Saturday, December 22, 2012

Everything bout HIjab ^_^

Assalamualaikum wbt,

syweety sekalian.. wah cerianya kita ek?
Alhamdulillah, kalau dah namanya biasa bangun pagi
so, cuti-cuti pun dah tak biasa tidur lepas subuh kan  ^_^

well, ada orang tu suruh kita pergi masak
ahhaha... xmo ah!

kenapa xmo?
sebab tengah ralit..
blog walking
YouTubing
bout what???

EVERYTHING BOUT HIJAB.......
love 'em sooooo much!
yup, I'm really in love with Hijab
proud to be Hijabist

well, yang pasti, apa-apa style yang kita tengok
tak semestinya kita just follow 100% right?
we can style it again and again with our own style
macam mana?

yup! dalam Yutube misalnya
ada macam2 gaya, tapi BEWARE! ada HIjab yang menodai si pemakai

TAK MENEPATI SYARIAT 
opss...makcik cari gaduh ka???
hihi.. maaf dong!
misalnya..........


1) tak menutup dada
2) shawl jarang/nampak bayang2 leher
3) shawl terlalu ketat, membalut kepala ke pakai hijab ni?  ^_^
dan lain-lain lagi...


sorry la, makcik memang sangat strict bab-bab ni
well, nak cantik dan melawa memang boleh
tapi.. opss.. should use this -> TAPI!!!
janganlah melawa tapi tak ikut lunas syariat kan, kalau hijab dan menjaga tatasusila dan etika sebenar berhijab... nah! sepakej... CANTIK dan PAHALA

allahuakbar! mudah je Allah bagi pahala...
oh ye, kalau tengok tutorial mana-mana penggayaan shawl, makesure lepas tu sila la later sedikit langkah-langkahnya, so that uollz semua 'terjaga'
ok sayang-sayang sekalian


selamat berhijab dengan cemerlang di mata Allah juga  ^_^


A031

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudungkepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
(An-Nuur 24:31)


Jelaskan ayat ni, walaupun agak panjang, TAPI... sangat jelas ^_^
Allahuakbar...


Wallahua'alam....

p/s : kita jumpa HijUp kat Youtube, sangat stylish ^_^ v