Sunday, December 30, 2012

Episod 2 : Seminar Generasi Y (Kertas Kerja 1)



Assalamualaikum wbt sayang-sayang sekalian..

Wah!!! dah baca entry Episod 1? ni sambungannya iye.. belum baca? SINI YE
jom! kali ini,In Shaa Allah saya akan kongsikan hasil pembentangan Kertas Kerja Pertama

oh ya, ini adalah intipati dan menurut kefahaman saya yang tak hebat mana
TAK APA!!!
walaupun sedikit, kalau diaplikasikan, In Shaa Allah.. Baraqah la kan  ^_^
jom sambung baca ....


********

Kertas Kerja 1 :Gen Y Dari Aspek Psikologi Perkembangan
Prof Madya Dr Mariani


Who ?

Gen Y atau Generasi Millenium -> kelompok manusia yang lahir sekitar tahun 1977 - 1998
- so.. siapa rasa dilahirkan dalam tahun berkenaan, kita segenerasi la ye (ops... sebagai selingan)

Cordington & Marshall (2005), terdapat 3 generasi utama yang dalam konteks kehidupan & dalam konteks organisasi pekerjaan dan pendidikan. Iaitu individu yang lahir pada :-

   1) 1946 - 1964 : Dikenali sebagai Baby Boomers
   2) 1965 - 1976 : Dikenali sebagai Generasi X
   3) 1977 - 1998 : Dikenali sebagai Generasi Y  (inilah golongan yang akan menjadi fokus untuk seminar ini)

# berumur sekitar 14 hingga 35 tahun :)


Generasi Y ?

Dibahagikan kepada 2 kategori :-

   1) 14-18 tahun : remaja akhir
   2) 19-35 tahun : dewasa awal (ok.. siapa sama kategori dengan IM? Sila jerit.. 
                            Allahuakbar!!!)


Psikologi Perkembangan Gen Y

Oklah.. IM sampaikan maklumat kali ini secara santai ye ^_^
sebab, secara Psikologi, Gen Y lebih suka pendekatan secara santai namun MANTAP! tak gitu Gen Y sekalian..

Baiklah.. untuk Psikologi Perkembangan Gen Y, kita pecahkan kepada 2 seperti kategori di atas, so.. kalian boleh rujuk atau fokus kepada kategori kalian (tapi jeling-jeling lah kategori lagi satu, sebagai info tambahan kalian juga kan ^_^ )

1) 14-18 tahun : remaja akhir

( +ve ) golongan y dinamik, sgresif dan cemerlang dalam bidang y diceburi

( -ve  ) segelintir mengalami pelbagai masalah psikologi dan tingkahlaku y boleh menggugat diri dan orang sekeliling (opss.. hati-hati ye)

Contoh : ketagihan rokok, alkohol dan dadah; masalah pemakanan (opss..diet ke?); kemurungan dan masalah tingkah laku (ni mesti krisis identiti kan kan)

( +ve ) Golongan ini selalunya (x semestinya la kan.. it depends ^_^ ) sentiasa anggap diri serba boleh dan ingin cuba semua (lagi-lagi benda baru)

( -ve  ) Bila cubaab GAGAL, rasa sangat DOWN! (Astagfirullah al azim.. ayuh! cepat bangkit! jatuh sekali bukan bermakna gagal selamanya kan.. wake up plezz!!!)

Seharusnya, remaja perlulah....

R   - redha
E   - emosi stabil
M  - matlamat
A  - amal
J   - jannah
A  - attitude

wallahu'alam... IM move on to the next category okaih ^_^ In shaa Allah..


2) 19-35 tahun : dewasa awal

bagi kategori ini, yang mana telah beranjak ke alam dewasa (WALAUPUN... dewasa awal ye..) kematanan dalam pelbagai sdutu mula ketara.. jeng jeng jeng... ^_^

Mereka dalam kategori ini :-

   1) mula mencari hubungan baru dan lebih matang dengan teman sebaya baik 
       lelaki mahupun wanita

   2) menerima perubahan/ keadaan fizikal (oh... ini masalah terbesar.. hehe  =_= )

   3) belajar mencapai perilaku sosial y berTANGGUNGJAWAB

   4) mencapai kematangan emosional dari orang tua dan orang-orang dewasa lain

   5) memantapkan ekonomi

   6) bersedia untuk ke alam perkahwinan dan keluarga (yang mana terawal tu, 
       miang lebih la tu.. hihi.. ampun!!!)

