Friday, October 12, 2012

VOLUNTEER

Assalamualaikum wbt wahai ummat dunia yang menuju ke alam akhirat..

Moga semuanya dalam redha dan rahmat Nya, insyaAllah..
Yup, tajuk hari ini kedengaran pelik sedikit... by the way, not really pelik kan?   ^_^

Nak dijadikan cerita, semasa masih bergelar mahasiswi UIA dulu2, memang aktiviti, program pelbagai tema pasti akan disertai.. Baktisiswa, Perbarisan, Seminar, Leadership training.. semua kita nak rasa kan?

TAPI!!!!
bila dah habis study, dan dah berkecimpung di alam pekerjaan, hati jadi tak keruan
mana nak cari program-program ni?
oh ye.. masa study dulu takde pula kesedaran nak terlibat dengan NGO dan badan2 atau persatuan2 luar kampus.. jadinya, kan dah bosan!

Yup.. kita memang sangat TIDAK BOLEH statik buat kerja yang sama dalam satu-satu masa
misalnya tengah buat kerja filing, tangan dan mata sempat lagi reply2 e-mail kawan-kawan, sambil jawab call daripada pemanggil, sempat lagi tangan capai-capai fail untuk buat kerja lain, dan juga macam hari ini, Jumaat.. JUMAAT adalah hari untuk buat filing...sempat lagi update blog..

memang nak kena makcik sorang ni..

Well, nak dijadikan cerita, habis study dan dah start kerja (masih jadi Management Trainee masa tu) kawan ajak volunteer di MERCY Malaysia.. wah!!! hebatnya.. tapi kita bukan Medical Background.. tapi SANGAT SANGAT NAK JOIN..

kalau ikutkan pengamatan, oooh MERCY Malaysia ni NGO yang membantu dalam misi kemanusiaan, bagi makan, pakai, ubat-ubatan.. dan orang yang pergi travel all around the world..

TAPI..... bila dah join baru tahu.. MERCY Malaysia adalah Medical based humanitarian NGO la.. apada... so.. WHAT'S THE POINT JOINING MERCY? Since kita bukan Medical Background?

ahaha.. bila dah volunteer ni, baru la makin jelas, bahawasanya, even MERCY Malaysia adalah Malaysian Medical Relief Society, both Medical dan Non-Medical important towards another  ^_^ terlalu banyak ilmu yang telah diraih dan akan diraih sepanjang penglibatan kita dalam MERCY Malaysia..

MEDICAL TEAM :-

of course la specific to MEDICAL TASKING

NON-MEDICAL TEAM:-

EVERYTHING!
yup..logistik yang merangkumi Setup Camp Site, Communication, Piping & Water System, Safety, Health and Sanitation dan lain-lain lagi

semua ni bukanlah KEMAHIRAN dan SKILL yang kita ada.. tapi.. MERCY Malaysia successfully equip us (volunteers) dengan ilmu-ilmu ini.. Alhamdulillah.. Sungguh la ilmu Allah tu sangat luas..

Pam Khemah.. macam best.. tapi....

Betulkan pintu khemah ni.. macam senang.. tapi.. hihi

antara Volunteer yang terlibat dalam EMERGENCY RESPONSE UNIT Lecture Series

Money Collection.. kira duit-duit charity, duit yang berjaya dikumpulkan semasa penerbangan MAS

SCHOOL PREPAREDENESS PROGRAM
Kuala Muda, Pulau Pinang

Kakak macam kanak-kanak juga

SCHOOL PREPAREDNESS PROGRAM
Clifford, Kuala Lipis
Sekolah Siti Nurhaliza ni  ^_^

Emergency Planning penting ni!

My team.. tapi abang tu nyebok! ahahha

Training.. EMERGENCY RESPONSE UNIT FIELD TRAINING EXERCISE


Sebenarnya banyak lagi latihan, seminar, bengkel dan kursus yang terlibat.. tapi tak termampu nak kongsi semuanya..


InsyaAllah, kalau memang ada keinginan hati, kekuatan jiwa dan ikhlas dalam beramal, Allah akan permudahkan segala jalan dan ujian di hadapan. Hidup kalau tak berbakti, teramatlah rugi kan ^_^


so.. hari yang mulia ni, kita nak kongsi... sesiapa yang BERMINAT! saya ulang MINAT! yes, even kerja-kerja remeh macam ni, kalau tak minat, memang hati akan rasa berat.. so... itu yang paling penting..

so... do sign up as VOLUNTEER here
dan ada satu lagi yang baru-baru ini menambat hatiku...mana? mana? sini pulak!



oh.. sampai di sini sahajalah tinta pada pagi ini.. moga Jumaat kalian semua penuh baraqah insyaAllah..


p/s: ramai orang admire dengan tagline under my signature (e-mail office), so, let me share here ^_^



~ Hijab bukanlah PENJARA…  Hijab adalah PENJAGA ~




wallahu'alam... ma'assalamah.. moga sedikit perkongsian ini mujahadah dan jariah buat semua.. insyaAllah..