbaik untuk lahir ye
InsyaAllah Isnin nanti ayah nak bawa ummi ke Hospital Shah Alam, nak cek dengan doktor sana
Moganya adalah pakar yang kendalikan ECV untuk breech baby






Breech tu songsang
adik baby doktor kata dalam posisi Complete Breech
Doktor KPMC kata kalau Frank Breech masih boleh lagi bersalin normal tanpa ECV
tapi sebab posisi Complete Breech xboleh
kena ECV atauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Czer..nauzubillah

Ummi ayah yakin adik baby boleh keluar normal bi iznillah
ok, so ummi akan cuba ECV dulu ye adik
Allahuakbar! cabaran sungguh
takpa, Allah kan ada..

ECV tu kaedah memusingkan baby dari luar, bukan calang-calang orang mampu buat
kat KPMC ada doktor yang berani dan kerap buat, tapi maklumlah keadaan kewangan kali ni tak berapa mantap, maka kami tukar plan ke Hospital Shah Alam
lagipun dekat dengan rumah ibu, senang juga nanti Azra boleh transit ke sana

Harapnya Kakak Azra Solehah Hafizoh boleh berdikari kejap ye nak oi..
risaunya ummi...hukhuk..



Saturday, April 2, 2016

AZRA : 1 TAHUN 7 BULAN



Alhamdulillah, syukur sangat rezeki Azra bersama butik AsyiQmuslim masih ada. Ownernya memang suka sangat dengan Azra. Ada je koleksi pakaian kanak-kanak yang nak dibaginya pada Azra. Lepas tu, Ummi pun kena tempiasnya, sebab Ummi pun kadang dapatlah juga merasa baju free..hihi

Di usia Azra 1 tahun 7 bulan ni dah banyak sungguh progress dia. Paling ketara, vocab dia dah makin banyak. dan baru-baru dah banyak muncul dua ayat;

"...baju ayah.."
"..tanak ayah.."

hihi..paling suka bila dia senyap-senyap dalam bilik solat. Bila diintai rupanya sama ada tengah solat (acara dialah kan) atau tengah terkumat kamit baca Quran.. adoi..sampai kena sorokkan Quran kesayangan Ummi sebab Quran tu paling dia suka..hihi

Vocab animals banyak dia dapat hasil mendengar nursery rythym, tapi memang comellah. Sebab tu budak-budak macam ni memang kena pantau apa yang ditonton kan kan...Diorang ni sedut macam span.. bahaya ok!

Oklah..nanti kita sharing lagi. Anak dara nyenyak tidur lepas susu...Yup! Azra masih menyusu badan lagi. Alhamdulillah, Allah merezekikan beliau dengan susu badan, walaupun takde semeriah dulu. Takpe..ikut demand la kan kan..

Mommy To Bee Lagi (Laman 6)

Personal Shopper Ikea ni dah jadi macam ketagihan sebenarnya. Dah sarat-sarat gini pun ada hati lagi nak merayap-rayap kat Ikea.

Alkisahnya, ada yang request nak sofa. Oklah, layankan je dulu, husband yang ambil order kat whatsapp kita. Dah nak sofa, nak tambah cushion pula. Bila quote cushion pun ada service charge siap tanya, eh ada caj ke? hakak senyap jela kan. bila bagi total semua ada pengiraan RM5. dia minta genapkan, ececeh dapat upah RM1 je... hakak diam jela.. adoila manusia..

lepas tu tanyalah nak hangkut naik sofa nanti ada orang tak? dikatanya dia sorang je. so, bagitahu kenalah angkut sofa dengan bantuan husband kita, dah ngeluh pula. siap dah inform kita ni tunggu hari nak bersalin. adoilahhhhh..kita nak mudahkan dia..tak apalah.. janganlah expect hakak pula nak angkut sofa tu dik non..

macam-macam kan karenah manusia... wallahua'lam... selagi mampu sabar, ku sabarkan juga
well, bukan mudah nak mudah.. nak cari duit sekarang ni wallahiiii sukarrrrrrr..

Allah mudahkan segala urusan kami..Allahumma Ameen  ^^

Friday, March 25, 2016

TELUR MASIN HOMEMADE (EP 2)



Rentetan EPISOD 1

Haaaaaaaaaaa..ni dia!!!

setelah menunggu dengan sabar
Maka terhasillah telur masin homemade ummi Azra..

Alkisahnya buat ni prepare untuk ayah Azra
nanti ada juga lah lauk emergency masa Ummi Azra berpantang kat Shah Alam
Mudah Ya Amat !