   7) memperoleh peringkat nilai sebagai pegangan untuk TINGKAHLAKU dan 
       PERGAULAN SOSIAL (pendek kata, sebagai Muslim, syariat Islami itu la 
       tunjang dan pegangan hidup kita ye)

Kehidupan Gen Y

Fokus Gen Y haruslah kepada Allah.. WHY? sebab, jika kita fokus kepada MANUSIA, kita akan alpa, dan akan lupakan Allah. NAMUN, jika kita fokus kepada Allah swt, In Shaa Allah.. manusia akan caaaari kita pula.. Allahuakbar!

  
 A007
A008
Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!
Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!
(Az-Zalzalah 99:7-8

Episod 1 : Ukhwah Itu Indah



Assalamualaikum wbt sayang-sayang sekalian,

wahhhhhh.. lama tidak bersua.
Sungguhkah?
hihi  ^_^

'afwan... sekadar seloka di petang yang hening.. gitu !

Baiklah... Untuk episod 1, ia berkisar tentang bagaimana Allah menarik hati saya ke Seminar Generasi Y ini.
Allahuakbar! sungguh.. saya rasa amatlah rugi kalau saya tak pergi..

Sungguh! Itu yang meluncur laju di mulut sepanjang berada di sana..

Wallahi      ^_^


******

Ukhti Masyie : Kak.... Kak.. akak free x 29 Dis ni?

Ilya Maisara : Kenapa dik?

UM : Ada seminar di SUK.. Mahu kak?

IM : Jom! (tanpa tahu apa intipati seminar, yang pasti kepergiaan bersama adik tersayang yang seorang ini, In Shaa Allah tidak sia-sia... Yakin!)

******

Setibanya pada waktu kejadian, di lokasi kejadian.. 


IM : Eh.. ek? ada retis la (artis.. sambil tunjuk banner.. ada Yatt, Diana Amir.. hihi.. suka la tu)

UM : A'ah la kak... saya pun tak perasan..

IM : oh! yang pasti ada PROF MADYA DR MARIANI.. suka!!!!

UM : Jom kak...




................... akan bersambung di Episod 2...  ^_^




Tinta IM : Andai ukhwah itu bertaut kerana Allah dan disemai indah atas jalan Allah, In Shaa Allah ianya sentiasa dalam dakapan rahmat Allah... Ameen... tak gitu  ^_^


orang lain sibuk ambil gambar cantik-cantik.. kami segan angkat hp capture gambar... kaki comel je  ^_^

Thursday, December 27, 2012

ABADIKAN MEMORI INDAH

Assalamualaikum wbt,

Sayang-sayang sekalian, entry kali ini, saya nak promosikan pakej fotografi yang malatop!
serious saya cakap... mana nak cari harga begini?




so.. why not? cepat-cepat la grab this promo..
lambat nanti gigit la mouse tu ye  ^_^

mana? SINI

anyway, photographer ni kazen saya... lalala~~~



Madah IM :: Setiap tindakan perlukan perancangan yang mantap. Kita akan terkalah oleh tindakan yang tiada perancangan. Namun, sebaik-baik perancang hanyalah Dia..  Wallahua'lam...




Tuesday, December 25, 2012

Impian bukan sekadar Mimpi

Impian bukanlah sekadar mimpi
mahupun igauan di siang hari
tapi ianya adalah pasti
yang akan menjelma jadi realiti
bukan sekadar angan-angan diri
tapi suatu yang sedang dicari untuk dikecapi
pada suatu hari
dengan izin Ilahi
dan ianya PASTI!
PASTI akan terjadi!

Janji pada diri  :)


Antara corat coret masa Seminar Transformasi Diri
Oktober 2012 yang lalu...

Fine! Board ini masih kosong!
Masih belum sempat nak transfer apa yang tercatat dalam buku nota seminar ^_^

Sedikit sebanyak berjaya meniupkan semangat buat diri
Yup.. Alhamdulillah.. segalanya bi iznillah

Apalah yang saya tulis ek?  heheh


ISMA - 2013

1) Continue study ; Pendidikan Awal Kanak-kanak
- masih giat mencari tempat yang sesuai
- tapi ibu kata, alaaaaaah.. ibu dulu tak belajar pun dah tahu (ahahha... as usual, ibu kontras dengan ideologi saya dalam certain bab.. hihi)

2) Travel to Jepun, Korea
- yup.. sangat sangat saaaaaaangat nak ke sana .. oh please!!! Ya Allah..

