Friday, November 13, 2015

BABY SOLID FOOD : CHICKEN NUGGET

Siapa suka makan nugget?
Siapa suka beli nugget?
ececeh...

apa kata, mulai hari ni, kita pasang niat
tak payah pandang2 dah dalam ice box kat supermarket tu
kita buat je semua nak?

hihi..
dijamin bersih, suci dan semestinya penuh kasih sayang dan zikrullah
gittu..

jom jom!
intai resepi, senaraikan bahan, berdesup pi buat ye..


CHICKEN NUGGET
 
Bahan2;

Isi ayam dikisar
Tauhu dicincang
Bawang besar dicincang
Bawang putih dicincang
Sayuran (lobak/brokoli etc) dicincang
Mixed Herbs
Garam (utk 2thn ke atas/dewasa)
Lada Putih (dewasa)
Tepung Gandum
Telur (sy x guna)
Minyak Zaitun
Habbatussauda (jika mahu)
Bread Crumbs (Homemade / Putih / Oren)

Cara2;

  1. Satukan isi ayam, tauhu, bawang besar, bawang putih, telur. Sebatikan.
  2. Masukkan beberapa sudu tepung jika mahu/perlu (jika adunan terlalu lembik).
  3. Masukkan habbatussauda dan mixed herbs (utk dewasa boleh letak garam dan lada putih). Adunan siap untuk dibentuk.
  4. Ambil minyak zaitun dan sapu pada tangan utk membentuk adunan (ikut suka bentuk yg digemari)
  5. Salutkan dengan bread crumbs. Bekukan sekurang kurangnya 30 minit sebelum digoreng.

Selamat mencuba ^^










 





TIPS:

Ummi Azra boh je apa yang ada kat rumah. Yang tak ada tu skip je.

Boleh kisar isi ayam dengan blender biasa. Cuma rendam seketika isi ayam agar benar2 lembut. Kisar dgn sedikit sahaja air dan beberapa titis minyak zaitun.

Have fun!
Masak dengan kasih sayang ye. Sambil selawat dan 'jampi'






Ni pula antara produk Baby Frozen Food yang Ummi Azra jual. Pre order ye, sebab nk pastikan kualiti dan mutunya terjamin. So, mommies yang nak order boleh roger.




Ummi Azra buat bila ada yang buat tempahan, dan hantar ke lokasi berikut;
PickUp point; Putrajaya, Shah Alam, Puchong

Boleh terus whatsApp Isma 0173733012
Alhamdulillah dah ramai dah yang beli :)