Assalamualaikum,
no Monday Blues please ^^
ok.. hari ni nak kongsikan resepi sempoi yet yummy n healthy ni
selalu kita beli je kan fishball ni
pe kata kita try test buat sendiri
semenjak jadi mak2 ni semua benda pun semangat nak buat sendiri
hihi.......
terjamin kesucian, siap boleh jampi2 lagi dalam makanan tu kan kan
oklah.. resepi asal dapat dari FB la ye
macam selalu
Ummi Azra belum cuba lagi
tapi alang2 dah jumpa resepi, marilah kita berkongsi
Resepi asal daripada FB Tahrunnisah Jali
Bahan2;
300gm ikan tenggiri atau "yellow fish tail" (paling sesuai)
2 sudu kecik tpg jagung
garam secukup rasa..
1/2 sudu kecik lada sulah
air sejuk (anggaran 1/2 cawan - 3/4 cawan) dlm peti - adunan nanti mcm nak buat cucur pisang tu...
Cara2;
kikis isi ikan mggunakan sudu ceramik...hanya ambil isinya sahaja..
kemudian blend isi ikan hingga hancur
masukkan tpg jagung dan garam serta lada sulah
dah sebati taruk air pula..air ni agak2 ye adunan ni tak likat dan tak lembik sangat..
kemudian keluarkan adunan dan taruk dlm besen kecil..
ambil sikit2 dan baling adunan ni dlm bekas tu..buat banyak kali sehingga anda rasa adunan ni kenyal dan berkilat serta licin ...
ambil sikit adunan gunakan ibu jari dan jari telunjuk (tgok gambar)..keluarkan bebola fishball antara dua jari tu
ambil fishball tu guna sudu dan taruk dlm bekas yang diisi air sejuk dengan 1 sudu garam (rendam seketika dlm 15 minit) tgok gambar
barula direbus dlm air mendidih sehingga masak (fishball akan terapung)
selamat mencuba!!
Oh.. ye.. bulan Jun ni promosi set kulit cantik uolz!!
Sustained Released Vitamin C dan Vitamin E Complex
fuuh!!! makin sihat dan cantik2 la uolz nanti
kalau nak boleh roger Ummi Azra ye
whatsapp Isma 0173733012
muah!
No comments:
Post a Comment