3) Belajar Bahasa Arab dan Hafazan di Mekah dan Madinah 
 - dah cek, pengambilan kat institusi y diingini.. 
hampa.. student kena below 23.. 
ye.. saya dah tua.. jadi kena tukar stratergi)

4) Bersara dari kerja.. bisness dari rumah.. (before 35)
- ini adalah impian dari dulu lagi.. saya tak mahu kerja lama-lama..
nak duduk rumah, jaga,didik dan asuh anak-anak depan mata,
macam ibu saya.. ihihi..  
adakah makcik berfikiran miang??? layankan je la

5) M2Mv (blog @ online shopping)
- definitely, tak mungkin saya nak memberikan bebanan buat Imam saya pada ketika itu (merujuk impian di atas ini)
business yang sedia ada haruslah diMAJUkan
bak kata adik kesayangan saya, Masyitah..
akak kena tukar nama... ISMAJU..
kelas ko dik oi

6) Simpanan bulanan RM 50, 000.00
- wow!! mana la nak cekau duit banyak ni.. tak pe la.. berdikit-dikit dulu ok

7) Umrah Jan-Mac 2013 / Petugas Haji Tanah Suci 1434H/2013
- ye.. saya sangat sangat terpanggil untuk ke rumahMu Ya Allah, maka permudahkanlah urusanku yang satu ini.. Ameen.. 
so far, untuk Petugas Haji Tanah Suci..tahun depan, macam agak sulit... 
emm..sebab ada misi lain.. yang perlu dijalankan...  ^_^

8) Miliki kereta... dan BERANI drive / Aset - Rumah Sewa
- aah la.. nak beli kereta, tapi kalau beli kenalah berani bawa!
oh please la makcik, berani lah! berani lah!
asyik renew lesen je.. 
sedey tau  T_T

9) Bertunang Nov 2012 / Kahwin 2013 (sebelum Jun 2013)
- Ungkapan yang satu inilah yang mampu dilafazkan... 
Alhamdulillah....


saya pun kurang pasti.. adakah pengaruh telenovela.. atau drama.. sinetron dan sebagainya.. yang buat saya berimaginasi terrrrlalu tinggi..
hihi

anyway, bi iznillah, ada sebahagian yang telah saya kecapi.. Alhamdulillah
oh ye.. sayang-sayang sekalian..
saya berani menulis semua itu kerana saya mengimpikan itu semua menjadi realiti
aah la mak nenek ... tanpa mempedulikan yang pada masa tersebut unsur-unsur yang terlibat ada/wujud atau tidak di sekitar saya..

Wallahu'alam.. itu semua kerja Allah
dan kita, bukan hanya duduk berdoa SAHAJA, kita juga punya aqal fikiran dan tulang empat kerat kurniaan Dia.. so, kena lah usaha juga
tak gitu  ^_^

Wallahua'alam...

Monday, December 24, 2012

Monday.. hari selepas Sunday =_=


Assalamualaikum wbt,

Pagi semua, moga sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah swt hendaknya...  ^_^
Pagi ini, bila sampai je Stesyen LRT, aik? kenapa gelap je keadaan..
okaih, ramai cuti ye
esok kan Cuti Umum, ramai yang lanjutkan cuti masing-masing

jadinya, pagi-pagi ni ada mood pelik sikit
rasa nak dengar lagu ni banyak banyak kali
sebab lagu ni syweet banget deh..

Take care semua  ^_^



WANITA


Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Chorus

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

***
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Ulang chorus & ***
Aaa… ku wanita
Aaa… Ku wanita
Yang hanya perlu kau fahami

Ulang chorus 2x
Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Wanita… woohoo…
Ku wanita… ooo…
Wanita…

Saturday, December 22, 2012

Everything bout HIjab ^_^

Assalamualaikum wbt,

syweety sekalian.. wah cerianya kita ek?
Alhamdulillah, kalau dah namanya biasa bangun pagi
so, cuti-cuti pun dah tak biasa tidur lepas subuh kan  ^_^

well, ada orang tu suruh kita pergi masak
ahhaha... xmo ah!

kenapa xmo?
sebab tengah ralit..
blog walking
YouTubing
bout what???