Rasa macam nak p borong sepapan Telur Ayam je buat Telur Masin ni
ha la..pernah beli sebiji telur masin belum masak dah RM1
pergh!!!

beli sepapan Gred A - 30 biji baru RM9.90 gitu
Garam sekilo baru berapa ringgit
Idok ke jimat tuuuuuuu

hokeyy!!
yang nak resepi pi sergah kat Episod 1 punya entry tau!
Telur masin memang favourite ayah Azra bila makan kat luar
Ummi Azra idok le minat sangat..hihi
tapi layannnnnn..

ok! sekarang tengah viral Tart Susu/Telur pula
Nak buat kena fair! kena buat untuk Azra juga
so..nanti kita borong telur, fresh milk dan butter
yela..orang guna susu pekat manis..marjerin..kita nak buat makan sendiri biarlah yang terbaik kan kan..

lagi lagi untuk budak kecik
susu pekat manis tu bukan SUSU SEBENAR pun
sebolehnya elakkanlah ye..
butter pun lebih baik daripada marjerin
hihi..tula masalah mak mak yang cerewet ni..hihi




Mommy To Bee Lagi (Laman 5)

Kaki bengkak..
uhuhu.. merasalah simptom kehamilan yang satu ini
Alhamdulillah..masa Azra dulu memang cergas ya amat!
Kali ni pun tiada alahan
Cuma di akhir2 ni barulah merasa...

hihi..Syukurlah...
barulah rasa macam orang tengah mengandung kan kan..

baru sempat Google sebab, kesan, rawatan untuk bengkak kaki masa hamil ni
Alaaa..senang je kan.. nak tahu apa2 kena rajin membaca
gituuu..

Nama pun pelik beno..Edema..Apakah?


Edema semasa hamil


Mengapa buku lali dan jari kaki saya bengkak?

Bengkak pada buku lali dan tapak kaki (dikenali sebagai oedema) berlaku dalam kehamilan kerana badan anda menyimpan lebih banyak cecair daripada biasa.

Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipanggil vena kava bawah ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.

Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan. Kadang kala, wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air daripada biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang dan malam, dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dapat lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal dan serta-merta kembali kepada keadaan asalnya.

Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak dan cincin yang anda pakai akan terasa ketat.

Adakah oedema ini perkara biasa?

Malangnya, oedema semasa hamil adalah perkara biasa, terutamanya dalam trimester ketiga. Di antara 50 dan 80 peratus wanita hamil yang sihat akan mengalaminya. Cuaca panas seperti di negara kita juga memburukkan lagi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, jumpalah doktor anda. Ini mungkin salah satu tanda pra-eklampsia, iaitu satu keadaan yang serius bagi anda dan bayi.


nak baca banyak lagi tips boleh berkunjung ke SINI


Nak share gambar idok le boleh ek..Aurat tuuu...hihi..
makanya kenalah bertabah jwia dan raga
oklah..tak lama dah kan kan...hihi



Sunday, March 13, 2016

Mommy To Bee Lagi (Laman 4)

hukhuk..dah hujung-hujung kehamilan ni baru perasan kakiku bertukar!
bertukar menjadi gemuk!

patutlah bila jalan, berdiri lama rasa macam sakit sengal sikit.. rupanya baru perasan kaki bengkak, gumuk! hahahha..sungguhlah beza. masa Azra dulu ok je..tapi kali ni bengkak pula kaki.huhu

memang banyak beza kali ni. muka pun penat je manjang, bukan muka je, tapi memang penat selalu.hahha.. mujur takde la malas sangat. haha.. lagi satu, ketara kalau ngaji nafas ok je, macam time Azra dulu, ngaji je semua ayat kena pendek-pendek, nafas tak cukup..teru benar..


Lagi satu, pregnant kali ni pinggang ramping je.. perut je naik..haha..lawak seh!
moga-moga cepatlah susut badan lepas bersalin nanti ye..tak sabar rasanya..ihi..adik baby! kami tak sabar nak jumpa..

Moga Allah permudahkan segala urusan, dapatlah bersalin lagi di KPMC,Puchong dengan selesa dan bahagia. Allahumma Ameen :)









ni selagi belum dapat, hati tak tenang..agaggaga!!!!

Saturday, March 12, 2016

TELUR MASIN HOMEMADE (EP 1)

Telur masin homemade alahai..

Tiba-tiba teringin pula nak makan telur masin. Tapi nak buat sendiri. Gigihnya lahai Ummi Azra ni. Poyo kan...

Tadi beli telur ayam gred A, kedai makcik ni jual telur-telur memang suka sangat. Sambil tu beli juga telur burung puyuh, nak masak untuk Azra... comel comel..

Ingat nak beli sepapan Telur Ayam Gred A, baru RM9.90..tapi kang banyak benar pula... tapi tadi masa beli tak terfikir nak buat projek telur masin. Okaylah..kita try test dulu dalam 5-6 biji la ye..hihi

Resepinya Ummi Azra cekau daripada FB Masak Apa Hari Ni (MAHN). Setiap hari memang jengah sini je kejenya. ok semua...jom tengok ramuannya. Yang pastinya, sempoiiii


Resepi Telur Masin

bahan - bahan
10 biji telur itik@ayam
1cawan penuh garam kasar
6 cawan air panas (untuk buat air garam)

cara- cara membuat;
mula-mula basuh telur itik@ayam bersih- bersih supaya nanti telur masin tak busuk. kacau garam dengan air panas. biar sampai sejuk air garam tu baru masuk ke dalam telur. simpan lebih kurang 2 minggu baru boleh rebus.. kalau nak masin lagi boleh tambah garam kasar..

selamat mencuba :)



Tapi Ummi Azra guna je garam biasa. Gunalah apa yang ada kan..tak payah susah-susah  :) 


Ihsan Pakcik Google   ^^