Monday, June 1, 2015

RESEPI HOMEMADE FISHBALL



Assalamualaikum,



no Monday Blues please ^^

ok.. hari ni nak kongsikan resepi sempoi yet yummy n healthy ni

selalu kita beli je kan fishball ni

pe kata kita try test buat sendiri

semenjak jadi mak2 ni semua benda pun semangat nak buat sendiri



hihi.......

terjamin kesucian, siap boleh jampi2 lagi dalam makanan tu kan kan

oklah.. resepi asal dapat dari FB la ye

macam selalu

Ummi Azra belum cuba lagi

tapi alang2 dah jumpa resepi, marilah kita berkongsi



Resepi asal daripada FB Tahrunnisah Jali

Bahan2;
300gm ikan tenggiri atau "yellow fish tail" (paling sesuai)
2 sudu kecik tpg jagung
garam secukup rasa..
1/2 sudu kecik lada sulah
air sejuk (anggaran 1/2 cawan - 3/4 cawan) dlm peti - adunan nanti mcm nak buat cucur pisang tu...


Cara2;
kikis isi ikan mggunakan sudu ceramik...hanya ambil isinya sahaja..
 
kemudian blend isi ikan hingga hancur

masukkan tpg jagung dan garam serta lada sulah

dah sebati taruk air pula..air ni agak2 ye adunan ni tak likat dan tak lembik sangat..

kemudian keluarkan adunan dan taruk dlm besen kecil..


ambil sikit2 dan baling adunan ni dlm bekas tu..buat banyak kali sehingga anda rasa adunan ni kenyal dan berkilat serta licin ...

ambil sikit adunan gunakan ibu jari dan jari telunjuk (tgok gambar)..keluarkan bebola fishball antara dua jari tu


ambil fishball tu guna sudu dan taruk dlm bekas yang diisi air sejuk dengan 1 sudu garam (rendam seketika dlm 15 minit) tgok gambar 
barula direbus dlm air mendidih sehingga masak (fishball akan terapung)

selamat mencuba!!
 











 

Oh.. ye.. bulan Jun ni promosi set kulit cantik uolz!!

Sustained Released Vitamin C dan Vitamin E Complex

fuuh!!! makin sihat dan cantik2 la uolz nanti



kalau nak boleh roger Ummi Azra ye

whatsapp Isma 0173733012

muah!