EVERYTHING BOUT HIJAB.......
love 'em sooooo much!
yup, I'm really in love with Hijab
proud to be Hijabist

well, yang pasti, apa-apa style yang kita tengok
tak semestinya kita just follow 100% right?
we can style it again and again with our own style
macam mana?

yup! dalam Yutube misalnya
ada macam2 gaya, tapi BEWARE! ada HIjab yang menodai si pemakai

TAK MENEPATI SYARIAT 
opss...makcik cari gaduh ka???
hihi.. maaf dong!
misalnya..........


1) tak menutup dada
2) shawl jarang/nampak bayang2 leher
3) shawl terlalu ketat, membalut kepala ke pakai hijab ni?  ^_^
dan lain-lain lagi...


sorry la, makcik memang sangat strict bab-bab ni
well, nak cantik dan melawa memang boleh
tapi.. opss.. should use this -> TAPI!!!
janganlah melawa tapi tak ikut lunas syariat kan, kalau hijab dan menjaga tatasusila dan etika sebenar berhijab... nah! sepakej... CANTIK dan PAHALA

allahuakbar! mudah je Allah bagi pahala...
oh ye, kalau tengok tutorial mana-mana penggayaan shawl, makesure lepas tu sila la later sedikit langkah-langkahnya, so that uollz semua 'terjaga'
ok sayang-sayang sekalian


selamat berhijab dengan cemerlang di mata Allah juga  ^_^


A031

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudungkepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
(An-Nuur 24:31)


Jelaskan ayat ni, walaupun agak panjang, TAPI... sangat jelas ^_^
Allahuakbar...


Wallahua'alam....

p/s : kita jumpa HijUp kat Youtube, sangat stylish ^_^ v


















Friday, December 21, 2012

Fanatik

Assalamualaikum wbt,

Olla.. ok fine!
tak jadi kerja la hari ni Isma oi..


masalah terbesar dalam hidup!


apa dia????
ni ha..
























sini




















sini la.............  ^_^






alolo... kakak syuker tau
Qaleef main la kat sini lagi okaih
kita main sep sep bawah meja pun ok

main Car Qaleef bawah meja pun best
Kakak sayang Qaleef so much!!
Qaleef budak bijak  ^_^


why kakak?
sebab mommy Qaleef kata, selagi belum kahwin, Kakak la
hihihi

i loike la..

Jadi anak soleh ye Qaleef  :)



A017
"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.
(Luqman 31:17)


"Qaleef, kakak sayang Qaleef so much!"



*** wallahua'lam ***

Thursday, December 20, 2012

Rutin Diri



belum pun sampai sebulan... dah nak habis dah  ^_^
ha la... siap kena perli baik punya dengan adik tercinta
"Along.. mandi losyen ke?"
Saya : Hello! cuba baca betul-betul, LOSYEN TANGAN & BADAN
haruslah bagi badan juga!

uih! garangnye kak long :)
yup.. memang garang, tapi hampeh! semua pun tak takut along
along je yang selalu melolong
sebab menangis  T_T
cewek!

ok la.. jom saya kongsi sikit (memang sikit je la) tips penjagaan kulit
(ok, saya bukanlah pakar kulit, mahupun promoter produk. oh ye! saya memang jual produk De Herbs.. boleh cek di sini -> DE HERBS )


intipati daripada SINI

1) Sentiasa membersihkan kulit pakai berus sabut (ish.. x senunuh)
2) Menggunakan pelembap selepas mandi
3) Lindungi kulit daripada cahaya matahari (produk yang ada SPF ye)
4) Bersenam selalu macam saya (auta!)
5) Jaga pemakan

untuk info lanjut boleh cek di sana iye :)


dan

^
^
^
^

nak jadi Muslimah, Mukminah dan juga Mujahidah Solehah haruslah lengkap pakejnya. Cantik luar dan dalam ye...
kenapa????


