Saturday, September 24, 2016

ESP SHAKLEE


ESP Shaklee ni penuh dengan kontroversi kan?



.
Ala, ada je soya yg non-GMO & organik kat kedai. Pak Abu yg tanam sendiri soya tu. Dhtu, watpe nak beli soya ESP sampai ratus2?
.
Kalau ada customer yg attack tang ni, ramai SID lain (of cos, iReach semua terel sudah) gelabah tak reti nak jawab apa dah.
.
ESP ni mmg byk lah kelebihan. Dari aspek processing dia sendiri (under control heat bagi nak pastikan protein dalam ESP tak hancur & mudah diserap badan) saja takde sapa boleh lawan. Belum lagi tang low GI, takde pewarna & pengawet, rendah lemak, ade calcium & essential vitamin B. Nak list semua, korg ni dah hebat & hafal belaka dh kan?
.
.
Cuma nak highlight satu benda yg setakat ni takde produk lain yg boleh lawan ESP (ala2 mcm Vivix satu2 produk yg dibuktikan secara saintifik boleh repair DNA). ESP satu2 produk yg dibuktikan secara saintifik mengandungi semua protein asid amino yg diperlukan oleh badan kita; termasuk 9 essential asid amino yg badan kita takkan boleh hasilkan sampai bila2.
.
Pulak tu, protein2 yg kita dok makan mcm ayam/ikan goreng ni habis hancur sbb dah kena panas (protein sangat sensitif dengan haba. Tinggi sikit je protein tu dah berubah kepada struktur gumpalan yg kemudian buat badan kita susah nak serap. Bila susah nak serap, sel jadi tak cukup protein. Walaupun kita dok hentam daging gulai kat kenduri kawen tu bermangkuk2 sekalipun).
.


Kenapa penting sangat PROTEIN ASID AMINO ni?
.
Sebab semua sel dalam badan ni perlukan protein yg secukupnya untuk sel2 tu buat kerja diorg. Bila sel kita tak cukup protein, sel2 yg mati tak dapat nak digantikan dgn sel2 baru yg lebih sihat (sel2 kita ni sokmo mati & diganti dgn yg baru tau). Bila sel2 yg diganti tu makin lama makin tak sihat (sbb tak cukup protein), tu yg satu2 penyakit datang. Kulit kusam lah, jerawat tak hilang2 lah, badan2 lemah, imuniti badan lemah, etc..
.
Kesimpulan, protein2 ni sangat penting untuk sel badan kita dan ESP adalah satu2nya produk (dibuktikan secara saintifik) yg mampu bekalkan semua keperluan protein.
.
Sebab tu, kitorg laki bini mmg togok air ESP ni hari2, walaupun ada air kotak soya yg organik atau non-gmo sekalipun. Tahniah pada yg dah sama2 amalkan ESP. Yg belum (terutama para suami), tolong lah togok sama. Bukan apa, demi kesihatan kita semua.
.
Ingat, ESP satu2nya produk yg ada semua asid amino. Sbb tu, SHAKLEE IS THE BEST.