Tuesday, December 30, 2014

AZRA Perkembangan 4 Bulan

Alhamdulillah..
syukur........
hari ni 30 Disember 2014
buat pertama kalinya nampak Azra dah berpusing-pusing
dah lebih 180 darjah dah..
sikit lagi 360 darjah ummi upah susu ek...

Wallahi!
I'm so happy ummi
I'm a super duper lucky wife
Allahuakbar!

 

Thursday, December 25, 2014

BIRTHDAY KEKANDA 2014

*lagi entry yang pending.. hihi*


Alhamdulillah
tahun ni birthday habibi boleh sambut
tahun lepas, masa tu kena pergi kursus
20 Disember 2013
hari last kursus

21 Disember 2013..
habibi datang amek nak balik kampung pula
taptup
taptup
cek UPT.. +ve pregnant
so.. kiranya hadiah birthday la kan..
hihi

1st birthday dia dapat tahu yang akan status
^^
Alhamdulillah.. syukur atas rezekiNya


******************

tahun 2014?
apa pula la ye..
ingat nak ikat je reben kat azra
hakhak..

teruk sungguh -_-''

so......... tetiba dapat idea..
ok!
nak buat kek!
punyalah nyorok2 buat kek
aah la.. rumah sekangkang kera
susah la nak nyorok
tapi Alhamdulillah.. Allah Maha Tahu..

encik asben bz, keluar rumah..
tapi dan k jadi cerita gas dapur habis
siap pujuk juga suruh encik asben orderkan gas sebelum dia p buat kerja dia (kat luar tu)

balik je dia ke rumah
bz dia mengerjakan CPU la mende2 komputer dia la kan
hikhik

terus kerluarkan kek
kebabom!
terkesima dia
hikhik

 papepun tahniah buat diri sendiri
berjaya buat kek yang sedap!
hahahhaaa

semua puji ok!
siap buat banyak bawa ke tadika
semua pakat belasah kek sedap itu
yey!!

boleh jual ni!




 

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 5

TIPS PENYUSUAN IBU #5: Ilmu penyusuan

Usaha untuk lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan yang mencukupi seperti:

-Prinsip supply and demand (lebih byk baby menyusu, lebih byk susu yg akan terhasil)

-Power pumping, tandem pumping. Lebih relevan lagi semasa membuat stok susu bagi ibu-ibu yg bekerja (cubalah untuk pam dan kosongkan breasts anda setiap 2-3jam walaupun belum bengkak susu. Pamlah walau hanya dapat 0.5oz sekalipun. Breasts yang selalu dikosongkan akan menyebabkan otak detect bahawa susu dah tinggal sikit, maka lebih byk susu akan dihasilkan secara berterusan. JANGAN hanya tunggu dah bengkak baru pam ya. Nanti otak akan ckp "Susu dah cukup banyak, malaslah nak hasilkan lagi". Dan satu lagi, cuba bayangkan anda perlu menyusukan anak kembar! Psikologi boleh mempengaruhi susu yang terhasil)

-Pastikan anda tahu bagaimana nak simpan stok expressed breast milk dalam peti ais, cara nak keluarkan susu dari peti ais dan kekalkan khasiatnya dll.

-dll lagi.

Macamana nak tambah ilmu? IQRA' 



30 November 2014

 *entry yang tertangguh*

Allahuakbar!

setahun lagi berganjak...
Allah.. makin dekat penghujung kehidupan
makin pendek la langkah di dunia
semakin hampirlah daku kepada sang pencipta Ya Robbul Izzati
Allahu Allah...

Syukur Ya Allah..
Kau berikan daku nikmat yang tak putus-putus
Moga kami semua dala lindunganMu
Ameen..

***********************************

Alkisah..
Semenjak berkahwin ni, lain macam sikitlah sambutan ulangtahun kelahiran kita
Ye la... rentaknya dah berubah kan kan...
Lagipun dah makin 'matang' takkan la nak sambut macam zaman kanak-kanak ye tak?

Jika tahun 2013 encik suami ajak kita sambut dalam hutan belantara
sambil mandi manda kat sungai
hihihi (pencinta alam sungguh suamiku kan kan)

Tahun 2014 ni masih lagi berbaur kecintaan pada alam semesta juga
hikhik (masih lagi pencinta alam ayah si Azra ni.. untunglah)
tahun ni awal-awal pagi encik suami kasih hati ajak ke MAHA lagi
aah... LAGI... 
minggu lepas kami pergi, tapi jalan sikit je..
kali ni impian nak tawaf lebih la..

fuh!!!!!!!!!! memang la penat..
masih banyak lagi tempat tak sempat kami teroka..
hihi...
dahsyat la... luas amat!

x mampu den (-___________-)''

tamat misi di MAHA berganjak pula ke IOI City Mall
ahax!!!
ummi Azra ni pantang dioffer.. 
jangan ditanya nak ke mana LAGI..
memang ada je la plan dia..
hikhik

tapi disebabkan melalui selautan manusia
terus padam mood nak masuk Daiso dan Tesco..
terus terjah Watson beli barang makeup sikit (hihihi)
terus ajak encik suami tercinta balik

dalam kereta sempat pula..
bi.. jom p Aeon Big
beli diapers Azra
hikhik ... alang-alang berjalan biar sampai puas..gitu ^^


love you Habibi...
we love you ayah!
Alhamdulillah atas segala rahmat dan kasih daripadaNya