A056
Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
(An-Nisaa' 4:56)



Jelas kan? Allah pun dah berfirman, elok-elok je dalam surah tentang wanita (An-Nisaa')
so... si cantik sekalian.. sayangi diri, sayangi peribadi
kerana Allah selalu sayang kita
dulu, kini dan selamanya


Baraqallah
Wallahu'alam  ^_^




Melodi Hati

Assalamualaikum wbt,

Olla semua ^_^
moga sentiasa dalam rahmat dan baraqah Allah swt
itu doa saya untuk anda semua

Wah!!!
saya rasa sangat sangat sangat ceria hari ini

Seawal 4 pagi dah bangun
dah la mimpi macam-macam
ramai sangat-sangat yang masuk dalam mimpi
tapi semua yang happy happy
sampai terbawa-bawa hingga bangkit
ihihi

Hari ini 20.12.2012
hari khamis
ye hari istimewa se istimewa tarikhnya yang unik
dan apa yang istimewanya ek?

Alhamdulillah, dengan izinNya
Dia masih sudi membangkitkan semula saya dari mati yang sementara
Usai solat-solat sunat pagi ini
Dengan esak tangis  T_T  (sebab dah lama rasanya tak dapat nikmat masa lapang dan rasa malas yang makin teruk)
Dengan hati yang berbunga-bunga
Seperti biasa la kan, Allah tu kan Maha Adil

Aaah.. last few days kan hati bergelora
macam-macam ujian emosi mendatang
Alhamdulillah, hari ini ok

Sooooo...... hari ini layan koleksi lagu-lagu dari Hijjaz
wah.. so old school! tapi refreshing!
guest what? Hj yang kerja dekat-dekat area saya pun layan sekali
siap nyanyi sekali sama-sama nyanyi dengan saya dengan bahagianya
ok, baru sedar, kalau pasang lagu lagha... dan orang lain ikut lagha, kan dah sia2
so, bila pasang melodi jiwa yang mendekatkan cinta kita padaNya, dan orang lain pun ikut serta ingat padaNya... anda tahu kan?  PERCUMA! kita dapat ganjaran PAHALA!

Allahuakbar! semudah itu kita peroleh ganjaran daripadaNya.. oh indahnya ISLAM yang tercinta!



wallahu'alam...

p/s : pagi nak tak sempat sambung baca tafsir surah Maryam sebab baca Yaasin dedikasi khas untuk yang teristimewa Bakal Imam yang menyambut ulangtahun kelahiran 20.12.2012. dan lanjutannya baca Maa'thurat... so.. balik ni la sambung tafsir ye.. okaih..

Wednesday, December 19, 2012

KARYA IM : JANJI DEMI JANJI


Janji janji
mudah diberi
sukar ditepati
apatah lagi dituruti

Aku selalu saja menanti
berpegang pada janji-janji
janji yang diberi
untuk menempuh hari

Jadi tak betah untuk berdiri
lesu sendiri
terkadang terasa seperti dikhianati
oleh diri sendiri

Apalagi yang ditagih ?
pada selautan janji
janji manusia yang lidahnya mudah memutar bicara
mudah juga menghambur nista
dan kadang pula manis tutur kata

Jadi lupa pada pencipta
yang sentiasa ada, bersama selamanya
tak pernah ingkar mahupun berdusta
pada kita hambaNya

Ya Allah, maka peganglah hati-hati kami
agar selalu redha pada setiap apa yang Kau beri
ujian, rahmat dan nikmat
semuanya keranaMu
Allah yang satu
Janji kami sampai mati




A009
"Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkaulah yang akan menghimpunkan sekalian manusia, untuk (menerima balasan pada) suatu hari (hari kiamat) yang tidak ada syak padanya". Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya.
(A-li'Imraan 3:9)

Tuesday, December 18, 2012

KARYA IM : HAMBURAN AMARAH

Menghambur amarah bukan caraku
bukan juga amalku
yang aku mampu
diam membisu
dan mencatat pada dinding dinding yang lesu dan beku
seperti di sini

puas rasanya...
usai merintih pada Dia Yang Maha Pembela
di sini juga aku menitip kata

mencari terang dalam kelam
mengintai ceria dalam duka
mengejar bahagia dalam lara

Tak pernah mengimpi akan pelangi esok
apatah lagi ke puncak mercu berselubung baldu

aku hanya mampu menjalani hari-hari
dengan semangat yang masih berbaki
yang kadang datang dan pergi
bagai bayu dini hari
pergi kadang tak kembali

Allah... kuatkan hati
sebelum pergi meniti alam mati
pasti!

