Posts

Showing posts from December, 2014

AZRA Perkembangan 4 Bulan

Alhamdulillah.. syukur........ hari ni 30 Disember 2014 buat pertama kalinya nampak Azra dah berpusing-pusing dah lebih 180 darjah dah.. sikit lagi 360 darjah ummi upah susu ek...
Wallahi! I'm so happy ummi I'm a super duper lucky wife Allahuakbar!

BIRTHDAY KEKANDA 2014

Image
*lagi entry yang pending.. hihi*

Alhamdulillah tahun ni birthday habibi boleh sambut tahun lepas, masa tu kena pergi kursus 20 Disember 2013 hari last kursus
21 Disember 2013.. habibi datang amek nak balik kampung pula taptup taptup cek UPT.. +ve pregnant so.. kiranya hadiah birthday la kan.. hihi
1st birthday dia dapat tahu yang akan status ^^ Alhamdulillah.. syukur atas rezekiNya

******************
tahun 2014? apa pula la ye.. ingat nak ikat je reben kat azra hakhak..
teruk sungguh -_-''
so......... tetiba dapat idea.. ok! nak buat kek! punyalah nyorok2 buat kek aah la.. rumah sekangkang kera susah la nak nyorok tapi Alhamdulillah.. Allah Maha Tahu..
encik asben bz, keluar rumah.. tapi dan k jadi cerita gas dapur habis siap pujuk juga suruh encik asben orderkan gas sebelum dia p buat kerja dia (kat luar tu)
balik je dia ke rumah bz dia mengerjakan CPU la mende2 komputer dia la kan hikhik
terus kerluarkan kek kebabom! terkesima dia hikhik
 papepun tahniah buat diri sendiri berjaya buat kek yang sedap! hahahhaaa
semua…

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 5

TIPS PENYUSUAN IBU #5: Ilmu penyusuan

Usaha untuk lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan yang mencukupi seperti:

-Prinsip supply and demand (lebih byk baby menyusu, lebih byk susu yg akan terhasil)

-Power pumping, tandem pumping. Lebih relevan lagi semasa membuat stok susu bagi ibu-ibu yg bekerja (cubalah untuk pam dan kosongkan breasts anda setiap 2-3jam walaupun belum bengkak susu. Pamlah walau hanya dapat 0.5oz sekalipun. Breasts yang selalu dikosongkan akan menyebabkan otak detect bahawa susu dah tinggal sikit, maka lebih byk susu akan dihasilkan secara berterusan. JANGAN hanya tunggu dah bengkak baru pam ya. Nanti otak akan ckp "Susu dah cukup banyak, malaslah nak hasilkan lagi". Dan satu lagi, cuba bayangkan anda perlu menyusukan anak kembar! Psikologi boleh mempengaruhi susu yang terhasil)

-Pastikan anda tahu bagaimana nak simpan stok expressed breast milk dalam peti ais, cara nak keluarkan susu dari peti ais dan kekalkan khasiatnya dll.

-dll lagi.

Macamana …

30 November 2014

Image
*entry yang tertangguh*
Allahuakbar!

setahun lagi berganjak...
Allah.. makin dekat penghujung kehidupan
makin pendek la langkah di dunia
semakin hampirlah daku kepada sang pencipta Ya Robbul Izzati
Allahu Allah...

Syukur Ya Allah..
Kau berikan daku nikmat yang tak putus-putus
Moga kami semua dala lindunganMu
Ameen..

***********************************
Alkisah.. Semenjak berkahwin ni, lain macam sikitlah sambutan ulangtahun kelahiran kita Ye la... rentaknya dah berubah kan kan... Lagipun dah makin 'matang' takkan la nak sambut macam zaman kanak-kanak ye tak?
Jika tahun 2013 encik suami ajak kita sambut dalam hutan belantara sambil mandi manda kat sungai hihihi (pencinta alam sungguh suamiku kan kan)
Tahun 2014 ni masih lagi berbaur kecintaan pada alam semesta juga hikhik (masih lagi pencinta alam ayah si Azra ni.. untunglah) tahun ni awal-awal pagi encik suami kasih hati ajak ke MAHA lagi aah... LAGI...  minggu lepas kami pergi, tapi jalan sikit je.. kali ni impian nak tawaf …