Monday, May 25, 2015

RESEPI SWEDISH MEATBALL IKEA

Ok..
seperti yang dijanjikan..
ni resepi kopi dan pasta... haha... copy and paste la..

dapat masa godek2 FB
biasa la kan... FB ni lubuk resepi sekarang ni
jangan kata tak tahu masak ye
dah tak wujud dah istilah tu rasanya..
kita kena berani2 je cuba..insyaAllah boleh punya

gittu!!!

ayuh! semak bahan-bahan dan cara penyediaannya..
insyaAllah berjaya!

*******************************

Resepi asal dari kak Sue Norrman yg kini menetap di Sweden...sangat berpuashati dengan resepi kak sue... kata kak sue ini resepi asli swedish meatball dr mak mertua kak sue dan kak sue ubah ikut citarasa..haa tu diaaa resepi asli ni...Jazakillahu khairan kak..

Swedish Meatball Sue Norrman

Meatball homemade (mmg best resepi ni)
 

Bahan2 :-
500 gm mince beef
1/2 biji bwg besar - cincang halus (*)
1 sdm butter. (*)
3/4 sdt lada hitam- powder
1 sdt kryddpeppar@ mixed spices
1/3 serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sdt gula
1-1/2 sdt garam
2 sdm bread crumb- blend halus
30 ml fresh milk.
1 biji telur 'c'- saya tak guna tapi klau nak bole masukan.


cara :-
1) tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bwg tadi sekali dgn butter. uli lagi sebati dan bulat2 kan ikut besar mana yg kalian suka.
3) guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik2 kan kejap hingga masak.

p/s .- butter dlm pan gn di buang. di guna utk membuat sos.

Sos Gravy
butter lepas masak meatball.
2 cwn chicken stok
2 cwn whipping krim (*)
1 sdm kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam sikit - powder
1/2-1 sdm tpg kentang bancuh dgn air sikit utk memekat.
garam/gula- tambahan kalau kurang rasa.


cara :-
1) satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tpg kentang.
2) didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). didihkan lagi dlm seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit2 . jgn terlalu pekat.

sampingan - lingon jem dan kentang. Bole ganti mix fruits jem.