KARYA IM : meLULU... Malu

Jadi manusia itu perlunya berSABAR

Jadi manusia itu perlunya berHEMAH

Jadi manusia itu perlunya berPERIKEMANUSIAAN

Jadi manusia itu perlunya berTOLAK ANSUR

Jadi manusia itu perlunya berSANGKA BAIK

Jadi manusia itu perlunya berFIKIR


Tiap tindak tanduknya

tiap tutur bahasanya

tiap pandangannya

tiap dengarnya

tiap diamnya


Allah beri Aqal, bukan sekadar nafsu untuk melulu

melulu dalam marah

melulu dalam perkataan

melulu dalam tindakan

melulu dalam diam

dan mungkin juga melulu dan terburu-buru


Allah itu pemegang hati kita

baik buruk kita Dia tahu

sedarlah

malu ....

Monday, December 17, 2012

KARYA IM : Kita ini siapa-siapa saja...

Maaf
aku bukanlah bidadari untuk dipuja
dan bukan juga penjenayah untuk dikeji sentiasa
kerana aku insan biasa

Sungguh..
mudahnya yang bernama insan ini
larut dalam nikmat dunia
hingga tak terkesan jejak akhirnya
semakin menghampiri dan menanti
untuk menjemputnya pergi

Benar..
indahnya pelangi senja
datang sekejap
namun terkesan juga

Aku terkadang ralit dengan segala nikmat bahagia
hingga kdang tersasar pada jalan yang tak sepatutnya
dan Kau tak pernah alpa
untuk membawa kembali
menyoroti lorong yang sepatutnya

Kau hadirkan insan-insan
yang buat ku tertanya
entah datangnya dari mana
dan siapa siapa sahaja

Kau hadirkan mereka
kadang dengan cara yang paling hina dan buat ku berduka seketika
lalu bila kesedaran itu menerpa
syukur juga terucap dengan nikmat tak terhingga
kerana mereka yang menyedarkan jiwa

Lalu kau palingkan hatiku dari jalan-jalan yang pernah ku harung dulu
buat aku lebih tahu
bahawa masa depanku adalah ke situ
menuju padaMu
cuma cara bertatih ke situ ataupun meluru untuk maju

Ahhhh....
hidup ini tidak beralaskan baldu dan sutera
ranjau dan duri dicipta untuk kita
untuk kita bingkas bangkit dari jatuhnya jiwa
tanpa pegangan agama
siapalah kita yang tak punya apa-apa

Kita cuma ada Dia
pemegang hati kita
seutuhnya

kerana Dia dan untuk Dia.. selamanya..
rindu aku pada SyurgaNya
yang pada mataNya
kita ini siapa-siapa sahaja.........

Sunday, December 16, 2012

Cousin's Wedding

Assalamualaikum wbt, moga sentiasa dalam redha Allah...
Semalam, 15 Disember 2012, penyatuan dua hati, ikatan nikah termeterai antara Lida, kazen sebelah ayahanda tersayang..

Walaupun tidak terlalu akrab, tapi darah yang mengalir takkan terputus.. x gitu  ^_^
Dapat tasking terbaik daripada makcik tercinta..
ok, ia berupa satu ARAHAN!

okaih.. saya memang tak boleh larikan diri.. serious!

so.. apa tugasan yang diamanahkan?




1) Siapkan hantaran... dengan barang yang sikit dan masa yang terhad. Recycle barang yang sedia ada.

SEJADAH CINTA

BAKUL BUAH.. Mana buah? hihi

KAIN PELIKAT DAN TUALA




* Seriously.. tanpa menggunakan sebarang kos! Bunga dan renda dibekalkan. Just tambah sikit reben berbaki daripada my E-day..

Definitely! saya bukanlah kreatif.. tapi saya tetap gagahkan diri untuk tidak gagal.. Usaha!!!





2) Tatarias Pengantin

Menggayakan shawl n veil.. yang penting... Shariah Compliance ^_^

Posing plezz

"Aku terima nikahnya......".



Kami




Sekian liputan hari ini.. Salam 1 Malaysia (kata adik yang dok sebok kat sebelah ni)

p/s: Istiqomah dalam mendoakan kesejahteraan Gaza dan Ummat Islam sentiasa... In Shaa Allah  :)

Friday, December 14, 2012

KARYA IM : SEBUAH PENGAKHIRAN

"uMMATI.. uMMATI.. uMMATI...."

kalimah yang tak lekang dari lidah Baginda Nabi
menitip kalimah itu di hujung sebuah kehidupan manusia teragung dan disanjung

Baginda pergi tak kembali
perginya sinar yang menerangi seluruh alam
perginya Baginda meninggalkan ummat yang dikasihi
perginya Baginda dengan dua pegangan yang abadi
Kalam Suci Allah azzawajallah, dan Sunnah yang perlu ditelusuri

perginya Baginda Nabi.. tiada pengganti
pasti!


*****

Tapi..
masa kini,
hanyutnya Ummah yang dikasihi Baginda Nabi
goyah aqidah, ibadah apatah lagi mu'amalah
menggadai pegangan yang ditinggal Baginda Nabi
bak pedagang berjual beli
mudah sekali

Tak sayangkah kita pada Baginda Nabi?
Tak sayangkah kita pada perjuangan para Sahabat Nabi?
Tak sayangkah kita pada sebuah janji untuk berkumpul di sana nanti?

Hati terusan menangisi nasib ini

Sanggupkah membiarkan aqidah tergadai dek kerakusan menggenggam dunia
ah... manusia makhluk sesempurna kejadianNya
pandai bermuka-muka


*****

Kita tak perlu jadi seperti Bosnia
Kita tak perlu jadi seperti Rohingya
Kita tak perlu jadi seperti Palestinia
Kita menetap di Malaysia tercinta...

Negara permai ciptaanNya.. tapi.....
Kuatkah kita bila dilanda badai yang tak terhingga????

Hiburan penuh lagha yang tak berpenghujung
Kisah cinta yang dijaja penuh kejijikan
Lalainya kita dibuai noda-noda dunia


*****

Bangkitlah wahai mujahadah Malaysia
tak takutkah kita bila ditanya di sana?

Apa yang disumbang kita buat Islam tercinta?
Buat Muslim sedunia?
Ah.. mungkin terlalu besar arenanya..
pada diri kita, sebagai hambaNya?

Mungkin tintaku umpama mimpi sahaja
jangan mimpi tergadai sewenang-wenangnya
lakarkan mimpi jadi realiti
pada sebuah rasa cinta
pada agama, Rasul yang dicinta dan pada Dia




huh!!! sebuah keluhan jiwa, rentetan garapan seorang insan hebat.. -> INI

Thursday, December 13, 2012

KARYA IM : Ujian dan Kehidupan

Allah itu Maha Adil
Allah itu Maha Mengetahui
Allah itu Maha Kuasa
Allah itu Maha Memberi
segalanya ada pada tanganNya....

Dan aku insan lemah
Yang lemah Imannya
ada pasang surutnya
ada naik turunnya

Terkadang hanyut dengan bayu bahagia
dan kadang pula goyah dengan badai hiba
dan Dia tetap setia mendengar ceritera kita
citra dunia yang penuh noda dan dosa

Allah Yang Maha Esa
dikirimNya kita ujian
agar kita terus kuat mengharung dunia
bangkit dan berlari, tak tersadung lagi

Dia punya rencanaNya buat kita

Dan kita, hambaNya
jangan mudah meronta
hilang pegangan pada Dia
hilang pertimbangan dan hilang percaya pada Dia

Ada hikmah setiap mehnah dunia
aqal dititip buat kita memilih pada setiap pilihan hidup
bukan hanya sekadar pelengkap pada sebuah kejadian penciptaanNya
kita bebeza dari yang lain
Insan ciptaan terulungNya

Ujian dan kehidupan
rantaian dalam sebuah perjalanan
sebelum bersua di sana, Mahsyar... itu janjiNya
pada hamba yang mencerminkan Islam pada seluruh hidupnya

Wednesday, December 12, 2012

Selingan ^_^

Assalamualaikum wbt semua  :)

Luinch time tadi tak keluar ke mana-mana
dan buatlah ziarah ke blog-blog yang tak pernah dilawati.. hihi
alamak... lupa la nak link kan...
tapi yang pasti.. saya sangat suka application ini
mana? INI !!!


yup...
inilah aplikasinya
kita boleh cek tarikh lahir kita berdasarkan Taqwim (Kalender) Islam..
best kan kan kan


kenapalah terover excited entah.. hihi

maafkanlah diri ini...

Thursday, December 6, 2012

Adik.. bukan hanya pada nama..

Dia..
bukanlah adikku yang berkongsi rahim ibuku

Dia...
bukanlah adkku yang di'angkatkan'

Dan dia juga...
bukanlah adikku atas kertas bertinta 'surat rasmi'

Tapi dia...
adikku, yang Allah anugerahkan menerusi buahnya Iman dan salam pertemuan
lewat sebuah rumah di Bandar Metropolitan, Kuala Lumpur

Dan kami..walaupun tidak sama apa lagi serupa, namun rasa dekat selalu
Tak pasti, adakah dia punya rasa sepertiku?
Tapi sungguh aku menyintai dan menyayangi kerana Allah
Tulus...

***********

Kisahnya dan kisahku berbeza
Tapi ku kira, kisahnya sangat menimbulkan rasa kuat yang datang entah dari mana
Ya..rasa kuat untuk aku tiupkan rasa kuat ini padanya

Walau kadang kami jauh
Namun, hati rasa dekat selalu
Luah rasa yang dikongsi dia buat aku sedar sentiasa
Betapa Allah itu sentiasa ada, bersama kita

DiberiNya nikmat selautan, kita terlena
DigugahNya kita dengan ujian sekelumit cuma, tergugat kita!

Allah!
Sungguh Kau menguji dia, Adikku dengan sebenar-benar ujian kehidupan
Sungguh kadang ku lemah melihat dia, namun kuatMu, kau kirim juga
Agar aku kuat buat dirinya..adik tercinta
Sungguh... Kau kirimkan kami haruman syurga di dunia
Agar kami sama-sama rindu.. rindu untuk 'ke sana'
Dan agar kami tak terus tersadung atas tiap mehnah yang melanda

Allah Ya Raheem!
Alhamdulillah atas segala nikmat diberi percuma
Pun kami syukur atas tiap ujian dunia
Kerana tanpa kedua-duanya mungkin kami bukanlah manusia..
Nikmat dan ujian buat kami terus usaha
Ya! Usaha untuk menjadi bukan sekadar Muslimah... namun Mukminah..
berpijak di bumi yang nyata.. untuk ke sana..


***************

Maka Ya Allah..
Walau aku jauh dari dia, maka teruslah Kau kirimkan rasa rindu
rasa kasih, rasa indahnya berukhuwwah fillah
kerana dengannya, kami saling mendoakan
saling rasa syukur padaMu
syukur kerana Kau kurniakan manisnya berkenalan atas redhaMu



***************


Buat yang tersayang adikku Masyitah,
sungguh akak tak bisa selalu dekat denganmu dik
sungguh kita bertemu dengan redhaNya
dan sungguh kita terpisah dengan janjiNya

Maka, redhalah dirimu dengan setiap mehnah yang dikirimNya
Ingat, Allah mengujimu kerana rasa sayangNya melebihi semesta alam
Andai rasa tersungkur, kuatkan tekadmu dengan bersujud denganNya
Nikmati rasa cintamu dan Dia dalam tiap baris dan alunan doa dan zikir membesarkan Dia
Basahkan lidahmu dengan asma'Nya

Sungguh.. ku di sini akan selalu ada
Mengirim doa pada angin lalu
Agar ianya berhembus padamu
dan membulatkan azammu untuk terus maju

Ingat Masyitah..
kita hidup untuk masa depan
bukan hanya dibayangi masa silam

Usah hanyut dengan persoalan
Mengapa tidak itu? Tidak ini?
Kerana semuanya.... Wallahu 'alam....
Dia Yang Maha Mengetahui segala yang ada di langit dan di bumi

Justeru, kita yang bernama Insan
Hamba Dia, harus yakin padaNya
Tiap badai yang menimpa pasti hikmahnya juga sebesar itu..
yang mungkin HANYA AKAN HADIR setelah kamu puas berusaha.. ya! BERUSAHA!
tidak hanya muncul setelah hanya kamu melafazkan 'redha' atas segala ujian
tapi.. Masyitah perlukan Ikhlas dalam menjalani semuanya


***************

Sungguh kakakmu ini hanya mampu melafazkan kata
yang merasainya..cuma kamu dan Dia sahaja yang tahu
kiriman doa yang tak putus-putus hanya buatmu..
adikku......




^_^  Insan yang tulus menyayangimu ADIKKU